Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν σήμερα: Αυτοκτονία Έλληνα Πρωθυπουργού

Στις 18 Απριλίου 1941 αυτοκτόνησε ο τότε Πρωθυπουργός, Αλέξανδρος Κορυζής.

Ο Αλέξανδρος Γ. Κορυζής ή Κοριζής ήταν Έλληνας νομικός, οικονομολόγος και πρωθυπουργός της χώρας για μόνο 80 ημέρες, από τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά μέχρι και την 12η ημέρα από της γερμανικής εισβολής. 

Οι εκδοχές για το τι συνέβη ήταν πολλές. Η επίσημη ήθελε τον Κορυζή να εκμυστηρεύεται στον βασιλιά Γεώργιο ότι αισθανόταν πως έχει αποτύχει στο καθήκον που του είχε εμπιστευθεί. Μην αντέχοντας την πίεση των γεγονότων και εφόσον γνώριζε ότι σε αυτή τη φάση η παραίτησή του δε θα γινόταν δεκτή, προέβη στην αυτοχειρία.

Άλλη εκδοχή υποστήριζε ότι ο Γεώργιος τον κατηγόρησε για προδοσία. Είχε διαρρεύσει μία κρίσιμη πληροφορία την οποία γνώριζαν μόνο οι δυο τους. Τόσο ο βασιλιάς όσο και οι Άγγλοι έριξαν τις ευθύνες της διαρροής στον Κορυζή. Πιθανόν αυτή να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ήδη καταρρακωμένης ψυχολογίας του πρωθυπουργού.

Η πιο σκανδαλοθηρική φήμη της εποχής ήθελε τον Κορυζή να δίνει τέλος στη ζωή του για τα μάτια μιας γυναίκας. Λεγόταν ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάψει εξωσυζυγική σχέση με μία Γερμανίδα, η οποία όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν κατάσκοπος. Η προδοσία και η ταπείνωση που αισθάνθηκε ήταν αβάσταχτες και, όντας ανήμπορος να τις ελέγξει, οδηγήθηκε στο απονενοημένο διάβημα.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.