Σαν Σημερα: Προσωπα

ΜΑΙΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ: O ανθρώπος που αψήφησε τη βαρύτητα

Ο πλέον πολυβραβευμένος παίκτης του ΝΒΑ, το αστέρι πρώτου μεγέθους κατέκτησε κυριολεκτικά τα πάντα: 5 τίτλους πολυτιμότερου παίκτη στην κανονική σεζόν και 3 τίτλους πολυτιμότερου παίκτη σε All-Star Game! Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μοναδικός Μάικλ Τζόρνταν.



Ο Μάικλ Τζόρνταν γεννιέται στις 17 Φεβρουαρίου 1963 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μεγαλώνει ωστόσο στο Γουίλμιγκτον της Βόρειας Καρολίνα. Ο πιτσιρικάς αναπτύσσει από μικρή ηλικία το ανταγωνιστικό του ταλέντο στα σπορ, θέλοντας πάντα να κερδίζει όποιον αγώνα κι αν έπαιζε.


Γεγονός που θα κάνει βέβαια αργότερα τον πατέρα του, Τζέιμς, να σχολιάσει: "Αυτό που έχει είναι ένα πρόβλημα ανταγωνισμού. Λες και γεννήθηκε με αυτό. Ο άνθρωπος που προσπαθεί να υπερβεί περισσότερο στη ζωή του είναι ο εαυτός του".

 

Το 2006, είναι η χρονιά που θα φέρει αλλαγές στην προσωπική του ζωή, με τον 17χρονο γάμο του με τη Χουανίτα να παίρνει τέλος: Το ζευγάρι χωρίζει οριστικά τον Δεκέμβριο του 2006, έχοντας αποκτήσει τρία παιδιά, τον Τζέφρι, τον Μάρκους και την Τζάσμιν.

 

Τον Μάρτιο του 2013 αποφάσισε να ξαναπαντρευτεί, η νέα εκλεκτή της καρδιάς του είναι η κουβανο-αμερικανή μοντέλα Yvette Prieto.

 

 

 
Ο Τζόρνταν γράφεται στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα το 1981 και σύντομα γίνεται αναπόσπαστο μέλος της κολεγιακής ομάδας μπάσκετ. Με τη συμβολή του, η ομάδα κερδίζει το Κολεγιακό Πρωτάθλημα NCAA το 1982, με τον Τζόρνταν να σκοράρει το τελευταίο και νικητήριο καλάθι κόντρα στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν. Ο δαιμόνιος πιτσιρικάς ξεχώρισε και τις επόμενες χρονιές, κατακτώντας τον τίτλο "Παίκτης της Χρονιάς" στο Πρωτάθλημα NCAA και το 1983 και το 1984.

Το καλοκαίρι του 1984, ο Τζόρνταν κάνει την πρώτη του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως μέλος της εθνικής ομάδας μπάσκετ των ΗΠΑ. Η ομάδα κατακτά το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες,


Έχει παίξει στους Σικάγο Μπουλς και στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς (Wasington Wizards) και τερμάτισε την καριέρα του το 2003. Μεγαλούργησε τη δεκαετία του 1990 κυρίως φορώντας τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς με το νούμερο 23 στην οποία και έγινε ένας πραγματικός θρύλος του μπάσκετ!


Υπήρξε επίσης μέλος της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του κατέκτησε μεγάλο αριθμό τίτλων και προσωπικών βραβείων.

 

 


Βοήθησε μάλιστα τους Σικάγο Μπουλς να κατακτήσουν 6 πρωταθλήματα ΝΒΑ και την Εθνική Αμερικής για 2 χρυσά μετάλλια. Αυτός, ο Μπάρκλεϊ, ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Λάρρυ Μπερντ, ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον και άλλοι, αποτελούσαν την dream team της Εθνικής Αμερικής.


Συγκαταλέγεται στους πιο αναγνωρίσιμους αθλητές παγκοσμίως, όλων των εποχών και από όλα τα αθλήματα. Το όνομά του είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στο χώρο του μπάσκετ και συνδυάστηκε με τεράστια εμπορική επιτυχία για τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάστηκε. Μέχρι και ο αντίπαλος του, Λάρρυ Μπέρντ (Larry Bird), παραδέχτηκε ότι ποτέ το μπάσκετ δεν γνώρισε καλύτερο παίκτη από τον Τζόρνταν.


Αυτά που έκανε στο μπάσκετ και για το μπάσκετ δεν έχουν όμοιό τους και θα χρειαζόμασταν τόνους μελάνι για να απαριθμήσουμε μόνο τα ρεκόρ του! Πέρα από επαγγελματίας μπασκετμπολίστας και ολυμπιακός αθλητής, ο Τζόρνταν είναι ωστόσο και πετυχημένος επιχειρηματίας, ενώ έχει κάνει και το πέρασμά του από τον κινηματογράφο.
 

 

 

Ο κινηματογράφος και τα καρτούν:


Το 1996, ο σούπερσταρ θα κάνει εμφάνιση-έκπληξη στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στην αξέχαστη ταινία "Space Jam" (1996). Αρμονικός συνδυασμός animation και πραγματικών ηθοποιών, το φιλμ φέρνει σε επαφή εντός οθόνης τον θρύλο του μπάσκετ με τους μύθους των καρτούν, Μπαγκ Μπάνι και Ντάφι Ντακ!


Η ταινία "Space Jam" είχε κέρδη 230.000.000 δολαρίων από τα εισιτήρια και 209.000.000 δολαρίων από τις πωλήσεις σε βίντεο.


 


H επιρροή του Μάικλ Τζόρνταν στην παγκόσμια οικονομία:

 

Αποχωρώντας, ο Μάικλ Τζόρνταν, εκτός από τις αναμνήσεις, άφησε πίσω του εταιρείες οι οποίες θησαύρισαν κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Όπως μάλιστα αποκάλυψε τότε το έγκριτο οικονομικό περιοδικό "Fortune", η επιρροή του Μάικλ Τζόρνταν στην παγκόσμια οικονομία έφτασε τα 10 δισ. δολάρια!

 
Από τις πωλήσεις της σειράς αθλητικών παπουτσιών Air Jordan, τις κολόνιες, τα εσώρουχα, τα αναμνηστικά του ΝΒΑ, αλλά και τις υψηλές τηλεθεάσεις των συγκεκριμένων αγώνων, μαζί με τις εισπράξεις από τα εισιτήρια και τις πωλήσεις βίντεο και βιβλίων, ο Τζόρνταν ήταν η κότα που γεννούσε χρυσά αυγά.

 
Είχε το άγγιγμα του Μίδα και κατάφερε να φέρει την επανάσταση στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού. Μόνο στην αθλητική εταιρεία Nike, ο Μάικλ Τζόρνταν απέφερε περί τα 5,2 δισ. δολάρια! Άλλες εταιρείες των οποίων διαφήμιζε τα προϊόντα είχαν συνολικά κέρδη ύψους 408.000.000 δολαρίων. Οι πωλήσεις από τις βιντεοκασέτες του απέφεραν 80.000.000 δολάρια.

 

 

 

Το τέλος

 

Η εβδομάδα της αποχώρησης του Τζόρνταν ήταν εβδομάδα πένθους στο Σικάγο, στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη, πολύ απλά γιατί στη δεκαετία του ’90 ήταν -μακράν- μεγαλύτερος από κάθε πολιτικό, αστέρι του ροκ ή του Χόλιγουντ. Ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου, στην Αλάσκα, στη Σιβηρία ή στη Γη του Πυρός, γνωρίζουν ποιος είναι ο Μάικλ Τζόρνταν. Στην Κίνα ήταν η δεύτερη δημοφιλέστερη φιγούρα μετά τον Μάο, ενώ έβαλε το Σικάγο και πάλι στον παγκόσμιο χάρτη, όχι ως την πόλη του Αλ Καπόνε και του εγκλήματος, αλλά ως την πόλη του Μάικλ Τζόρνταν και των Μπουλς.

 



ΠΗΓΗ:giafkasports.gr/newsbeast.gr/sport24.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.