Επικαιροτητα

ΔΡΟΜΟΣ ΣΚΙΡΙΤΙΔΑΣ: Πονεμένη ιστορία με ερωτηματικά

Ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά πεντακόσιοι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων Βλαχοκερασιάς, Κολλινών και Αγίας Βαρβάρας με επιστολή τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκφράζουν την αγανάκτηση τους για μια ιστορία δέκα και χρόνων...που αφορά στην επαρχιακή οδό, που συνδέει την Τρίπολη με αυτές τις κοινότητες.

 

 

Αναλυτικά τα όσα αναφέρουν στην επιστολή τους:

 

Οι υπογεγραμμένοι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων Βλαχοκερασιάς, Κολλινών και Αγίας Βαρβάρας, με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ και ΑΙΡΕΤΟΥΣ παράγοντες της περιοχής μας, για ένα θέμα μείζονος σημασίας.

 

Το θέμα αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη βελτίωσης της επαρχιακής οδού που συνδέει την Τρίπολη, πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας και έδρα του Δήμου, με τις ανωτέρω τοπικές κοινότητες κι όχι μόνο, καθώς ο συγκεκριμένος δρόμος εξυπηρετεί καθημερινά και άλλους πολίτες όμορων οικισμών.

 

Πάνω από μια δεκαετία,έχουν αρχίσει τα αιτήματά μας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗΣ και ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗΣ του συγκεκριμένου δρόμου. Η πρώτη αξιόλογη ενέργεια έγινε το 2000 με την έγκριση της μελέτης και την πίστωση ποσού της τάξεως των 75 εκατομμυρίων δραχμών.

 

Η δημοπράτηση του έργου έγινε το 2001, ωστόσο μετά από τμηματικές επεμβάσεις στο δρόμο από την ανάδοχο εταιρεία, το 2004 η εταιρεία δήλωσε αδυναμία συνέχισης του έργου επικαλούμενη διάφορα προσχήματα. 

 

Έκτοτε, και αφού επήλθε η διάλυση της σύμβασης, πραγματοποιήθηκαν μικροεπεμβάσεις κατόπιν εγκρίσεων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης από το Δήμο Σκυρίτιδας με τη σημαντική συνδρομή και χρηματοδότηση της Αρκαδικής Οικολογικής Φάρμας. 

 

Μετά από όλα αυτά, φτάσαμε στην εποχή του "Καλλικράτη" όπου αυτόματα επήλθαν αλλαγές στο νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Το 2011( Δήμος Τρίπολης πλέον) πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο συγκεκριμένο δρόμο από παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπό τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννακούρα Ευάγγελο, τον Δασάρχη Τρίπολης κ. Αργειτάκη Αθανάσιο, τον Αντιδήμαρχο Τρίπολης κ. Κατσαφάνα Κωνσταντίνο και τον εκπρόσωπο της Αρκαδικής Οικολογικής Φάρμας κ. Καϋμενάκη Ιωάννη.

 

Στη συνάντηση αυτή, διαπιστώθηκε εκ νέου η αναγκαιότητα ευθυγράμμισης-διαπλάτυνσης της επαρχιακής οδού για λόγους εύκολης και κυρίως ακίνδυνης διέλευσης των δημοτών καθώς και για την οικονομία χρόνου, ενώ παράλληλα εξετάστηκε το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης της Ε.Ο. ως αντιπυρικής ζώνης.

 

Σε αυτό το πλαίσιο προέκυψε η ανάγκη εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας και τοπογραφικής, η οποία θα προέβλεπε τη διάνοιξη και ευθυγράμμιση του δρόμου (Βλαχοκερασιά-Άγιος Χριστόφορος). Τη χρηματοδότηση της μελέτης ανέλαβε αποκλειστικά η Αρκαδική Οικολογική Φάρμα. Σε σύντομο χρόνο, η μελέτη εκπονήθηκε και εστάλη στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την έγκρισή της.

Το 2013 εστάλη κλιμάκιο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για αυτοψία και τέλος, το 2015 ολοκληρώθηκε η διαδικασία με την έγκριση της μελέτης από την Οικονομική Υπηρεσία της Π/Π.

 

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, εγένοντο παρεμβάσεις, αλλά και προτάσεις, από εμάς τους δημότες αλλά και από την Αρκαδική Οικολογική Φάρμα, για την πλήρη χρηματοδότηση του έργου, χωρίς ουδέποτε να μας δοθεί έγκριση επέμβασης.

 

Αντιλαμβανόμενοι την ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των φορέων, συνεχίσαμε την προσπάθεια μας και απαιτήσαμε να μεταφερθεί η μελέτη στο Δήμο Τρίπολης, με τη σύμφωνη γνώμη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π/Π, πράγμα που τελικά έγινε κι έτσι ο Δήμος, ως κύριος του έργου,αποφάσισε και ενέκρινε την απόφαση υλοποίησης του έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο (02/11/2015).

 

Την ίδια ώρα, υπήρξε επιστολή της Αρκαδικής Οικολογικής Φάρμας προς το ΔΣ του Δήμου Τρίπολης, στην οποία εκφραζόταν η επιθυμίατόσο για τηνΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του έργου, όσο και της παροχής όποιας βοήθειας (τεχνικής κτλ). Δυστυχώς, λίγες μέρες μετά από τη συγκεκριμένη απόφαση, μας ενημέρωσαν από το Δήμο Τρίπολης, πως το έργο αυτό με απόφαση του Περιφερειάρχη θα χρηματοδοτηθεί καιθα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου από την Π/Π, χωρίς την παραμικρή συμμετοχή ιδιωτών.

 

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική εάν συνοδευόταν από χρονοδιάγραμμα εργασιών το οποίο θα έδειχνε την αποτελεσματικότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις προσπάθειες μας για την καλύτερη πρόσβαση στις εστίες μας, αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους της Περιφέρειας.

 

Το ερώτημα που εγείρεται πλέον, είναι για ποιο λόγο η Περιφέρεια δεν προέβη στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου νωρίτερα και χάθηκε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που η ίδια η Περιφέρεια είχε στην κατοχή της αυτή τη μελέτη από το 2011.

 

Ευελπιστούμε, ότι αυτή τη φορά η λύση που θα δοθεί θα είναι οριστική και αποτελεσματική.Επιφυλασσόμαστε υπέρ παντός νομίμου δικαιώματος μας.

 

*** Οι εκπρόσωποι των κατοίκων των οικισμών Βλαχοκερασιάς, Κολλινών και Αγίας Βαρβάρας:

Κατσαφάνας Κώστας 6972278027

Λαφογιάννης Ιωάννης 6974906343

Μπένος Γεώργιος 6943453583

Πράσινος Αναστάσιος 6974604405

 

Την επιστολή υπογράφουν 500 κάτοικοι (οι υπογραφές είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε, εφόσον ζητηθεί)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.