Επικαιροτητα

Απόφαση-βόμβα του ΣτΕ για τους ένστολους

Μετά από απόφαση που εξέδωσε η τριμελής επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναδρομικά 65 μηνών πρόκειται να λάβουν οι ένστολοι.

 

Πόσο θα πρέπει να αυξηθούν τα ποσά συντάξεων και αποδοχών των στρατιωτικών μετά την απόφαση - βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας για την άμεση αποκατάσταση των περικοπών που επήλθαν με τα μνημόνια.

Αυξήσεις συντάξεων από 32 ευρώ έως 166 ευρώ το μήνα και αναδρομικά 65 μηνών, που ξεκινούν από 2.102 ευρώ για χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και φτάνουν στις 10.790 ευρώ για τους ανώτατους, εντέλλεται να καταβάλει η κυβέρνηση σε όλους τους απόστρατους, με μια νέα απόφαση-βόμβα που εξέδωσε η τριμελής επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας και με την οποία δίδει διορία 8 μηνών για την πλήρη αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι συντάξεις των αποστράτων από τις αναπροσαρμογές των ειδικών μισθολογίων που προβλέφθηκαν με διατάξεις του ν. 4093/2012.

Η αναπροσαρμογή, έστω τμηματικά, πρέπει να γίνει για το διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017. Αναλυτικότερα, Ομοσπονδίες στρατιωτικών, αστυνομικών, και άλλων ενστόλων είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας παραπονούμενες για την μη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου των ετών 2014 και 2016 με τις οποίες είχε κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των αποδοχών και των συντάξεων των ενστόλων. Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις των ενστόλων ζητούσαν την άμεση συμμόρφωση της κυβέρνησης προς τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

 

H Ολομέλεια του ΣτΕ δεν ακύρωσε μόνο ως προς τα εγγεγραμμένα μέλη των Ομοσπονδιών των στρατιωτικών, αλλά ως προς όλους τους εν ενεργεία, ως εν δυνάμει μέλη των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων Στρατιωτικών.

Το 50% των μειώσεων που είχαν οι συντάξεις των αποστράτων αποκαταστάθηκε επί κυβέρνησης Ν.Δ. με το νόμο 4307/2014. Το ΣτΕ όμως απεφάνθη με δύο αποφάσεις του ότι οι μειώσεις συντάξεων των αποστράτων είναι αντισυνταγματικές και θα πρέπει να επιστρέψουν στα ποσά που είχαν τον Αύγουστο του 2012, πριν δηλαδή τη νομοθέτηση των εν λόγω αναπροσαρμογών.

Η αναπροσαρμογή συντάξεων θα πρέπει να είναι άμεση, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών θα πρέπει να καταλαμβάνει 65 μήνες, ήτοι από 1ης/8/2012 ως και 31/12/2017 και να δοθεί και σε μηνιαίες δόσεις.

 

Τυχόν μη εκτέλεση της απόφασης μέσα στους επόμενους 8 μήνες επισείει πρόστιμο στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι ανάγοντες, δηλαδή οι Ενώσεις των Αποστράτων, έχουν δικαίωμα βάσει του ν. 3068/2002 και του Π.Δ. 61/2004 να φτάσουν ως και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του κράτους έναντι των ποσών που δικαιούνται.

Τυχόν χορήγηση των αυξήσεων αυτών θα σημάνει και επανυπολογισμό των μνημονιακών κρατήσεων και εν προκειμένω θα προκαλέσει υψηλότερη κράτηση του ν. 4093/2012 γιατί θα αυξηθούν οι αποδοχές των αποστράτων. Το καθαρό ποσό δηλαδή θα είναι μεν αυξημένο αλλά όχι στο ίδιο ύψος με το ποσό που θα δοθεί στη σύνταξη, επειδή θα γίνει εκ νέου υπολογισμός των περικοπών του ν. 4093/2012 που ισχύουν σε κύριες συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

Η απόφαση πάντως είναι βόμβα για την κυβέρνηση και εξετάζεται να συμψηφιστούν οι αυξήσεις ή και μέρος των αναδρομικών με τις μειώσεις του 2019, δηλαδή με τις περικοπές ως 18% που φέρνει ο επανυπολογισμός συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου.

 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.