Επικαιροτητα

ΑΡΚΑΔΙΑ: Τί αιτήθηκαν οι δήμαρχοι εν όψει νέου ΕΣΠΑ

Ποιες προτάσεις κατέθεσαν οι κ. Τζιούμης, Χριστογιαννόπουλος, Καμπύλης, Λυσικάτος και Κούλης, στον Π. Νίκα.

Με την Π.Ε. Αρκαδίας συνεχίστηκε χθες Πέμπτη 3 Ιουνίου, η διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το νέο ΕΣΠΑ, με τη συμμετοχή αιρετών και εκπροσώπων φορέων της Περιφερειακής Ενότητας.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε και πάλι στη στενότητα των πιστώσεων του ΠΕΠ Πελοποννήσου για να επισημάνει, για μία ακόμα φορά, ότι απαιτείται να γίνει ορθή διαχείριση των πόρων μέσω ιεράρχησης των αναγκών. 

Σημείωσε ακόμα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Περιφέρειας, πως χρειάζεται συνέργεια μεταξύ των προγραμμάτων, όπως το ΠΔΕ και τα τομεακά των υπουργείων, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης,

Οπως τόνισε ο Π. Νίκας, η περιοχή της Αρκαδίας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τόσο όσον αφορά στο οδικό δίκτυο -ιδιαίτερα στην ανατολική περιοχή της-, όσο και στην ανάπτυξη της ορεινής της περιοχής, ενώ χρειάζεται συνδρομή και η περιοχή της Τρίπολης ώστε να σταματήσει να φθίνει πληθυσμιακά, όπως τόνισε.

Παρατήρησε, παράλληλα, ότι απαιτείται η στήριξη του μνημειακού πλούτου της Αρκαδίας, ιδιαίτερα των βυζαντινών μοναστηριακών μνημείων και των αρχαιολογικών της χώρων.

Ως μείζον ζήτημα χαρακτήριζε ο περιφερειάρχης τη στήριξη της Μεγαλόπολης, η περιοχή της οποίας -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- “πρέπει να έχει διακριτή μεταχείριση μέσω ιδιαίτερα αυξημένου ποσοστού επιδότησης όσον αφορά τις επενδύσεις που θα γίνουν εκεί”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η Περιφέρεια θα κινηθεί κυρίως για την στήριξη της υπαίθρου και γι’ αυτό τον λόγο προκρίνονται συνολικά 10 ΟΧΕ, από δύο ανά Περιφερειακή Ενότητα, υπό την αρμοδιότητα της Διαχειριστικής Αρχής.

Η διαβούλευση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ/ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ ΦΟΡΕΩΝ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΣΠΑ 2021 - 2027

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ - κ. Καμπύλης Γ.
Αναφέρθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών, η ανάπτυξη του παράλιου Άστρους, η στήριξη των ηλικιωμένων μέσω κοινωνικών δομών, η ανάδειξη πολιτιστικών διαδρομών και του εναλλακτικού τουρισμού. Επισημάνθηκε η προσαρμογή των προγραμμάτων στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ορεινών περιοχών.

ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ - κ. Λυσίκατος Χ.
Χαιρέτισε τη διαβούλευση και στάθηκε στα χαρακτηριστικά για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, όπως ευελιξία, υλοποιησιμότητα και αποτελεσματικότητα δράσεων.Επισημάνθηκε η ανάγκη για καλή συνεργασία των υπηρεσιών.

ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ - κ. Κούλης Ε.
Εξέφρασε την ικανοποίηση για τη διαβούλευση και το εξαιρετικό εργαλείο χρηματοδότησης που είναι το νέο ΕΣΠΑ. Βασικό μέλημα είναι η ένταξη έργων προτεραιότητας, καθώς ως Δήμος έχει ετερόκλητες ανάγκες, προτάθηκε ο σχεδιασμός μιας ΟΧΕ Μαινάλου σε συνεργασία με Δήμο Τρίπολης και η εκμετάλλευση των παράλληλων οφελών από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την περιοχή της Μεγαλόπολης.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - κ. Χριστογιαννόπουλος Α.
Δόθηκε βάση στη σωστή συνέργεια των προγραμμάτων και στη σωστή αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας. Ως μείζον σημασίας θέματα τέθηκαν, το επιχειρηματικό πάρκο Μεγαλόπολης, ο δρόμος Μεγαλόπολη - Ολύμπια, η αξιοποίηση των πηγών Σαβαλά, η βελτίωση του χώρου του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης και η ΟΧΕ Λυκαίου Όρους.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - κ. Τζιούμης Κ.
Τονίστηκε η σπουδαιότητα του νέου προγράμματος και το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Προτάθηκε η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και ειδικότερα του πρωτογενούς τομέα, αναδείχθηκε το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων, η στήριξη των κοινωνικών δομών και η σχεδίαση νέων, η αξιοποίηση της λίμνης Τάκα και ο σχεδιασμός και εφαρμογή μιας ΟΧΕ Μαινάλου ως μοχλός ανάπτυξης της περιοχής.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.