Επικαιροτητα

Εκδήλωση για τη Σαρακοστή στο Κ.Α.Π.Η Τρίπολης

Στον χώρο του Κ.Α.Π.Η Τρίπολης (Πλατεία Βαλτετσίου), πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Απριλίου, συνάντηση με θέμα "Ήθη και έθιμα των Ελλήνων για την Σαρακοστή και το Πάσχα".

 

Ευχαριστούμε θερμά ,τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο, που ανέθεσε στον πατέρα Αθανασούλια Σωτήριο, να μιλήσει στα μέλη μας για την αξία της σαρακοστής και τον εορτασμό του Πάσχα. 

 

Επίσης τον ευχαριστούμε θερμά που βρίσκεται πάντα δίπλα στα μέλη μας και μας βοηθάει με μεγάλη προθυμία ,σε ότι από μέρους μας του έχει ζητηθεί. 

 

Ευχαριστούμε τον λαογράφο μελετητή, κύριο Νίκο Πάππα για την παρουσία του στον χώρο μας και την ομιλία του. 

 

Απλή και κατανοητή η ομιλία του, με αναφορές στα έθιμα του τόπου μας, αλλά και του Πόντου, μας έδωσε την εικόνα  της Ελλάδας που χάνεται από την είσοδο των ξενόφερτων εθίμων, αλλά και τον αθέλητο παραγκωνισμό της πλούσιας και όμορφης παράδοσης του λαού μας. Τονίζοντας τα έθιμα του τόπου μας και περιγράφοντας τον τρόπο που λίγο παλιότερα οι Έλληνες  διένυαν την Σαρακοστή και υποδέχονταν το Άγιο Πάσχα μας παρότρυνε να θυμηθούμε και να θαυμάσουμε την πίστη και την αφοσίωση στις παραδόσεις των Ελλήνων.

 

Επίσης ευχαριστούμε την Χορωδία του Κ.Α.Π.Η και τον δάσκαλό της κύριο Κουδουνέλη Ευστράτιο που μας κράτησαν συντροφιά με τραγούδια για τη Σαρακοστή που δεν είχαμε ακούσει ξανά.

 

Eπιπλέον ευχαριστούμε την κυρία Εμμανουηλίδου Μαρία και το Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας.

 

Η κυρία Εμμανουηλίδου μας μίλησε για τα λαζαράκια και την Κυρά Σαρακοστή. Τραγουδήσαμε μαζί τα κάλαντα του Λάζαρου ,ζυμώσαμε ,ψήσαμε και δοκιμάσαμε τα υπέροχα λαζαράκια της και θαυμάσαμε το πάθος της για την διατήρηση των παραδόσεων μέσα από τις ετοιμασίες  της νοικοκυράς για το Πάσχα. Η χρυσοχέρα κυρία Μαρία μας έφτιαξε στολίδια για την Λαμπροκουλούρα και μας μάλωσε ,με τον τρόπο της ,που ξεχνάμε τις παραδόσεις μας. 

 

Τέλος ευχαριστούμε τα μέλη μας που συμμετείχαν και υποσχόμαστε πως με την βοήθεια και το ζήλο της κυρίας Λυμπεροπούλου Βασιλικής και Αναστασιάδου Γεωργίας ,μελών του Δ.Σ και υπεύθυνων για την λειτουργία του Κ.Α.Π.Η, θα συνεχίσουμε προβάλλοντας την παράδοση και οργανώνοντας ανάλογες συναντήσεις.

 

 Ν.Π.Δ.Δ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

 Κ.Α.Π.Η

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.