Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν σήμερα: Στο Βαλτέτσι η πρώτη μεγάλη νίκη της Επανάστασης

Πώς άνοιξε ο δρόμος για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη προς την Τριπολιτσά.

Είναι αρχές της Ελληνικής Επανάστασης κόντρα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τα πράγματα δεν πήγαιναν και πάρα πολύ καλά.

Έπρεπε να σημειωθεί μία μεγάλη νίκη για να ανυψώσει το ηθικό των Ελλήνων που μάχονταν για την ελευθερία τους. Μία νίκη που τελικά θα σημειωνόταν, σαν σήμερα, στο Βαλτέτσι, η οποία και άνοιξε τον δρόμο για την άλωση της Τριπολιτσάς, τέσσερις μήνες αργότερα.

"Εκοιμόμουν εις το Βαλτέτσι, εγευμάτιζα στην Πιάνα και εδείπναγα εις το Χρυσοβίτσι", έγραφε χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματά του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, θέλοντας να δείξει τον στρατηγικό ρόλο που έπαιζαν τα τρία ελληνικά στρατόπεδα που είχαν στηθεί σε αυτά τα χωριά και τα οποία εξυπηρετούσαν τον τελικό του στόχο: την Τριπολιτσά.

Τα σχέδια του Κολοκοτρώνη, ωστόσο, τα είχαν καταλάβει και οι Τούρκοι, οι οποίοι ήθελαν να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το σημαντικότερο οθωμανικό στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου. Και κάπως έτσι είχε σχεδόν οριοθετηθεί το μέρος που θα δινόταν η πρώτη μεγάλη μάχη της Ελληνικής Επανάστασης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.