Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν Σήμερα η ιστορική έξοδος της Νάουσας

Οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους στον πύργο του Ζαφειράκη στη Νάουσα πραγματοποιούν ηρωική έξοδο.

13 Απριλίου 1822, κορίτσια της Νάουσας, μανάδες και παιδιά, συγκεντρώνονται στη γέφυρα της Αραπίτσας και ρίχνονται στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας το χορό του Ζαλόγγου.

Οι πρόκριτος της Νάουσας Ζαφειράκης (Ζαφείρης Θεοδοσίου) κηρύσσει την επανάσταση στις 19 Φεβρουαρίου 1822, αλλά δύο μήνες αργότερα ισχυρές τουρκικές δυνάμεις θα την καταστείλουν με ανηλεή τρόπο.

Η Νάουσα στην απαρχή της Επανάστασης του 21 ήταν μια ακμάζουσα πόλη με 10.000 κατοίκους. Ο Αλή Πασάς είχε προσπαθήσει να την εντάξει στο πασαλίκι του αλλά είχε αποτύχει κατόπιν της αντίστασης των κατοίκων της και της έκδοσης σουλτανικού φιρμανιού που τον διέταζε να εγκαταλείψει το εγχείρημά του.

Από το 1812, την προστασία της Νάουσας είχε αναλάβει ο αρχιευνούχος του σεραγιού με Οθωμανό διοικητή, αλλά ου­σιαστικά την εξουσία ασκούσαν οι Έλληνες πρόκριτοι.

Διαβλστε περισσότερα ΕΔΩ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.