Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν σήμερα: Οι Ελληνίδες προσέρχονται για 1η φορά σε βουλευτικές κάλπες

Φωτογραφία: www.sansimera.gr

Ήταν 18 Ιανουαρίου του 1953 όπου οι γυναίκες συμμετέχουν στην επανεκλογή της Θεσσαλονίκης.

Στην Ελλάδα δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές απέκτησαν οι γυναίκες στις 28 Μαΐου του 1952, χωρίς όμως τελικά να συμμετάσχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Η πρώτη γυναίκα βουλευτής εξελέγη στη Θεσσαλονίκη και ήταν η Ελένη Σκούρα του κόμματος «Ελληνικός Συναγερμός» σε επαναληπτικές εκλογές που έγιναν το 1953.

Το δικαίωμα του “εκλέγειν” για τις γυναίκες στην Ελλάδα θεσπίστηκε το 1930 και είχε περιορισμούς όπως ότι η γυναίκα που θα μπορούσε να ψηφίσει έπρεπε να είναι τουλάχιστον απόφοιτη του Δημοτικού σχολείου και να έχει κλείσει τα 30 της χρόνια.

Η γυναικεία ψήφος στην Ελλάδα είχε γίνει τόσο ταμπού που η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη λέγεται ότι δεν ήθελε να ψηφίσει με το πρόσχημα ότι κάτι τέτοιο θα ήθελαν μόνο όσες είναι άσχημες και δεν θέλουν να κάνουν παιδιά.

Στις 19 Φεβρουαρίου 1956 οι γυναίκες συμμετείχαν κανονικά πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές κατάφεραν να μπουν στη Βουλή δυο γυναίκες η Λίνα Τσαλδάρη της ΕΡΕ η οποία έγινε και η πρώτη γυναίκα υπουργός καθώς ανέλαβε το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Καραμανλή και η Βάσω Θανασέκου της «Δημοκρατικής Ένωσης».Την ίδια χρονιά εκλέχθηκε και η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος, η Μαρία Δεσύλλα, στην Κέρκυρα.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.