Επικαιροτητα

Δήμος Τρίπολης: Διευκρινίσεις για τον καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων

Φωτογραφία: tripolis.gr

Aνακοίνωση του Δήμου Τρίπολης και του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Γιώργου Λαγού

Υπενθυμίζουμε στους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών κ.λ.π. ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός των ορίων οικισμού την υποχρέωση τους να προβούν σε εργασίες καθαρισμού αυτών, σύμφωνα με την ισχύουσα αριθ. 20/2022 (ΦΕΚ 1301/18-03-2022) Πυροσβεστική διάταξη.

Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι η αμέλεια καθαρισμού των οικοπέδων πέρα από το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο, σε περίπτωση πυρκαγιάς επιφέρει στους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές ποινικές ευθύνες. Το χρονικό όριο για τον καθαρισμό έχει ήδη παρέλθει και ο κίνδυνος πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, είναι πλέον μεγάλος.

Ήδη εξελίσσονται πυρκαγιές οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές. Το γεγονός αυτό δεν μας επιτρέπει να αδιαφορούμε. Σε περίπτωση μη τήρησης της ανωτέρω υποχρέωσης, ύστερα από αυτεπάγγελτο έλεγχο ή καταγγελία, ο Δήμος Τρίπολης:

1) Θα επιβάλλει πρόστιμο πενήντα λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο (0,50€/m2) του προς καθαρισμού χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 1 περίπτ. 26 ν. 3852/2010 ΦΕΚ 87 /τ. Κ.

2) Θα προβεί, στην περίπτωση μη συμμόρφωσης για καθαρισμό εντός της ταχθείσας προθεσμίας, σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό και σε βάρος των υπόχρεων θα βεβαιώσει το κόστος δαπάνης καθαρισμού, σύμφωνα με το άρθρο 75 περίπτ. 26 υποπαράγραφος β" της παραγράφου Ι του ν. 3463/2006/ΦΕΚ 144/τ.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γεώργιος Λαγός

 

Επιπρόσθετα, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Τρίπολης, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Τρίπολης καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπεδικών χώρων έως και 31/10 κάθε έτους, να καθαρίζουν τη βλάστηση και να απομακρύνουν τυχόν άλλα εύφλεκτα υλικά, που βρίσκονται μέσα σε αυτούς του χώρους, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς σύμφωνα με την 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη.

 Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος, μετά την παροχή εισαγγελικής άδειας να προβαίνει αυτεπάγγελτα σε καθαρισμό τους, επιβάλλοντας πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50€ ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς επιπρόσθετα και το κόστος καθαρισμού του οικοπέδου, τα οποία επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες (άρθρο 94 του Ν.3852/2010).

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

  • Καθαρίζουμε ιδιωτικούς χώρους από ξερά χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά
  • Σεβόμαστε τις απαγορεύσεις πρόσβασης στα δάση Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά κ.α. από 15 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου
  • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές, ειδικά μέσα σε δασικές εκτάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα
  • Είμαστε πολύ προσεκτικοί με εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (χρήση ηλεκτροκόλλησης, τροχού, καπνιστηρίου κυψελών κ.α)

Μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία 199 ή 112 κλήση έκτακτης ανάγκης.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.