Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν σήμερα: Η μάχη του Λάλα

Φωτογραφία: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Η νίκη των Ελλήνων σήμανε το τέλος της επιβολής των Λαλαίων στην ευρύτερη περιοχή και άνοιξε τον δρόμο για την άλωση της Τριπολιτσάς.

Σαν σήμερα, 13 Ιουνίου, στα 1821 καταγράφεται μία από τις σημαντικότερες και πρώτες νίκες της ελληνικής επανάστασης σ' ένα χωριό της ορεινής Ηλείας στο όρος Φολόη, το Λάλα.

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το κατοικούσαν εξισλαμισμένοι Αλβανοί, οι οποίοι είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος ολόκληρης της Πελοποννήσου με τη μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη που διέθεταν. Κατά γενική ομολογία ήταν τα "καλύτερα ντουφέκια του Μοριά".

Στην αρχή της Επανάστασης του '21, οι Λαλαίοι θεωρήθηκαν απειλή για την πορεία του Αγώνα. Γι' αυτό το λόγο, οι οπλαρχηγοί της Γορτυνίας ίδρυσαν στην ευρύτερη περιοχή στρατόπεδο για να αποτρέψουν τη φυγή τους προς την Τριπολιτσά, την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, η οποία αποτελούσε τον κύριο στόχο των επαναστατών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.