Επικαιροτητα

Τί λένε οι τοπικές κοινωνίες για την απολιγνιτοποίηση;

Ποια τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε ο οργανισμός έρευνας και ανάλυσης ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ.

Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί μία πραγματικότητα με την οποία η Μεγαλόπολη, αλλά και η Δυτική Μακεδονία θα έρθουν αντιμέτωπες μέχρι το τέλος της ερχόμενης δεκαετίας, ενώ μέχρι το 2023 θα έχουν κλείσει τα πρώτα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. 

Μάλιστα το τελευταίο εργοστάσιο λιγνίτη θα έχει κλείσει έως το 2028 βάσει του masterplan του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ένα από τα υπό εξέταση ζητήματα είναι αυτό την επίδρασης της σχετικής απόφασης στις τοπικές κοινωνίες που εξαρτώνται όχι μόνο ενεργειακά αλλά και οικονομικά από το λιγνίτη με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για μία «δίκαιη μετάβαση».

Η έρευνα που διεξήγαγε ο οργανισμός έρευνας και ανάλυσης ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ καταλήγει σε 3 συμπεράσματα. Συγκεκριμένα:

- Οι τοπικοί πληθυσμοί εκφράζουν μία αυξημένη ανησυχία για το μέλλον των περιοχών τους.

- Η επιτυχία του εγχειρήματος της δίκαιης μετάβασης προϋποθέτει μια προσέγγιση που θα είναι ολιστική καθώς και τη συνεργασία των ενδιαφερόμενων και των τοπικών κοινωνιών.

- Η έρευνα καταλήγει πως είναι απαραίτητο να υπάρξει μία συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την απολιγνιτοποίηση, ενώ πρέπει να δρομολογηθεί και ένας εκτεταμένος διάλογος με τους κατοίκους των σχετικών περιοχών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε περισσότερα 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.