Σαν Σημερα: Προσωπα

Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες"

O ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ πέρασε στην ιστορία αφήνοντας πίσω θερμούς οπαδούς, ορκισμένους αντιπάλους και επιγόνους, που δεν κατάφεραν να επισκιάσουν το έργο, τη φήμη και την πυγμή του. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Αντρέας Παπανδρέου.

 

Η ιστορία του Ανδρέα Παπανδρέου ξεκινά στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο, όπου γεννήθηκε. Γονείς του ήταν ο "Γέρος της Δημοκρατίας", Γεώργιος Παπανδρέου και η Σοφία Μινέϊκο.


Ο μικρός Ανδρέας γαλουχείται -όπως είναι φυσικό- μέσα σε ένα βαθιά πνευματικό και πολιτικό περιβάλλον, αφού τα χνάρια που έχει αφήσει ο πατέρας του στην ιστορία αυτής της χώρας είναι έντονα. Το 1923 η οικογένεια Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από ένα χρονικό διάστημα παραμονής στη Λέσβο, όπου ο Γεώργιος Παπανδρέου εκλεγόταν βουλευτής.Το 1936, ο Ανδρέας Παπανδρέου, μαθητής ακόμα, συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου για την αντιστασιακή του δράση. Το 1941 κατά το διάστημα της δικτατορίας του Μεταξά ο Ανδρέας τριτοετής τότε της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών συλλαμβάνεται και βασανίζεται από την Ασφάλεια. Μετά την αποφυλάκισή του, με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του αναχωρεί για τις Η.Π.Α. όπου ακολουθεί πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.


Στην Αμερική ο Ανδρέας Παπανδρέου έμεινε για δύο δεκαετίες, όπου το 1943 έγινε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1947 επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, του UCLA της Καλιφόρνια και άλλων Πανεπιστημίων. Το 1951 ο Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται την Μαργαρίτα Τσαντ. Είναι ο δεύτερος γάμος του μετά από αυτόν που είχε συνάψει με την Χριστίνα Ρασιά. Από το γάμο του με την Μαργαρίτα αποκτά 4 παιδιά, τον Γιώργο, τη Σοφία, τον Νίκο και τον Ανδρίκο. Το 1959, επιστρέφει για ένα χρόνο στην Ελλάδα με υποτροφίες από το Γκούγκενχάιμ και το Φουλμπράιτ για την μια ερευνητική αναπτυξιακή οικονομική αποστολή.

 

http://photo.ekirikas.com/wp-content/uploads/2015/01/Andreas-Papandreou1-620x300.jpg


Το 1961 διορίζεται -μετά από πρόταση του μετέπειτα πολιτικού του αντιπάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή- Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, ενώ ταυτόχρονα διορίζεται Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας (1961-62).


Η πολιτική του σταδιοδρομία αρχίζει το 1962, με την εκλογή ως Βουλευτή Αχαΐας του Κόμματος της Ένωσης Κέντρου, της οποίας ηγείτο ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου, στις εκλογές της 16.2.1964. Μετά τη νίκη της Ένωσης Κέντρου, διορίζεται αρχικά Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και τον ίδιο χρόνο, Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού (1964-65).


Όταν κηρύσσετε η δικτατορία των συνταγματαρχών, τον Απρίλιο του 1967, συλλαμβάνεται και τον επόμενο χρόνο αποφυλακίζεται και πηγαίνει στο εξωτερικό, πρώτα στη Σουηδία και μετά στον Καναδά. Το 1968-69, είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και από το 1969 μέχρι το 1974, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιορκ στο Τορόντο. Από το 1968, ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), του οποίου γίνεται αρχηγός και το οποίο αναπτύσσει σημαντική δράση μέχρι την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, τον Ιούλιο του 1974. Μόλις αποκαθίσταται η Δημοκρατία στην Ελλάδα, επιστρέφει από την εξορία και ιδρύει, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του οποίου γίνεται Πρόεδρος.


Στις πρώτες εκλογές μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που διενεργούνται τον Νοέμβριο του 1974, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκπροσωπεί με λίγους Βουλευτές (15 έδρες, 13,5% των ψήφων). Στις επόμενες εκλογές (Νοέμβριος 1977), το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάνει ένα σημαντικό άλμα, αφού διπλασιάζει τη δύναμη του (από 13,5% σε 25%) και γίνεται το πρώτο κόμμα της Αντιπολίτευσης, με 93 Βουλευτές και ο Πρόεδρος του, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 

http://www.boro.gr/uploads/2013/05/%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82.jpg


Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, κατά τις οποίες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατεβαίνει με το σύνθημα της Αλλαγής, εκλέγεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 48% και αντιπροσωπεύεται στο Κοινοβούλιο με 173 Βουλευτές. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ σχηματίζει Κυβέρνηση, η οποία ορκίζεται στις 21 Οκτωβρίου 1981. Στην Κυβέρνηση αυτή, ο Ανδρέας Παπανδρέου αναλαμβάνει, εκτός της θέσης του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο της Εθνικής Aμυνας.


Στις εκλογές του 1985 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκλέγεται και πάλι πρώτο κόμμα. Εκλέγει 161 Βουλευτές (45,2%). Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχηματίζει Κυβέρνηση (προσωρινή) στις 5 Ιουνίου 1985 και στις 25 Ιουλίου 1985. Το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγήθηκε εσπευσμένα, στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου και υπεβλήθη σε σοβαρή εγχείρηση καρδιάς. Την ίδια χρονιά παντρεύεται τη Δήμητρα Λιάνη. Στις εκλογές του 1989 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται δεύτερο κόμμα με ποσοστό 39,15% και 125 έδρες. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 

Το νεύμα: Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε στην Δήμητρα Λιάνη να σταθεί δίπλα του.


Την εποχή εκείνη στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήδη μετά από επτά συναπτά έτη διακυβέρνησης είχε αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην χώρα, και θα το άφηνε για πολλά χρόνια μετά. Ωστόσο ο Ανδρέας δεν είχε αφήσει τίποτα να "σημαδέψει" τον ίδιο μέχρι τις 22 Οκτωβρίου του 1988. Ήταν το γνωστό "νεύμα" που έκανε όλη την Ελλάδα να σιωπήσει.


Ο Ανδρέας Παπανδρέου προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με το αεροσκάφος της Ολυμπιακής ερχόμενος από το Λονδίνο. Ο τότε πρωθυπουργός είχε υποβληθεί σε επιτυχή επέμβαση μπαι-πας στο Χέρφιλντ και επέστρεφε στην Ελλάδα να συνεχίσει το δύσκολο έργο του. Στο πλευρό του στάθηκαν και δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι οι οποίοι πήγαν μέχρι το αεροδρόμιο προκειμένου να τον υποδεχθούν στην "επάνοδό" του κρατώντας τόσο ελληνικές σημαίες όσο και σημαίες του ΠΑΣΟΚ.

 

http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC4yMDEuMTAuMjMwL3Byd2ViZGF0YS9maWxlcy8xLzIwMTUvMTEvMDIvbmV5bWEuanBn&t=0&w=820&h=457&a=Center


Ο Ανδρέας Παπανδρέου βγαίνει από το αεροσκάφος και κατεβαίνει τα πρώτα σκαλιά. Χαιρετά για αρκετή ώρα το συγκεντρωμένο πλήθος το οποίο παραληρεί. Όλα έβαιναν όπως αναμένονταν μέχρι την στιγμή που ο Ανδρέας γύρισε το κεφάλι του προς τα πίσω. Εκεί, μία γυναίκα με ξανθά μαλλιά τον κοιτούσε χαμογελαστή και υπερήφανη. Με μία κίνηση ο Ανδρέας Παπανδρέου της έκανε νόημα να κατέβει τα σκαλιά μαζί του. Ήταν η Δήμητρα Λιάνη η οποία εκείνη την στιγμή είδε την σχέση της με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημοποιείται σε όλο το πανελλήνιο με ένα μόλις νεύμα.


Έναν χρόνο αργότερα η Δήμτρα Λιάνη γινόταν και επισήμως η σύντροφος του Ανδρέα Παπανδρέου με τον γάμο τους και η τρίτη κατά σειρά σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού. Αυτός ήταν ο Ανδρέας, δεν λογάριασε τίποτα και κανέναν, πήρε μία γυναίκα από τους αιθέρες και την έβαλε να σταθεί δίπλα του ως πρώτη κυρία της χώρας.


Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση (Νοέμβριος 1989) το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται πάλι δεύτερο κόμμα με ποσοστό 40,67% και 128 έδρες. Στις εκλογές του 1990 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι και πάλι το δεύτερο κόμμα με ποσοστό 38,62% και 125 έδρες. Τον Οκτώβριο του 1993, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη κέρδισε τις εκλογές που ακολούθησαν με ποσοστό 46,82% και σχημάτισε την τρίτη του κυβέρνηση.

 

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20130824/engine/assets_LARGE_t_942_43588878_type12128.jpg


Τον Νοέμβριο του 1995 μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον οδήγησαν να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 1996. Μετά τη βελτίωση που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του βγήκε από το νοσοκομείο τον Μάρτιο του ίδιου έτους.


Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου παθαίνει ανακοπή της καρδιάς και σβήνει.


Άγνωστες λεπτομέρειες από τον βίο και την πολιτεία του Ανδρέα Παπανδρέου φέρνει στο φως ο συγγραφέας της βιογραφίας του "Andreas Papandreou: The Making Of A Greek Democrat And Political Maverick".


Το βιβλίο περιγράφει την μετάβασή του από επιτυχημένο οικονομολόγο σε πολιτική προσωπικότητα.  Ο συγγραφέας, Σ. Δραΐνας, εξετάζει τα νεανικά χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, τη ζωή του στις ΗΠΑ και την επιστροφή στην Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο.

 

http://aftovi.27210.gr/mediafiles/2014/06/andreas-papandreou.jpg


Σύμφωνα με τον βιογράφο του, αρχικά ο Α. Παπανδρέου δεν είχε καμία διάθεση να εμπλακεί στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, παρά τις πιέσεις του Γεωργίου Παπανδρέου αλλά και της δεύτερης συζύγου του Μαργαρίτας. Η συμμετοχή του όμως στην προεκλογική καμπάνια του Δημοκρατικού υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Αντλάι Στίβενσον το 1952 έδωσε το έναυσμα. «Η προεκλογική εκστρατεία του Στίβενσον, μου ξύπνησε συναισθήματα, που είχα για χρόνια βάλει στον πάγο» θα πει αργότερα.


Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα στο βιβλίο που αναφέρεται στην οριστική σύγκρουση του Ανδρέα Παπανδρέου με τις ΗΠΑ. Όταν το BBC χρησιμοποίησε τον χρόνο που είχε στον ελληνικό ραδιοφωνικό αέρα για να επιτεθεί στον αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο Α. Παπανδρέου ως υπουργός Προεδρίας, έκοψε το πρόγραμμά του, όπως επίσης και τον χρόνο της VOA (Voice Of America) και τη Γαλλική Ραδιοτηλεόραση. Τότε, ο Βίνσεντ Τζόις, επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών των ΗΠΑ (USIA) στην Ελλάδα επισκέφθηκε τον Α. Παπανδρέου, έχοντας κατά νου τον "Handy Andy" των Αμερικανών.


"Αndy, δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα" είπε στον Α. Παπανδρέου. "Από εδώ και στο εξής, δεν θα με αποκαλείς Andy. Θα με αποκαλείς 'κύριε υπουργέ' " ήταν η απάντηση του Ανδρέα.

 


ΠΗΓΗ: ert.gr/afieromata/ zougla.gr/ koolnews.gr /newsbomb.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.