Επικαιροτητα

"Πρώτο ένσημο": 600 ευρώ για έξι μήνες σε νέους εργαζόμενους έως 29 ετών

Ανάλυση των επί μέρους χαρακτηριστικών του μέτρου από τον Υπουργό Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη

Από 1/1/2022, ως γνωστόν, οι νέοι εργαζόμενοι θα επιδοτούνται με 1.200 ευρώ για 6 μήνες, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης. Σήμερα, Πέμπτη, 16/9/2021, ο καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός, κ. Χατζηδάκης, "ανέλαβε" να εξηγήσει επακριβώς τις παραμέτρους που διέπουν την εν λόγω κυβερνητική πρωτοβουλία.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως:

-Το μέτρο αφορά τους νέους εργαζόμενους έως 29 ετών, χωρίς εργασιακή εμπειρία και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της εισόδου τους στην αγορά εργασίας, κάτι που σήμερα καθίσταται δυσχερές λόγω της προϋπηρεσίας που ζητούν οι εργοδότες.

-Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες ενώ τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο/α,  επιπλέον της αμοιβής τους προφανώς, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν.

- Την ευθύνη για τη διαχείρισή του θα την έχει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

- Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, παρόμοια με αυτή που ισχύει για άλλα προγράμματα, του Υπουργείου ή του ΟΑΕΔ.

-Θα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα, όπως π.χ. αυτό των 150.000 νέων θέσεων εργασίας. Θα μπορεί να συνδυαστεί επίσης με προγράμματα του ΟΑΕΔ.

-Θα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης –καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους- η οποία θα είναι στο 50% σε σχέση με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Οι δυο διαφορές με παλαιότερα αντίστοιχα προγράμματα, κατά τον κ. Χατζηδάκη, είναι οι εξής:

-Το "πρώτο ένσημο" καλύπτει όλους τους νέους από 18-29 ετών που δεν έχουν εργαστεί και όχι μια συγκεκριμένη κατηγορία νέων, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προγράμματα του ΟΑΕΔ και

- Δίνει κίνητρο στον ίδιο τον ωφελούμενο να βρει την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τον προσλάβει προκειμένου να λάβει την επιδότηση. Δεν χρειάζεται δηλαδή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κάποια μεσολάβηση του ΟΑΕΔ.

Το κόστος του προγράμματος υπολογίζεται σε 42 εκατομμύρια ευρώ (2022-2023), για 35.000 ωφελούμενους. Εάν υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή, θ' αναπροσαρμοστεί και ο προϋπολογισμός.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.