Σαν Σημερα: Προσωπα

ΤZOΡTZ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ: Ο πρώτος πρόεδρος δημοκρατίας παγκοσμίως

Ήταν ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και ο πρώτος πρόεδρος δημοκρατίας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ηταν αντίθετος με τον θεσμό της δουλείας και μεριμνούσε για τους πολυάριθμους δούλους του. Δημιουργήθηκε σχέδιο "ανάστασής" του που τελικά απέρριψε η σύζυγός του. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

 

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1732 στα κτήματα της οικογενείας του, στο Πόουπς Κρικ στην επαρχία Ουεστμόρλαντ της Βιρτζίνια. Έλαβε μικρή και ακανόνιστη σχολική μόρφωση. Ασχολήθηκε με την τοπογραφία και στα 16 του έγινε επόπτης των κτημάτων του λόρδου Φαίρφαξ. Μετά το θάνατο του πατέρα του, Αυγουστίνου, και του αδερφού του, Λώρενς, κληρονόμησε μεγάλη περιουσία.


Ο Ουάσινγκτον είχε μεγαλώσει την περιουσία του μετά το γάμο του με την πλούσια χήρα, Μάρθα Κούστις.

 

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον πέθανε ξαφνικά στις 14 Δεκεμβρίου το 1799 λόγω γρίπης. Βύθισε σε παλλαϊκό πένθος τις Ηνωμένες Πολιτείες και προκάλεσε βαθιά συγκίνηση στην Ευρώπη. Ηταν ο πρώτος πρόεδρος δημοκρατίας στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 

 http://s3.amazonaws.com/mtv-main-assets/files/resources/large_peale-1772-web.jpg


Το 1752 ονομάστηκε ταγματάρχης της πολιτοφυλακής της Βιρτζίνια και ανέλαβε την εκπαίδευση των ανδρών της περιοχής του. Το 1754 ηγήθηκε μιας εκστρατείας για να διώξει τους Γάλλους από την περιοχή του Οχάιο.


Μαζί με Ινδιάνους συμμάχους του, διέλυσε ένα γαλλικό απόσπασμα. Στη συνέχεια κατασκεύασε ένα οχυρό, το Φορτ Νεσέσιτυ, αλλά αναγκάστηκε να παραδοθεί καθώς οι Γάλλοι και οι Ινδιάνοι ήταν αριθμητικά ανώτεροι. Όταν ελευθερώθηκε από τους Γάλλους και επέστρεψε στη Βιρτζίνια δεν θεωρήθηκε υπεύθυνος για την ήττα.


Το 1755 συμμετείχε ως επιτελής στην εκστρατευτικό σώμα του στρατηγού Μπράντοκ, το οποίο κατατροπώθηκε από τους Γάλλους στη μάχη της Μονονγκαχέλα. Εκεί ο Ουάσινγκτων αναγνωρίστηκε ως ήρωας καθώς κατάφερε να μαζέψει τα απομεινάρια του στρατού για την υποχώρηση. Γι' αυτό προήχθη σε συνταγματάρχη και ανακυρήχθηκε διοικητής όλων των δυνάμεων της Βιρτζίνια. Το 1758 έλαβε μέρος στην εκστρατεία που κατέλαβε το Φορτ Ντυκέν και έδιωξε τους Γάλλους από την περιοχή.

 


Είχε στην κατοχή του πάνω από 50 τ.χλμ. εκτάσεις, ενώ μόνο στο Μάουντ Βέρνον απασχολούσε περισσότερους από 100 σκλάβους. Από το 1759 έως το 1774 εκλεγόταν βουλευτής της Βιρτζίνια. Αρχικά, δεν είχε μεγάλο ρόλο στις διαμαρτυρίες των Αμερικανών εναντία στους Άγγλους και δεν ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας. Με τη συνεχή καταπίεση των Άγγλων άρχισε να δραστηριοποιείται στους ηγετικούς κύκλους των αποίκων.


Έτσι, όταν η επανάσταση ξεκίνησε ο Ουάσινγκτον εμφανίστηκε στο Κογκρέσο με πολεμικά δείχνοντας ότι ήταν έτοιμος για πόλεμο. Το 1775 ανέλαβε την αρχιστρατηγία του αμερικάνικου στρατού.


Η τακτική του Ουάσινγκτων ήταν να κερδίζει χρόνο για να κουράσει τους Άγγλους και για να πετύχει την υποστήριξη από τους Ευρωπαίους. Το 1777 συνέβαλε στην αποφασιστική νίκη στη Σαρατόγκα που οδήγησε τους Γάλλους να συμμετέχουν ανοιχτά στον πόλεμο. Με τη συμμετοχή των Γάλλων στον πόλεμο η κατάσταση άλλαξε εις βάρος της Βρετανίας. Τελικά, το 1781 ο Βρετανός στρατηγός Τσαρλς Κορνουάλις παρέδωσε το Γιορκτάουν στους Αμερικανούς σηματοδοτώντας έτσι το τέλος του πολέμου.

 

http://www.dubiumn.com/wp-content/uploads/2014/02/2005041200252_93477305.jpg


Η συνθήκη του Παρισιού το 1783 αναγνώρισε τις Η.Π.Α. ως ανεξάρτητο κράτος. Μετά το τέλος του πολέμου το 1783 αποσύρθηκε στις καλλιέργειές του, αλλά επέστρεψε στη δημόσια ζωή στο τέλος της δεκαετίας του 1780, ανήσυχος για την πορεία της ένωσης, για να παρακινήσει και να επιβλέψει την σύνταξη του συντάγματος, το οποίο ισχυροποίησε τους δεσμούς μεταξύ των Πολιτειών δίνοντας στη χώρα ουσιαστικά τη μορφή που έχει σήμερα.

 

Μετά την ψήφιση του συντάγματος εξελέγη δύο φορές στην Προεδρία, λαμβάνοντας το 100% των ψήφων από το εκλεκτορικό σώμα. Αυτός ξεκίνησε την παράδοση που ήθελε τους προέδρους των Η.Π.Α. να μην επιδιώκουν την εκλογή τους για τρίτη θητεία στο αξίωμα, η οποία έγινε επίσημος νόμος μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Δεν ανήκε σε κόμμα, καθώς οι Εθνοπατέρες των Η.Π.Α. ήλπιζαν πως δεν θα εξελίσσονταν κομματικές παρατάξεις στη χώρα τους, ελπίδες που τελικά αποδείχθηκαν απατηλές, καθώς από τις πρώτες κιόλας εκλογές μετά τον Ουάσινγκτον εμφανίστηκαν κόμματα.

 

 http://www.sakketosaggelos.gr/Images/Uploaded/image003(705).jpg

 

Η άποψη του Τζ. Ουάσιγκτον για την δουλεία:

 

Ηταν φιλόπονος, επιμελής και καινοτόμος και αγαπούσε πραγματικά την αγροτική ζωή και τις ασχολίες της, με τις οποίες συχνά καταπιανόταν και ο ίδιος. H συμπεριφορά του προς τους πολυάριθμους δούλους του ήταν πολύ ανθρώπινη. Ο Ουάσιγκτον μεριμνούσε ώστε να τρέφονται και να ντύνονται σωστά και να έχουν ιατρική περίθαλψη. Ηταν άλλωστε αντίθετος με τον θεσμό της δουλείας, και με τη διαθήκη του κληροδοτούσε τους δούλους του στη σύζυγό του με τον όρο εκείνη να προβλέψει την απελευθέρωσή τους μετά τον θάνατό της.

 

 

Το σχέδιο "ανάστασης" του Τζ. Ουάσινγκτον:



Οι Αμερικανοί πένθησαν την απώλεια του ήρωα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, όμως ένας άνθρωπος δεν μπόρεσε να αντέξει το χαμό του. Ήταν ο αρχιτέκτονας Ουίλιαμ Θόρντον, ο οποίος πίστευε ότι ο πρώτος πρόεδρος έπρεπε να κρατηθεί στη ζωή, καθώς η προσφορά του ήταν αναντικατάστατη.


Κατέστρωσε λοιπόν ένα σχέδιο, το οποίο θα επανέφερε τον Ουάσινγκτον στον κόσμο των ζωντανών.


Ο Θόρντον, ο οποίος σχεδίασε το Καπιτώλιο, είχε επίσης και ιατρικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Εκείνη την εποχή η ιατρική έρευνα ασχολούνταν με τη μετάγγιση αίματος και ο Θόρντον είχε ενθουσιαστεί με τη νέα –τότε- πρακτική.

 

http://www.patrasevents.gr/imgsrv/f/full/1225124.jpg


Σύμφωνα με το σχέδιο, θα ζέσταινε το άψυχο σώμα του Ουάσινγκτον με φωτιά και στη συνέχεια θα το έτριβε, τυλιγμένο με κουβέρτες, για να επαναφέρει τη θερμοκρασία στα φυσιολογικά επίπεδα. Μετά, μέσω μιας τραχειοτομής θα εμφυσούσε αέρα στους πνεύμονές του.


Το τελικό και πιο σημαντικό βήμα προέβλεπε τη μετάγγιση αίματος στο πτώμα του Ουάσινγκτον. Το αίμα θα ήταν από πρόβατο, καθώς τότε οι γιατροί πίστευαν ότι το συγκεκριμένο έχει εξαιρετικές ιδιότητες. Το αίμα προβάτου θα κινητοποιούσε ξανά τα όργανα του προέδρου και θα τον επανέφερε στη ζωή.


Μάλιστα, πρότεινε το σχέδιό του στη χήρα του προέδρου, τη Μάρθα Ουάσινγκτον, η οποία μετά από σκέψη απέρριψε την προσφορά του Θόρντον. Ο λόγος ήταν ότι ο σύζυγός της θα έπρεπε να αναπαυθεί τιμημένος, μετά από την ηρωική του προσφορά στην ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

 

Κανείς δεν θα ήθελε να φορέσει μασέλα σαν του Τζορτζ Ουάσινγκτον:


Ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε κάθε λόγο να αποφεύγει τα χαμόγελα, ή ακόμα και να ανοίγει το στόμα του χωρίς σοβαρό λόγο.


Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, γράφουν οι New York Times, ντρεπόταν για την τεχνητή οδοντοστοιχία του, κατασκευασμένη από τα πιο απίθανα υλικά.

 

Κανείς δεν θα ήθελε να φορέσει μασέλα σαν του Τζορτζ Ουάσινγκτον


Δεδομένου ότι η κόλλα για τεχνητές οδοντοστοιχίες δεν είχε ακόμα εφευρεθεί, η μασέλα ήταν και εξοπλισμένη με σκληρά ελατήρια στο πίσω μέρος για να ανοίγει μαζί με το στόμα.


Φήμες λένε ότι η ιστορική οδοντοστοιχία ήταν κατασκευασμένη από ξύλο. Στην πραγματικότητα όμως οι πρώτες ύλες ήταν πιο μακάβριες: δόντια από άλογα, γαϊδούρια, αγελάδες, ακόμα και από ανθρώπους.


Σύμφωνα μάλιστα με το ημερολόγιό του, το 1774 ο Ουάσινγκτον αγόρασε δόντια από εννέα "νέγρους" - πιθανώς εργάτες στη φυτεία που διατηρούσε στο Μάουντ Βέρνον της Βιρτζίνια.

 

 

ΠΗΓΗ: ishow.gr/ tovima.gr/ newsbomb.gr/news.in.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.