Επικαιροτητα

Ξεσηκωμός εργαζομένων της ΔΕΗ με την πώληση μονάδων

Την αντίθεσή τους στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης και Φλώρινας επαναλαμβάνουν σε κοινή δήλωση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρίας, Νίκος Φωτόπουλος και Παντελής Καραλευθέρης

Οι εκπρόσωποι υποστηρίζουν ότι η πώληση των μονάδων δεν θα οδηγήσει στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας γιατί "ο λιγνίτης λόγω της συνειδητής απαξίωσης του και των εχθρικών προς αυτόν αποφάσεων για την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων, είναι ενίοτε ακριβότερος από τα άλλα καύσιμα και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο".

 

Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις επισημαίνουν εξάλλου ότι ο σχέδιο νόμου δεν διασφαλίζει τίποτα περισσότερο από αυτά που προβλέπει η εργατική νομοθεσία και δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν "καμιά απολύτως απόφαση που να διευκολύνει το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης".

 

"Όλοι οι υπεύθυνοι παράγοντες, Πολιτεία, Ρυθμιστικές Αρχές, Διαχειριστές πρέπει να προσέχουν, να μεριμνούν και να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στην αγορά σοβαρών και αξιόπιστων επιχειρηματιών που θα επενδύσουν και θα επιχειρήσουν με υπευθυνότητα και μακροπρόθεσμη προοπτική. Μόνο έτσι τα όποια πλεονεκτήματα της αγοράς θα αξιοποιηθούν σε όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας".

 

Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης στην Κύπρο, όπου μετέβη μετά από επίσημη πρόσκληση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στην οποία είχαν προσκληθεί οι 100 μεγαλύτεροι πελάτες της ΑΗΚ.

 

"Η ΔΕΗ, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτάκης, αντιμετωπίζει το θέμα της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού με αποφασιστικότητα και τόλμη. Στόχος είναι το ομαλό άνοιγμα και η λειτουργία της αγοράς, στο πλαίσιο και των Ευρωπαϊκών πολιτικών, σε όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας. Ειδικότερα σε ότι αφορά στη χονδρική αγορά ενέργειας (παραγωγή) με τις επί μέρους αγορές (διμερή συμβόλαια, προ-ημερήσια αγορά, ενδο-ημερήσια αγορά κλπ) πρέπει να σχεδιαστεί και να λειτουργεί με τρόπο που να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις και η επακόλουθη αύξηση του κόστους. Σε ότι αφορά στην αγορά προμήθειας (λιανική) πρέπει να ανοίξει ομαλά, να αποφευχθεί η κερδοσκοπία, να συμμετέχουν κατά το δυνατό όλοι οι καταναλωτές, ακόμη και οι ευάλωτοι, για την κοινωνική μέριμνα των οποίων αρμόδια είναι η Πολιτεία".

 

Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, μίλησαν ακόμη ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο πρόεδρος της ΑΗΚ κ. Ανδρέας Μαραγκός.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Παναγιωτάκης μετείχε σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ στην οποία αποφασίστηκε η δημιουργία μόνιμης κοινής επιτροπής των δύο εταιριών ΑΗΚ για να εξετάζει τις δυνατότητες και ευκαιρίες συνεργασίας.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης η αντιπροσωπεία της ΔΕΗ ξεναγήθηκε από την διοίκηση της ΑΗΚ στις εγκαταστάσεις του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βασιλικό ο οποίος είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές το 2011 από έκρηξη. Σε σύσκεψη μελετήθηκε ο τρόπος συντήρησης και λειτουργίας του σταθμού που ήδη έχει αποκατασταθεί.

 

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.