Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο "Γενναίος" Κολοκοτρώνης

Φωτογραφία: www.sansimera.gr

Δευτερότοκος γιος του "Γέρου του Μοριά", που διετέλεσε και πρωθυπουργός για λιγότερο από 5 μήνες.

Ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης δεν είχε την κουλτούρα του αδελφού του και πρωτότοκου Πάνου, αλλά αναδείχθηκε σ’ ένα από τα γενναιότερους ήρωες του 1821 και μάλιστα για το λόγο αυτό απόκτησε το προσωνύμιο "Γενναίος".

Η δράση του ξεκίνησε με το ξέσπασμα της Επανάστασης την άνοιξη το 1821, όταν ήταν μόλις 16 χρονών και ένα χρόνο αργότερα διακρίθηκε στη μάχη των Δερβενακίων. Όταν ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο και η Επανάσταση κινδύνεψε σοβαρά να σβήσει, ο Γενναίος Κολοκοτρώνης ήταν ένας από τους επικεφαλής του  ανταρτοπόλεμου που ο πατέρας του σχεδίασε εναντίον του εισβολέα. Ο Γενναίος διακρίθηκε για την ορμητικότητά του και την αδιαφορία του απέναντι στα αντίπαλα πυρά. Γι΄ αυτό η ζωή του κινδύνευσε πολλές φορές....

Όταν έληξε η Επανάσταση, συνέχισε την καριέρα του ως στρατιωτικός, μ’ ένα σύντομο διάλειμμα το 1834 όταν φυλακίστηκε την περίοδο της Αντιβασιλείας, όπως ακριβώς συνέβη και με τον πατέρα του. Το 1835 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποφυλακίστηκε και υπήρξε τότε προσέγγιση του με τον Όθωνα. Το αποτέλεσμα ήταν ο Γενναίος να γίνει υπασπιστής του νεαρού βασιλιά. Μέχρι το τέλος της βασιλείας του Όθωνα, ο Γενναίος Κολοκοτρώνης παρέμεινε πιστός σε αυτόν. Μάλιστα, μεταξύ Μαΐου-Οκτωβρίου 1862, στη διάρκεια των εξεγέρσεων που τελικά οδήγησαν στην έξωση του Όθωνα από την Ελλάδα, ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, αν και αγράμματος, έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει το θρόνο του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.