Επικαιροτητα

«Green Deal Greece 2022»: Διήμερο Συνέδριο του ΤΕΕ

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου/ ΤΕΕ

«Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό»

Νίκος Ταγαράς: Στα επόμενα τρία χρόνια βάζουμε τάξη στον χώρο

«Στα επόμενα τρία χρόνια βάζουμε τάξη στον χώρο, στο πλαίσιο πάντα της συνταγματικότητας», δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς  από το βήμα του Συνεδρίου του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2022» κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών.  «Το ότι δεν υπήρξε τάξη στον χώρο διαχρονικά οδήγησε σε στρεβλώσεις, σε συγκρούσεις, σε χαμένες ευκαιρίες σε επενδύσεις και σε θέσεις εργασίας, που συνέβαλαν και στα οικονομικά. Αυτό το διαχρονικό κενό ερχόμαστε να το καλύψουμε σε δύσκολες συνθήκες και μικρό χρόνο με σχεδιασμούς που δίνουν λύσεις στο χωροταξικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά: «Με πάνω από 400 εκατομμύρια μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και για το 70% της χώρας ερχόμαστε να καλύψουμε αυτό το κενό με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια. Σχέδια πολύ πιο εμπλουτισμένα, με περισσότερες μελέτες, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή, τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, οριοθετήσεις ρεμάτων κυκλοφοριακές μελέτες», όπως είπε. 

«Πρόκειται για ένα εθνικό στοίχημα, σε αυτούς τους χρόνους, σε τέτοια έκταση και με αυτή την χρηματοδότηση δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και ευχαρίστησε το ΤΕΕ για τη συμβολή του καθώς , όπως τόνισε απαιτούνται πάνω από 200 Προεδρικά Διατάγματα για τα ΤΠΣ και τα ΕΠΣ, όγκος δουλειάς, που θα απαιτούσε πολλές δεκαετίες για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός με βάση τις δυνατότητες του ΥΠΕΝ.

Ο κ. Ταγαράς αναφέρθηκε στην Τράπεζα Γης και τις ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης, αλλά και στις αντίστοιχες μελέτες, προκειμένου να αξιοποιηθεί η ιδιωτική περιουσία. Αναφέρθηκε στις οριοθετήσεις οικισμών, την εκτός σχεδίου δόμηση, τους κοινόχρηστους δρόμους, «προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα ανάπτυξης που αφορούν σε κάθε περιοχή», όπως είπε.  

Τέλος, ο κ. Ταγαράς αναφέρθηκε στην προώθηση της εθνικής μεταρρύθμισης ΟΝΕclickLIS του ΤΕΕ, τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, για την ηλεκτρονική αποτύπωση όλων των γεωχωρικών δεδομένων της χώρας, ευχαριστώντας το Επιμελητήριο για την μεγάλη εθνική προσπάθεια.

«Είναι ένα στοίχημα, εθνικό. Άλλες καθυστερήσεις δεν αντέχουμε», τόνισε ο κ. Ταγαράς, επισημαίνοντας τη δημιουργική συνεργασία στα εν λόγω θέματα με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το Συνέδριο «Green Deal Greece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό» διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και των Υπουργείων Οικονομικών,Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Το διήμερο συνέδριο διοργανώνεται σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία μόνο των ομιλητών και των προσκεκλημένων και με ελεύθερη διαδικτυακή μετάδοση και παρακολούθηση από τα κανάλια του ΤΕΕ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο youtube και στις ιστοσελίδες των διοργανωτών. Platinum χορηγοί του συνεδρίου είναι οι εταιρείες: ΔΕΗ, ΑΚΤΩΡ, AVAX, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, INTRAKAT, ΜΥΤΙLINEOS. Το συνέδριο υποστηρίζει πληθώρα εταιρειών και φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν στις εργασίες του. Η ιστοσελίδα του συνεδρίου, διαθέσιμη από την έναρξη του συνεδρίου είναι:

https://greendealgreece22.economix.gr

Το συνέδριο συνεχίζεται.

(Δ.Τ.)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.