Σαν Σημερα: Προσωπα

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΝΤΙΟΡ: O "μάγος" της μεταπολεμικής μόδας

Λίγοι σχεδιαστές επηρέασαν τη μόδα τόσο βαθιά όσο ο φημισμένος Γάλλος Κριστιάν Ντιόρ, ο οποίος έφερε πράγματι μια διακριτική επανάσταση στον χώρο της μόδας μετά τα τραγικά χρόνια και τα συντηρητικά ήθη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η σχεδιαστική του αντίληψη αντιπροσωπεύει την κλασσική κομψότητα και τονίζει τη θηλυκότητα. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο διάσημος σχεδιαστής.

 

O Κριστιάν Ντιόρ (Christian Dior) γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1905 στο Γκραβίγ της Νορμανδίας και ήταν ο μικρότερος γιος ενός βιομήχανου λιπασμάτων. Με πατρική υπόδειξη, σπούδασε πολιτικές επιστήμες για να γίνει διπλωμάτης, αλλά ο ίδιος ήταν παθιασμένος με την τέχνη. Με λεφτά του πατέρα του άνοιξε μια μικρή γκαλερί στο Παρίσι και πουλούσε έργα καλλιτεχνών όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Μαξ Ζακόμπ. Στις αρχές της δεκαετίας του '30 ο πατέρας του χρεοκόπησε και ο Κριστιάν αναγκάστηκε να κλείσει την γκαλερί.

 

Παρέμεινε στο χώρο της τέχνης κι έπιασε δουλειά ως σχεδιαστής στους οίκους υψηλής ραπτικής του Ρομπέρ Πιγκέ και του Λισιέν Λελόνγκ. Μετά τον πόλεμο άνοιξε τα δικά του φτερά, με τη βοήθεια του βιομήχανου υφασμάτων Μαρσέλ Μπουσάκ. Τον Δεκέμβριο του 1946 έγιναν με λαμπρότητα τα εγκαίνια του οίκου του στο Παρίσι και στις 12 Φεβρουάριου του 1947 πραγματοποίησε την πρώτη του επίδειξη.

 

 http://thessmama.gr/wp-content/uploads/2014/10/1940s-christian-dior.jpg

 

Γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία με τη δημιουργία ενός καινούργιου στυλ, που ονομάστηκε "New Look": στρογγυλοί ώμοι, στενή μέση, φαρδιές μακριές φούστες και γόβες με ψηλά μυτερά τακούνια. Η πρότασή του έφερε επανάσταση στο ντύσιμο των γυναικών και βοήθησε να ξαναγίνει το Παρίσι η πρωτεύουσα της μόδας. Εκτός από τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής, ο Ντιόρ ασχολήθηκε με την παραγωγή ετοίμων ενδυμάτων και αξεσουάρ. Το 1947 λάνσαρε στην αγορά το πρώτο του άρωμα με το όνομα Miss Dior.

 

"Ο Ντιόρ έσωσε την υψηλή ραπτική όπως η Γαλλία σώθηκε στη Μάχη του Μάρνη", δηλώνουν με πηχυαίους τίτλους τα περιοδικά μόδας του κόσμου, την ίδια ώρα που οι γυναίκες της καλής κοινωνίας και του σινεμά συρρέουν στα σαλόνια του από την πρώτη κιόλας εκείνη ημέρα: η Ρίτα Χέιγουορθ παραγγέλνει ένα βραδινό φόρεμα για την πρεμιέρα της ταινίας "Τζίλντα" και η Ολίβια ντε Χάβιλαντ ένα μάλλινο ταγέρ. Η πολύ μεγάλη ζήτηση υποχρεώνει το μικρό ατελιέ να παραμένει ανοιχτό μέρα-νύχτα και οι Παριζιάνες συνωστίζονται στους στενόκαρδους χώρους του. Ένας σχεδιαστής είχε γεννηθεί και είχε έρθει για να μην αφήσει τη μόδα ποτέ πια ίδια!

 

Ο θρυλικός σχεδιαστής αποτίναξε όλες τις προπολεμικές δεσμεύσεις και τους περιορισμούς επανεισάγοντας τη θηλυκότητα σε νέο πλέον πλαίσιο, που έδινε έμφαση στην πολυτέλεια. Όσο για την επιτυχία του, βασιζόταν τόσο στην καινοτόμα πένα του όσο και την επιχειρηματική του στρατηγική, κάτι που θα τον μετέτρεπε σύντομα στον πιο διάσημο μόδιστρο της οικουμένης.

 

 http://popmoderna.pl/wp-content/uploads/2013/10/3.jpg

 

Τα ρούχα του έντυσαν διασημότητες και μέλη βασιλικών οικογενειών, την ίδια ώρα που ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που έδωσε την άδεια τα σχέδιά του να κατασκευάζονται στα πέρατα του κόσμου, κάτι που του επέτρεψε να χτίσει μια αυτοκρατορία από το μηδέν, θέτοντας δεδικασμένο για όλους τους κατοπινούς μόδιστρους…

 

 http://images.vogue.it/imgs/galleries/encyclo/stilisti/009156/u864177acme-249680_0x420.jpg

 

Ο Κριστιάν Ντιόρ έφυγε ανεπάντεχα από τη ζωή στις 24 Οκτωβρίου 1957, σε ηλικία 52 ετών. Έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα που χαλάρωνε σε σπα στο Μοντεκατίνι της Ιταλίας. Το μοιραίο προήλθε από ένα ψαροκόκκαλο που του έφραξε τον λαιμό, όπως είναι η επίσημη εκδοχή, ή από στρες μετά από έντονη χαρτοπαιξία. Το κοσμικό Παρίσι βούηξε, ότι ο θάνατος τον βρήκε κατά τη διάρκεια μιας έντονης ερωτικής συνεύρεσης με δύο νεαρούς. Την εποχή του θανάτου του ο Κριστιάν Ντιόρ είχε επίσημη σχέση με τον εικοσιεπτάχρονο γαλλοαργερινό τραγουδιστή Ζακ Μπενιτά. Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι είπαν το ύστατο χαίρε στην κηδεία του στο Παρίσι, με σύσσωμους τους διάσημους πελάτες του παρόντες.

 

 http://www.tovima.gr/oldPhotos/franklin/12050206.jpg

 

Το 1955, ο 19χρονος Ιβ Σεν Λοράν έγινε βοηθός ράφτη του Ντιόρ και σύντομα δεξί του χέρι. Ο μεγάλος μόδιστρος συναντήθηκε με τη μητέρα του προστατευόμενού του το 1957 για να την πληροφορήσει ότι είχε χρίσει τον άγνωστο σχεδιαστή διάδοχό του στο τιμόνι του οίκου, κάτι που έφερε σε αμηχανία τη γυναίκα μιας και ο Κριστιάν ήταν μόλις 52 ετών.Ο 21χρονος Ιβ Σεν Λοράν έγινε έτσι αρχισχεδιαστής του Οίκου Ντιόρ, κατά τις επιθυμίες του εκλιπόντος μόδιστρου, ο οποίος όταν έφυγε από τον κόσμο είχε ήδη φτιάξει μια αυτοκρατορία μόδας που απέφερε περισσότερα από 20 εκατ. δολάρια ετησίως…

 

Η ανάπτυξη του οίκου Ντιόρ συνεχίστηκε και μετά το θάνατο του δημιουργού του, με επικεφαλής σχεδιαστές, διαδοχικά, τους Υβ Σεν Λοράν, Μαρκ Μποάν Τζιανφράνκο Φερέ και Τζον Γκαλιάνο.

 

ΠΗΓΗ:sansimera.gr / newsbeast.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.