Επικαιροτητα

Πυρκαγιές: "Έχουμε μπροστά μας ένα σκληρό καλοκαίρι"

Φωτογραφία: αρχείου ppel.gov.gr

Aυτό δήλωσε χθες ο Υπουργός, κ. Στυλιανίδης, αναφέροντας πως το κύριο αίτιο είναι η κλιματική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο

Ωστόσο, αυτό που, προφανώς, δεν είπε ο κ. Υπουργός είναι τι έχει γίνει για ν' αντιμετωπιστεί η κατάσταση από το περσινό καλοκαίρι μέχρι σήμερα- καθώς, παρά το γεγονός πως το 2021 είχαμε τις μεγαλύτερες απώλειες δασικών εκτάσεων τα τελευταία 20 χρόνια, οι πολλές και ποικίλες δεσμεύσεις της Πολιτείας έμειναν, εν πολλοίς, "κενό γράμμα".

Ειδικότερα: 

-Οι κινήσεις πρόληψεις, όπως οι καθαρισμοί, καθυστερούν χαρακτηριστικά, ενώ το θετικό στοιχείο της πρόσληψης 500 "δασοκομάντος", καθίσταται "ανενεργό" διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους.

- Η "πολυδιαφημισμένη" πέρσι μεταφορά των αρμοδιοτήτων Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν έχει ακόμα, ουσιαστικά, ολοκληρωθεί, ενώ, αν δεν συνδυαστεί με την πρόσληψη δασολόγων, θα είναι, επί της ουσίας, άχρηστη!

- Η, μονομερής, έμφαση στην καταστολή "αναγκάζει" την Ελλάδα να μισθώνει- και φέτος- εναέρια μέσα (46), με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς το οικονομικό κόστος.

- Η "λογική" των "οριζόντιων εκκενώσεων" περιοχών, που πέρσι οδήγησε σε παρανοϊκές καταστάσεις, δεν οφείλεται σε μια ορθολογική και σχεδιασμένη αντιμετώπιση των φαινομένων πυρκαγιάς αλλά στην, λεγόμενη, "διαχείριση του πολιτικού κόστους"- ειδικά, από τη στιγμή που "πολιτικοποιήθηκε" σε μεγάλο βαθμό η καταστροφή στο Μάτι Αττικής. Κάτι ανάλογο, αναμένεται να συμβεί και φέτος.

Ταυτόχρονα, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως προς την αντιπυρική περίοδο, βαίνει συνεχώς προς μια περαιτέρω υποβάθμισή του, είτε λόγω οικονομικών πόρων είτε λόγω ανεπάρκειας προσωπικού, είτε ακόμα και λόγω...αδιαφορίας! 

Προφανώς, καμία χώρα και καμία δομή, όσο καλά προετοιμασμένη κι αν είναι, δεν μπορεί ν' αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο όπως οι δασικές πυρκαγιές σε ποσοστό 100%. Αλλά, από την άλλη, καμία χώρα και καμία δομή δεν θα καταστεί ποτέ αποτελεσματική, εάν κυριαρχούν λογικές περασμένων...αιώνων και δικαιολογίες τύπου "με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς"...!

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.