Επικαιροτητα

Σύνοδος G20 στη Ρώμη: Έπεσε "βαρύς" ο.. σολομός της Ιταλικής Προεδρίας

Φωτογραφία: AP / Jeff J Mitchell

Οι ηγέτες των είκοσι πιο ισχυρών χωρών του πλανήτη έριξαν κέρματα στη Φοντάνα ντι Τρέβι αλλά δεν τα "βρίσκουν" για το κλίμα..

Παρ' όλα αυτά, φαίνεται πως συμφώνησαν πως το χθεσινό δείπνο που τους παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, ήταν εξαιρετικό...Το μενού περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, σολομό και ριζότο κολοκύθας. Φυσικά, σε λίγα χρόνια, είναι πιθανό- σύμφωνα με τους επιστήμονες- πως ο σολομός θα είναι ένα είδος που δεν θ' απαντάται στη φύση αλλά μόνο στις "ιχθυοκαλλιέργειες", αλλά..

Κατά τα λοιπά,  κι ενώ οι G-20 θα μεταφερθούν σύσσωμοι στη Γλασκώβη για τη σύνοδο του Ο.Η.Ε. που αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η συνάντησή τους στη Ρώμη δεν επιτρέπει να δημιουργηθεί κάποιο αισιόδοξο "κλίμα". Τα διπλωματικά επιτελεία διαπραγματεύονται για τη γεφύρωση των διαφωνιών τους σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με τα βασικά σημεία τριβής να είναι η κατάργηση της επιδότησης των ορυκτών καυσίμων, η κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και η συμφωνία σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 9 ώρα Ιταλίας, οι ηγέτες της G20 μετέβησαν στο γνωστό συντριβάνι Φοντάνα Ντι Τρέβι της Ρώμης, μέσα στο οποίο έριξαν ένα ευρώ. Σύμφωνα με την παράδοση, με τον τρόπο αυτό θα τους δοθεί η ευκαιρία να μπορέσουν να ξαναεπισκεφθούν την Αιώνια Πόλη.

Έριξαν στο συντριβάνι ένα «ιταλικό ευρώ», με ανάγλυφο τον «άνθρωπο του Βιτρούβιου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Αμέσως μετά επέστρεψαν στην περιοχή Έουρ, για τις εργασίες της συνόδου.

Τι δήλωσε η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ

Λίγο πριν την- οριστική (;)- της αποχώρηση από την "υψηλή πολιτική", η κ. Μέρκελ δήλωσε, από τη Ρώμη, τα εξής, σχετικά με τα σχέδια των είκοσι πιο ισχυρών οικονομικά χωρών για την αντιμετώπιση της covid-19  αλλά και μελλοντικών, υγειονομικών κρίσεων:

Οι ηγέτες της ομάδας των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου (G20) σχεδιάζουν να δημιουργήσουν χρηματοδοτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών. Σκοπός είναι να τεθούν τα θεμέλια ώστε να διασφαλιστεί πως ο κόσμος θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος σε περίπτωση εκδήλωσης νέων παγκόσμιων υγειονομικών κρίσεων. Ο υπό σύσταση χρηματοδοτικός μηχανισμός θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για να ενισχυθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Υποστηρίζουμε το σχέδιο της G20 να εξασφαλίσει πως το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εμβολιαστεί κατά της COVID-19 φέτος και το ποσοστό του που έχει ανοσοποιηθεί θα φθάσει το 70% περί τα μέσα του 2022.

 

(Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.