Σαν Σημερα: Προσωπα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ: Mια ζωή γεμάτη Φως!

Σεμνός, αριστοκρατικός και αισθαντικός. O εθνικός μας πρωταγωνιστής υπήρξε μια λαμπερή προσωπικότητα, παραμένοντας διαχρονικά γοητευτικός, ταλαντούχος και σπιρτόζος. Ηθοποιός-ορόσημο και σύμβολο μιας ολόκληρης υποκριτικής γενιάς. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Δημήτρης Χoρν.

 

Ο κορυφαίος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Δημήτρης Χορν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1921 στην Αθήνα. Πατέρας του ήταν ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου (νυν Εθνικού), όπου έκανε το ντεμπούτο του το 1940, στην οπερέτα του Στράους "Η Νυχτερίδα".

 

http://www.universitypress.gr/wp-content/uploads/2014/01/dimitris_horn.jpg


Αμέσως μετά εμφανίστηκε στο "Θέατρο Ρεξ" της Μαρίκας Κοτοπούλη, ως πρωταγωνιστής σε έργα, όπως "Ο πρωτευουσιάνος", "Αλάτι και πιπέρι", "Η κυρία με τις καμέλιες" κ.ά. Την περίοδο 1943 - 1944 συμμετείχε στο θίασο της Κατερίνας, με την οποία συμπρωταγωνίστησε στο "Σύζυγοι με δοκιμή". Το 1944 συγκρότησε δικό του θίασο μαζί με τη Μαίρη Αρώνη και λίγο αργότερα συνέπραξε με τη Βάσω Μανωλίδου. Το 1945 συνεργάστηκε με τον θίασο Μελίνας Μερκούρη και Νίκου Χατζίσκου, ενώ την περίοδο 1946 - 1950 επέστρεψε στο "Βασιλικό Θέατρο".


Ύστερα από απουσία δύο ετών στο εξωτερικό, επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1953 γνωρίζει την Έλλη Λαμπέτη. Ο δεσμός τους επισπεύδει το διαζύγιο της Λαμπέτη με τον Μάριο Πλωρίτη και μαζί γράφουν μία από τις πιο αστραφτερές σελίδες στην υποκριτική τέχνη. Συγκροτούν δικό τους θίασο, μαζί με τον Γιώργο Παππά, ανεβάζοντας έργα, όπως: "Ο βροχοποιός", "Νυφικό Κρεβάτι" και "Το παιχνίδι της Μοναξιάς". Οι δρόμοι τους χώρισαν το 1959 και δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ στο θεατρικό σανίδι.

 


Μεγάλη ήταν η συμβολή του Δημήτρη Χορν και στον κινηματογράφο. Πρωταγωνίστησε μόνο σε 10 ταινίες, δίνοντας όμως ανεπανάληπτες ερμηνείες, όπως στην "Κάλπικη λίρα" (1954), στο "Μια ζωή την έχουμε" (1955) και "Το κορίτσι με τα μαύρα" (1956).


Έντονη ήταν και η ραδιοφωνική παρουσία του. Εκτός από τις μαγνητοφωνήσεις δεκάδων θεατρικών έργων, είχε "περάσει" στον κόσμο με ιδιαίτερο κέφι και φινέτσα ένα "αεράκι" εβδομαδιαίων πεντάλεπτων εκπομπών, που έγραφε ο Κώστας Πρετεντέρης. Με μια σουρεαλιστική ειρωνεία στη φωνή του, διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών στην εκπομπή "Ο Ταχυδρόμος έφτασε".

 

http://3.bp.blogspot.com/-tu2bZGb2SFg/VPwevaYNZDI/AAAAAAAAPCY/mcgIzMBkYD8/s1600/%CE%9C%CE%B9%CE%B1%2B%CF%84%CE%BF%CF%85%2B%CE%BA%CE%BB%CE%AD%CF%86%CF%84%CE%B7%2B3271.jpg


Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1974 -1975, ενώ το 1980 ίδρυσε με τη σύζυγό του Άννα Γουλανδρή το Ίδρυμα Γουλανδρή - Χορν, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού. Η Πολιτεία του απένειμε το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α'.

 

Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στη Σεμίνα Διγενή, λίγο πριν ο θάνατος του "κλείσει" πονηρά το μάτι, εκείνη τον ρωτά: "Eίμαστε πολιτισμένοι ως λαός"; "Όχι", της απαντά κοφτά. "Γιατί δεν είμαστε ελεύθεροι..."

 


Ο Δημήτρης Χορν τα τελευταία τέσσερα χρόνια (απ' το 1994), έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τελικά, πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1998, ύστερα από πολύμηνη μάχη, με την επάρατη νόσο. Κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Μετά το θάνατό του, καθιερώθηκε στη μνήμη του βραβείο (Βραβείο Χορν), το οποίο απονέμεται σε νέους ηθοποιούς του θεάτρου.


Προς τιμήν του,
το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης ονομάστηκε "Δημήτρης Χορν".

 

 

 

"Ήμουν ερωτευμένος με τον έρωτα"

 

Παντρεύτηκε δύο φορές, την Ρίτα Φιλίππου και την Άννα Γουλανδρή (χήρα Παπάγου). "Aπό τα έξι χρόνια μου και μετά δεν μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου να μην είναι ερωτευμένος, δηλαδή συγκινημένος με κάποιο πρόσωπο. Θα 'λεγα πως ήμουν ερωτευμένος με τον έρωτα... Eνώ δηλαδή ήμουν ένα πολύ κεφάτο παιδί, ξαφνικά, μελαγχολούσα φοβερά κι έγραφα θλιμμένα ποιήματα. Mε μελαγχολούσαν αυτοί οι έρωτες... ή η ζωή", είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του, μιλώντας για τον έρωτα.

 

 

 

Δημήτρης Χορν – Έλλη Λαμπέτη: Ένας θυελλώδης έρωτας


Ο Δημήτρης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη ήταν ζευγάρι και στον κινηματογράφο και στη ζωή. Γνωρίστηκαν όταν η Λαμπέτη ήταν φοιτήτρια στη δραματική σχολή και το πρώτο συναίσθημα που ένιωσαν ο ένας για τον άλλον, ήταν η αντιπάθεια. Σύντομα όμως, η αντιπάθεια μετατράπηκε σε έναν θυελλώδη έρωτα. Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης είχε πει πως όταν οι δύο ηθοποιοί είχαν γύρισμα, προσπαθούσε να τους κρατήσει χωριστά τις νύχτες για να μην είναι εξαντλημένοι την επόμενη μέρα στο γύρισμα.

 

Η σχέση τους ήταν αγαπημένο θέμα του κοινού και των δημοσιογράφων. Μετά από έξι χρόνια κοινής ζωής, το 1959, ο Χορν και η Λαμπέτη χώρισαν. Η είδηση δεν άρεσε καθόλου στους πιστούς θαυμαστές τους. Κανείς δεν έμαθε τους λόγους που οδήγησαν το ζευγάρι να ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους. Οι δυο καλλιτέχνες σοβαροί και επιλεκτικοί στις παρέες τους, προστάτευαν το μυστικό τους μέχρι το τέλος. Για πολλά χρόνια δεν μιλούσαν καν μεταξύ τους, ενώ από τη στιγμή του χωρισμού, δεν έπαιξαν ποτέ ξανά μαζί...

 

 

 

Η απάντηση στην Νόνικα Γαληνέα όταν του ζήτησε δουλειά

 

Η Νόνικα Γαληνέα θα πει για τον Δημήτρη Χορν: "Μια μέρα πήγα και του είπα, σε παρακαλώ, Τάκη, μήπως μπορείς να μιλήσεις στον Μακρίδη - επειδή ήμουνα στο ξεκίνημα της δουλειάς μου - γιατί μαθαίνω ότι θα ανέβει μια παράσταση στο Μετροπόλιταν. Μου λέει όχι. Του λέω, τι όχι, δεν μπορείς να του τηλεφωνήσεις; Μου λέει όχι. Γιατί; Γιατί είσαι ψώνιο, μου ανταπαντά. Με αγάπη μου το ‘πε. Του λέω δεν είμαι ψώνιο. Μου λέει είσαι, γιατί τώρα καλοκαιριάτικα θέλεις να πας να δουλέψεις. Γιατί δεν πας μια βόλτα με το κότερο της μαμάς σου;" Έτσι ήταν ο Δημήτρης Χορν. Απρόβλεπτος, σαρκαστικός, εριστικός ορισμένες φορές, ένα μικρό, πεισματάρικο παιδί που διέθετε μεγάλη καρδιά.

 

 

 

Αποφθέγματα


- Δεν αρκεί να θέλεις κάτι. Πρέπει να είσαι και έτοιμος να παλέψεις γι' αυτό.
- Δεν είναι κακό να βασανίζεσαι. Κακό είναι να βαριέσαι.
- Η επιτυχία είναι εξίσου δύσκολη να τη χειριστείς, με την αποτυχία.
- Μη φοβάσαι το τρακ. Πηγαίνει πάντα εκεί, όπου υπάρχει ταλέντο.
- Ποτέ δεν έπαψα να πιστεύω ότι ήταν λάθος μου να γίνω ηθοποιός.

 


ΠΗΓΗ: sansimera.gr/el.wikipedia.org/mixanitouxronou.gr/newpost.gr/totheatro.blogspot.com

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.