Επικαιροτητα

"Λειτουργούσαν την «Πελοπόννησος Α.Ε» με... δικό τους Θεό"

Τι είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα πορίσματα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Γόντικας ανέφερε:

Αμαρτωλές ΑΕ.

Τα πορίσματα επιβεβαιώνουν, με τον καλύτερο τρόπο αυτά που χρόνια τώρα λέει το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση ότι, αυτές οι Αναπτυξιακές Εταιρίες των Δήμων και των Περιφερειών, είναι μηχανισμοί του αστικού κράτους, για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων Υπηρεσιών – Μελετών και Έργων, για το μοίρασμα δουλειών σε ημετέρους, για τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για το πέρασμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο χώρο, για τη διαμόρφωση ενός ακόμα μηχανισμού εξαγοράς και εκμαυλισμού συνειδήσεων.

Χρήσιμα Εργαλεία.

Αυτό το τόσο χρήσιμο εργαλείο των αναπτυξιακών, όπως από κοινού παπαγάλιζαν και παπαγαλίζουν οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στα χέρια της προηγούμενης περιφερειακής Αρχής Τατούλη, που στήριζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εκτός από την προώθηση των παραπάνω στρατηγικών επιλογών έγινε θερμοκήπιο αδιαφάνειας, παρανομιών, ρουσφετολογίας και διασπάθισης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η Πελοπόννησος ΑΕ λειτουργούσε σαν «ιδιωτικό μαγαζί».

Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών - ελεγκτών με μια γνωμοδότηση ιδιωτικού δικηγορικού γραφείου αντιμετώπιζε και λειτουργούσε την Πελοπόννησο ΑΕ σαν μια κοινή εμπορική ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία  και όχι σαν μια Αναπτυξιακή ΟΤΑ που εκτελεί δημόσιες συμβάσεις. 

Λες και τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δίνονταν από την Περιφέρεια στην Πελοπόννησο ΑΕ με Προγραμματικές Συμβάσεις για την εκτέλεση συγκεκριμένων δημοσίων έργων, ήταν λεφτά από την τσέπη τους, που τα διαχειρίζονταν όπως ήθελαν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. 

Ολα αυτά τα χρόνια, ούτε ένα παραδοτέο δεν έδωσαν στις αντιπολιτεύσεις παρόλο που επίμονα τα ζητούσαν. Ούτε μια φορά δεν έφεραν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας τα συμπεράσματα από την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμματικών συμβάσεων, παρόλο που επίμονα ζητούσαν όλες οι περιφερειακές παρατάξεις.

«Λογής καλούδια» και παρανομιών.

Οι επιθεωρητές – ελεγκτές και οι ορκωτοί λογιστές καταγράφουν εκατοντάδες κατατμήσεις έως 40.000 ευρώ έργων προγραμματικών συμβάσεων εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ για να δίνουν τις δουλειές με εσωτερικά σημειώματα, χωρίς διαγωνισμό, με απευθείας ανάθεση σε ημέτερους, χωρίς αποφάσεις ανάθεσης, χωρίς ανάρτηση στο διαύγεια.

Λειτουργούσαν την Πελοπόννησο ΑΕ με «δικό τους θεό», με εσωτερικό κανονισμό μη εγκεκριμένο από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, όπως είχαν υποχρέωση από τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 4013/2011.

Τα μέλη των Επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής των συμβάσεων απευθείας ανάθεσης, τα μέλη των Επιστημονικών Επιτροπών και τα μέλη των Επιτροπών Παρακολούθησης των Προγραμματικών Συμβάσεων, ήταν τα ίδια στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και εναλλάσσονταν, με αποτέλεσμα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιθεωρητές  - ελεγκτές «να μην εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα των εργασιών των επιτροπών αυτών».

Δηλαδή Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει.

Γιάννης παρακολουθεί, Γιάννης ελέγχει, Γιάννης παραλαμβάνει.

Τέλος και οι επιθεωρητές – ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας, όπως και οι ορκωτοί λογιστές  διαπιστώνουν έλλειμα 1,3 εκατ. ευρώ που πρέπει να επιστραφεί από την Πελοπόννησο ΑΕ στην Περιφέρεια.

Να σημειώσουμε ότι, αυτά τα ευρήματα των ελεγκτών είναι από δειγματοληπτικό διαχειριστικό έλεγχο όσον αφορά μόνο τη διαδικασία ανάθεσης και παραλαβής των συμβάσεων. Αν γίνει συνολικός ουσιαστικός και σε βάθος έλεγχος θα βγουν στη φόρα «πολλά καλούδια». 

Γιατί π.χ. τα ποσά που αναγράφονται στις συμβάσεις της Πελοπόννησος ΑΕ με τις διάφορες ΜΚΟ, ΚοινΣΕΠ και τους εκατοντάδες ανώνυμους Θ.Β. δεν έχουν σε πολλές των περιπτώσεων καταβληθεί. Άρα μιλάμε για πολύ μεγαλύτερο έλλειμα.

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης. 

Εμείς καλούμε την Περιφερειακή Αρχή Νίκα να φέρει στο ΠεΣυ για συζήτηση και απόφαση ένα – ένα αυτά τα πορίσματα. Αν δεν το κάνει, πεδίο δόξης λαμπρό για την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή Τατούλη να παρουσιάσει στο ΠεΣυ αυτό το θεάρεστο έργο της στην Πελοπόννησο ΑΕ. Θα της προτείναμε μάλιστα να καλέσει για να στηρίξουν το έργο της και τους επενδυτές που εξασφάλισε με την από 3-8-2016 Προγραμματική Σύμβαση (ΑΔΑ ΨΤΗ87Λ1-Φ14) για την «διαχείριση και αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ύψους 607.600 ευρώ!!!

Σε κάθε περίπτωση πρέπει:

• Να γίνει ουσιαστικός συνολικός και σε βάθος έλεγχος στην Πελοπόννησο ΑΕ και στη Περιφέρεια, δηλαδή να ελεγχθούν όλες οι Προγραμματικές Συμβάσεις και όχι μόνο δέκα, να ελεγχθούν στο σύνολο όπως σκοπιμότητα, υλοποίηση κλπ. και όχι μόνο η διαδικασία ανάθεσης και παραλαβής των συμβάσεων. Να ελεγχθούν τα πεπραγμένα της Περιφέρειας για την απευθείας ανάθεση έργων εκατομμυρίων ευρώ με τη μέθοδο του περιορισμένου αριθμού προσκλήσεων, για τις διεκδικήσεις αναδόχων-εργολάβων για αποζημιώσεις-σταλίες και τόκους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.        

• Να καταλογιστούν, πρώτα και κύρια αλλά όχι μόνο, οι πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων και των πολιτικών δυνάμεων που τους στήριζαν

• Να επιστραφούν στην Περιφέρεια τα ποσά που δόθηκαν με προγραμματικές συμβάσεις στην Πελοπόννησο ΑΕ για συγκεκριμένο έργο και δεν διατέθηκαν γι’ αυτό το έργο

• Να κλείσουν όλες οι Αναπτυξιακές της Περιφέρειας και να μεταφερθεί το έργο και το προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.