Επικαιροτητα

Εργατικό ατύχημα στη λιγνιτική Μεγαλόπολης

Από ύψος 7 μέτρων έπεσε εργαζόμενος σύμφωνα με ανακοίνωση του Σ.Ε.Ε.Ν.Π.

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα είχαμε στους χώρους που δραστηριοποιείται η ΔΕΗ  στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομού Πελοποννήσου.

Οπως αναφέρεται:

Αυτή τη φορά το Σάββατο στο ορυχείο Ψαθί εργαζόμενος ηλεκτρολόγος την ώρα που πήγε να επιδιορθώσει βλάβη σε εκσκαφέα έπεσε μαζί με τη γραδελαδα που πατούσε από τα 7 μέτρα. 

Ευτυχώς η ζωή του εργαζομένου δεν διατρέχει κίνδυνο και του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.     

Στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ο ανταγωνισμός για το κέρδος οξύνεται με αποτέλεσμα τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων να τα ονομάζουν απλά, κόστος. Για το κέρδος δεν ανανεώνεται ο εξοπλισμός και οι συντηρήσεις δεν γίνονται από μόνιμο προσωπικό μιας και έχει φροντίσει η ΔΕΗ με τις αστικές κυβερνήσεις να το εξαφανίσουν από αυτό το καίριο πόστο. Οι συντηρήσεις πλέον γίνονται από εργολάβους οι οποίοι θέλουν και αυτοί να βγάλουν κέρδος με αποτέλεσμα οι συντηρήσεις να είναι ελλιπής με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. 

Το σωματείο μας εδω και χρόνια έχει τονίσει την έλλειψη προσωπικού και τις τραγικές συνέπειες που αυτό έχει, όσων αφορά την εντατικοποίηση της εργασίας, την ελλιπή συντήρηση, την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας όπως και την παντελή απουσία ελεγκτικών μηχανισμών για την κατάσταση αυτή ( επιθεώρηση εργασίας Αρκαδίας, επιθεώρηση μεταλλείων νοτίου Ελλάδος ). Ποιες είναι οι συνέπειες αυτές; Ενδεικτικά λοιπόν αναφέρουμε:

18/08/2012  Πτώση χειριστή από αποθέτη με αποτέλεσμα τον θάνατο του.

06/09/2012  Τραυματίας εργαζόμενος με εγκαύματα έπειτα από φωτιά σε μειωτήρα.

30/08/2013  Ανατροπή φορτηγού και θάνατος 8μηνιτη οδηγού.

30/06/2014  Τραυματισμός δυο εργολαβικών εργαζομένων στην κατασκευή της μονάδας 5.

17/08/2014  Θάνατος αρχιτεχνίτη ηλεκτρολόγου από ηλεκτροπληξία σε εκσκαφέα.

21/01/2015  Θάνατος εργολαβικού εργαζομένου στη Μονάδα 5. 

19/03/2015  Τραυματισμός ηλεκτρολόγου.

23/04/2015  Τραυματισμός δυο εργολαβικών εργαζομένων σε ατύχημα με φορτηγό.

16/04/2018  τραυματισμός ηλεκτρολόγου σε επιδιόρθωση βλάβης.

Τα ατυχήματα που παρουσιάζουμε είναι ενδεικτικά και υπάρχουν και αλλά που πέρασαν στα ψιλά ή αποκρύφτηκαν. Αλήθεια η επιθεώρηση εργασίας και μεταλλείων δεν έχουν ακούσει τόσο καιρό για την έλλειψη προσωπικού και για τις συνεχείς μειώσεις προσωπικού που προχωρά η ΔΕΗ; Έχουν κάνει έλεγχο αν τα πόστα καλύπτονται από ικανό αριθμό προσωπικού; Eχει ελεγχτεί αν το προσωπικό αυτό έχει την απαραίτητη εκπαίδευση για να χειριστεί εγκαταστάσεις εκατομμυρίων; 

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το μόνιμο προσωπικό να αντικαθίσταται από 8μηνιτες και εργολαβικούς εργαζομένους οι οποίοι τη μόνη εκπαίδευση που λαμβάνουν είναι από τον παλιό χειριστή ή ηλεκτρολόγο ή τεχνίτη. Γνωρίζουμε όμως ότι αυτός ο χειριστής, ηλεκτρολόγος, τεχνίτης για να αναλάβει αυτό το πόστο είχε περάσει ένα χρόνο εκπαίδευση σε σχόλες της ΔΕΗ από εξειδικευμένους μηχανικούς. Κατά πόσο είναι ασφαλές λοιπόν αυτοί οι εργαζόμενοι να αντικαθιστώνται από 8μηνιτες και εργολαβικούς; Ποιος υπογράφει για την επάρκεια γνώσεων των εγκαταστάσεων, για την υγιεινή και ασφάλεια τους; Επιθεώρηση μεταλλείων και επιθεώρηση εργασίας δεν τα γνωρίζουν αυτά; Αλήθεια είναι δυνατόν η λειτουργία ενός εργοστασίου όπως των ΑΗΣ να στηρίζεται σε εργαζομένους με συμβάσεις 15 ημερών;!!!

Τεράστια ευθύνη έχει φυσικά και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που λυμαίνεται το χώρο της ΔΕΗ ο όποιος ακόμη και μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις η μόνη έννοια που έχει είναι πως θα εκλέξουν τους αρεστούς τους στη μεγάλη μπιζνα του συνεταιρισμού που έχουν στήσει όπως και πιο παλιά πως θα εκλέξουν τους αρεστούς τους στις επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Αλήθεια τι ρόλο έχουν όλοι αυτοί που έχουν εκλεγεί σε αυτή την επιτροπή;

Εργαζόμενοι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο δεν μπορεί να γυρνάμε σπίτι μας μετά τη δουλεία και να λέμε ‘’ευτυχώς την έβγαλα και σήμερα’’ δεν πάμε σε ζούγκλα με λιοντάρια στη δουλειά μας πάμε και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γυρίζουμε σπίτι μας υγιείς και αρτιμελής.   

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ    

• Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.

• Κατάργηση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

• Τήρηση τώρα όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας.

• Άμεσες προσλήψεις μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών. Μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου πλήρους επανδρωμένου με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.

•  Άμεση υπογραφή ΣΣΕ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος που να καλύπτει όλο το προσωπικό των εργολάβων και των 8μηνιτών.

•  Στελέχωση και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε επιθεώρηση εργασίας και επιθεώρηση μεταλλείων, να γίνονται πιο τακτικοί έλεγχοι στα εργοτάξια. Έλεγχοι που να καταγράφουν τις ελλείψεις και όχι να τις υποκρύπτουν.

• Ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας μέσα στον οποίο θα λειτουργεί η ΔΕΗ με όλες τις δραστηριότητές της, Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή, Εμπορία, που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών αναγκών μετατρέποντας το ρεύμα από εμπόρευμα σε αγαθό. Αυτό το αίτημα θα μπει σε κάθε σπίτι της χώρας και θα διεκδικηθεί από κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα και φυσικά όλοι αυτοί θα είναι συμπαραστάτες μας, αυτή είναι και η μοναδική ρεαλιστική αγωνιστική πρόταση ενάντια στα σχέδια της απολιγνιτοποίησης και της εμπορευματοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας σχέδια τα οποία όλοι μαζί εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, δήμος, περιφέρεια, κυβέρνηση, σιγοντάρουν για να προωθηθούν με μοναδικούς ωφελημένους όλους τους κερδοσκοπικούς ομίλους στην ενέργεια.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.