Επικαιροτητα

Πανδημία: Aπομακρύνεται η άρση του "lockdown";

Οι ειδικοί φοβούνται νέα αύξηση των κρουσμάτων λόγω της "χαλάρωσης" κατά την εορταστική περίοδο.

Ενώ, λοιπόν, τα λύματα δείχνουν τριπλασιασμό του ιικού φορτίου στην Αττική, Κυβέρνηση και ειδικοί προβληματίζονται έντονα για τον χρόνο αλλά και τον τρόπο επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο.

Οπωσδήποτε, η δια ζώσης λειτουργία Δημοτικών, Νηπιαγωγείων και Βρεφονηπιακών σταθμών από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, θα λειτουργήσει μεν ως "μπούσουλας" για τη συνέχεια, όμως, και σ' αυτή την περίπτωση, οι ειδικοί συνιστούν εγρήγορση και αυστηρή τήρηση των επιπρόσθετων μέτρων που έλαβε το Υπουργείο Παιδείας.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό- ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως και σε άλλες χώρες του Δυτικού ημισφαιρίου-, οι προβλέψεις μερίδας των ειδικών επιστημόνων είναι πως πιθανώς να καταστήσει δυνατή μια χαλάρωση των μέτρων την Άνοιξη.

Για το άμεσο μέλλον, ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως "είναι αναπόφευκτο να δούμε αύξηση των κρουσμάτων  κι αυτό θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση των μολύνσεων προερχόμενη από τα ρεβεγιόν." Ο κ. Θωμαΐδης έκανε λόγο για τριπλασιασμό του ιικού φορτίου μετά την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στα λύματα της Αττικής.

"Αυτή τη βδομάδα που επιστρέφει η πόλη στην κανονικότητα και θα είμαστε σε θέση να δούμε τι μπορεί να συμβεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου", συμπέρανε σχετικά. 

Την ίδια ώρα, το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών, θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.

"Σε αυτό το εορταστικό δεκαήμερο, αυτό που παρατηρήσαμε ήταν δύο αυξήσεις Χριστούγεννα (26,27) και μια μεγαλύτερη 31 και 1", δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης και προέβλεψε πως τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα, θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου και θα πέσουν κατακόρυφα στις αρχές του καλοκαιριού.

 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξήγησε ότι «σε δέκα μέρες περίπου από τώρα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού μπορούμε να βρισκόμαστε, δηλαδή αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει μικρή άρση της αυστηροποίησης των μέτρων ή όχι».

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.