Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο συνδημιουργός του Αστερίξ

Φωτογραφία: sansimera.gr

Ηταν 5 Νοεμβρίου του 1977 που άφηνε την τελευταία του πνοή ο Ρενέ Γκοσινί.

Ο Ρενέ Γκοσινί (René Goscinny) ήταν Γάλλος εκδότης και κειμενογράφος επιτυχημένων κόμιξ που άφησαν εποχή. Είναι γνωστός στη χώρα μας για τις σειρές «Λούκι Λουκ» (1955), «Αστερίξ» (1959) και «Ιζνογκούντ» (1968), καθώς και για τη σειρά εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων «Ο Μικρός Νικόλας» (1959).

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 14 Αυγούστου 1926, από Πολωνοεβραίους γονείς. Το επώνυμό του στα Πολωνικά σημαίνει «φιλόξενος». Άρχισε τη σταδιοδρομία του ως σχεδιαστής σε διαφημιστική εταιρεία στην Αργεντινή, όπου η οικογένειά του είχε εγκατασταθεί από το 1928. Μετά το θάνατο του πατέρα του το 1945, μετακόμισε με τη μητέρα του στης ΗΠΑ και τον επόμενο χρόνο για να αποφύγει τη στράτευση επέστρεψε στο Παρίσι.

Στη Γαλλία δεν απέφυγε τελικά τη στράτευση, αλλά η απασχόλησή του ως σχεδιαστής της μονάδας του ήταν μία καλή προθέρμανση για τη μετέπειτα πορεία του. Μετά την αποστράτευσή του επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, αφού δεν έβρισκε δουλειά στη Γαλλία, κι εργάστηκε σε παιδικές εκδόσεις.

Το 1951 έκανε ξανά τη διαδρομή Νέα Υόρκη - Παρίσι για ν’ αναλάβει μια θέση σε πρακτορείο ειδήσεων. Το 1955 συνεργάστηκε με τον Βέλγο κομίστα Μορίς στη συγγραφή των ιστοριών του Λούκι Λουκ, του «φτωχού και μόνου καουμπόι» που «πυροβολεί γρηγορότερα και από τη σκιά του». Ο Μορίς είχε ξεκινήσει τη σειρά από το 1946, αλλά οι καλύτερες ιστορίες του Λούκι Λουκ γράφτηκαν από τον Γκοσινί.

Εν τω μεταξύ είχε γνωρίσει τον κομίστα Αλμπέρ Ουντερζό, με τον οποίο ξεκίνησε μία μακροχρόνια συνεργασία που κορυφώθηκε με τις περιπέτειες του Αστερίξ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε περισσότερα

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.