Επικαιροτητα

Τζιούμης: Αλλάζουμε την Τρίπολη- Αναδεικνύουμε τα χωριά μας

Φωτογραφία: tripolis.gr

Μετά από δύο χρόνια απαγόρευσης και επιβαλλόμενης διακοπής, η Παμπελοποννησιακή Έκθεση και η Εμποροπανήγυρης Τεγέας, είναι πάλι εδώ.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, το βράδυ της Κυριακής (14/8/2022), ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης μίλησε για το περίπτερο του Δήμου Τρίπολης στην Έκθεση Τεγέας και κάλεσε τον κόσμο να το επισκεφθεί.

Επιπλέον, αναφέρθηκε περιεκτικά στα έργα που έχουν γίνει κατά την τριετή διαδρομή της δημοτικής αρχής, έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα και αναβαθμίζουν την πόλη και στα χωριά μας.

Αναλυτικά, η ομιλία του Δημάρχου Τρίπολης:

 

«Σεβασμιώτατε, Κυρίες και Κύριοι,

Επιτέλους! Δόξα τω θεώ και ευχαριστίες στην Μεγαλόχαρη, που μας βλέπει και μας σκέπει από τον εγγύς περικαλλή ναό της, που την κοίμησή της τιμούμε και με ευλάβεια εορτάζουμε όλοι οι Έλληνες, όλοι οι Χριστιανοί… Δοξολογούμε και ευχαριστούμε διότι, επιτέλους, μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής και αναγκαίας ‘’σιωπής’’, μετά από δύο χρόνια απαγόρευσης και επιβαλλόμενης διακοπής, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ, στην Πεντηκοστή Παμπελοποννησιακή  Έκθεση Τεγέας, στην εκατοστή τριακοστή έβδομη  Εμποροπανήγυρη Τεγέας, σε μια χαρούμενη και δημιουργική λαοσύναξη, που έρχεται από τον προπερασμένο  αιώνα, που έχει τις ρίζες της σε χρόνους πολύ παλιούς, τότε που η Τεγέα ήταν από τις σπουδαιότερες πόλεις της Αρκαδίας, όρθια  και ισχυρή ακόμη και απέναντι στη ακατανίκητη Σπαρτιατική δύναμη, τόπος πολιτισμού και υπερηφάνειας και ευημερίας για τους κατοίκους της, για τους Τεγεάτες.

Τιμή και ευγνωμοσύνη και από καρδιάς μνημόνευση των  πρωτεργατών εκείνων, του Τεγεατικού  Συνδέσμου, των Τοπικών Αυτοδιοικητικών Αρχών, των ανωνύμων ντόπιων κατοίκων, ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ θεμέλιωσαν, καθιέρωσαν και μας χάρισαν μια γνήσια λαϊκή συνάθροιση, ένα ελληνικότατο πανηγύρι, δηλαδή σύναξη χαράς, κεφιού ,συνδιασκέδασης, αλλά και οικονομικής και πολιτιστικής σημαντικής διάστασης.

Γιατί όλα αυτά τα στοιχεία συνυπάρχουν στα πανηγύρια του λαού μας – κι ας τα βλέπουν κάποιοι αφ’ υψηλού, ας…. κουμπώνονται και στο άκουσμα, έστω, της λέξης πανηγύρι. Εμείς τα τιμούμε, τα απολαμβάνουμε, μετέχουμε σε αυτά ολόψυχα –όπως μετείχαν οι γονείς και οι πρόγονοί μας.

Έχοντας, εδώ και τα τρία χρόνια – χρόνια δύσκολα και γεμάτα εμπόδια- , τα ηνία και την ευθύνη ενός ιστορικού και μεγάλου δήμου, με οχτώ Δημοτικές Ενότητες και εβδομήντα οχτώ χωριά, που το καθένα έχει τις δικές ανάγκες, τα δικά του προβλήματα και τις δικές του δικαιολογημένες απαιτήσεις, μετά από τρία χρόνια, λοιπόν, υποχρεούμαι και μπορώ  να πω στους συμπολίτες μου, στους συνδημότες μου, τι κάναμε αλλά και τι δεν κάναμε, τι πετύχαμε και πού δεν τα καταφέραμε, τι προσπαθήσαμε και τι προσπαθούμε…

Με έναν ακόμη χρόνο μπροστά μας για δουλειά, για ολοκλήρωση, για έργα. Μια εικόνα, μικρή αλλά ενδεικτική του έργου μας, δίνει το Περίπτερο, με το οποίο ο Δήμος συμμετέχει  στην Έκθεση.

Επισκεφθείτε το!

Ωστόσο, πέρα από τις εικόνες και τους λόγους, η πραγματικότητα και το φως της ημέρας μιλούν, αντικειμενικά και αψεμάτιστα, για την τριετή διαδρομή μας και τα αποτελέσματά της.

Στα τρία αυτά χρόνια, λοιπόν, δημοπρατήσαμε και υλοποιούμε όλα τα έργα που βρήκαμε ενταγμένα και, παράλληλα,  «κυνηγήσαμε» κάθε πιθανό χρηματοδοτικό εργαλείο (ΕΣΠΑ Ταμείο Ανάκαμψης «Αντώνης Τρίτσης», ΠΔΕ κλπ.) επιτυγχάνοντας σημαντικότατα αποτελέσματα, έχοντας ήδη εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για έργα προϋπολογισμού πάνω από 30.000.000 €.

Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών και αναβαθμίζουμε την εικόνα της Τρίπολης και των χωριών μας με δεκάδες έργα που υλοποιούμε. Ενδεικτικά αναφέρω :

Η πλατεία Αγίου Βασιλείου ,το Open mall που έχει ολοκληρωθεί, η πλατεία Συνοικισμού, η πλατεία Μπασιάκου, τα Ηρώα στο Λεβίδι, η δημιουργία ποδηλατοδρόμων και η ανάπλαση της Καλαβρύτων, ο δρόμος προς το Πανεπιστήμιο κλπ.

Εμπλουτίζουμε το πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου μας με νέα μουσεία : μουσείο Λαμπράκη, Μουσείο σιδηροδρόμου στο Ελαιοχώρι, ψηφιακό μουσείο Τρίπολης, δημοτική πινακοθήκη Τσιχριτζή, ανάδειξη υπογείων του Δικαστηρίου κλπ που ήδη υλοποιούνται.

Ανακαινίζουμε πλήρως εμβληματικά κτίρια του Δήμου μας, όπως το Δημαρχείο που άμεσα συμβασιοποιείται, το Πνευματικό κέντρο που δημοπρατείται τον επόμενο μήνα, την βίλα Τουρκοβασίλη, η οποία μόλις προχθές εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Είμαστε δίπλα στους ευάλωτους συμπολίτες μας με τις υπάρχουσες δομές μας: Κοινωνική πρόνοια, κοινωνικό παντοπωλείο, βοήθεια στο σπίτι, αλλά και με την δημιουργία νέων δομών όπως το Κέντρο Κοινότητας, το ΚΔΑΠΜΕΑ ,η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης κλπ.

Ειδικά εδώ στην ιστορική και εύφορη Τεγέα που μας φιλοξενεί σήμερα,είμαστε παρόντες με μεγάλα έργα που ολοκληρώνονται όπως η πλατεία Ριζών, ο αρχαιολογικός περίπατος της Αλέας η ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου, η δημιουργία της πλατείας-πολυχώρου στα «Αλώνια» Σταδίου που μόλις προχθές εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 800.000€ και δεκάδες άλλες μικρές ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις.

Ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική και κτηνοτροφική μας παραγωγή, είναι ο στυλοβάτης της τοπικής οικονομίας και η στήριξή του θα πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα όλων των φορέων: της πολιτείας, της περιφέρειας, του Δήμου κλπ.

Από την πρώτη μέρα της θητείας μας υπηρετούμε έμπρακτα το στόχο αυτό, με όλες μας τις δυνάμεις, στα πλαίσια πάντοτε των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας.

Ήδη υλοποιούμε ή ολοκληρώσαμε έργα αγροτικής οδοποιΐας προϋπολογισμού 8.000.000 € προσφέροντας ευκολότερη πρόσβαση και βέβαια μειωμένο κόστος μεταφοράς των προϊόντων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Παράλληλα, όλα τα μηχανήματα έργου και το προσωπικό του Δήμου μας καθημερινά σχεδόν, όπως όλοι το βλέπουν, βρίσκεται στα χωριά μας βελτιώνοντας τις υποδομές τους.

Σε ένα περιβάλλον σοβαρής κλιματικής κρίσης, τις τραγικές συνέπειες της οποίας βίωσε και ο Δήμος μας και ειδικά εδώ, η περιοχή της Τεγέας λίγα χρόνια πριν, ολοκληρώσαμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας προϋπολογισμού περίπου 2.000.000 € στα χωριά μας, με στόχο να μετριάσουμε τις συνέπειες αυτές και να προστατέψουμε την περιουσία, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο των ανθρώπων μας.

Καταβάλαμε άοκνες προσπάθειες, όχι μόνο εμείς βέβαια - και το τονίζω αυτό- αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες και φορείς της περιοχής μας, με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις να ενταχθεί ο Δήμος Τρίπολης στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) αποκτώντας έτσι ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την τοπική μας οικονομία.

Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο προσφέρει κίνητρα και κεφάλαια ώστε να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες ή να εγκατασταθούν νέες επιχειρήσεις στην περιοχή μας, με στόχο βέβαια την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να σταματήσει επιτέλους η αιμορραγία νέων ανθρώπων, να μείνουν τα παιδιά μας στον τόπο μας.

Η πρωτεύουσα και τα χωριά μας, όλα τα χωριά μας, όλα τα Δημοτικά μας Διαμερίσματα, από την εύφορη και ιστορική Τεγέα που μας φιλοξενεί μέχρι την γειτονική Σκυρίτιδα και το Κορύθιο, από το Λεβίδι και την Μαντινεία μέχρι τα τιμημένα Βαλτετσοχώρια και τον Φάλανθο –φύλακα του αιώνιου Μαινάλου, παντού, βλέπουν καθημερινά την παρουσία και τις επεμβάσεις του δήμου.

Όλα τα παραπάνω μου επιτρέπουν να υποστηρίξω  ότι  προσπαθούμε να βρισκόμαστε παντού, με πρωτοβουλίες, με καινοτόμες δράσεις, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, με συνεργασίες. Συνεργασίες με τοπικές δυνάμεις, όπως το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ο Εμπορικός Σύλλογος, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, επιστημονικοί ή συνδικαλιστικοί  φορείς, Ιδρύματα και πολίτες, προπαντός  με την Περιφέρεια και την Πολιτεία, απ’ όπου διεκδικούμε και απαιτούμε και, μέχρι τώρα, αρμονικά συνεργαζόμαστε.

Να τονίσω στο σημείο αυτό την συμπαράσταση των τοπικών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας, την πρόθυμη μεσολάβησή τους για άνοιγμα θυρών…

Προς όλους τους παραπάνω ένα ολόψυχο “ευχαριστώ”.

Παράλειψή μου όμως θα ήταν να μην απευθύνω,ένα επίσης ολόψυχο ευχαριστώ σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους του Δήμου, των δημοτικών επιχειρήσεων, (ΔΕΥΑΤ, Δημοτικό ραδιόφωνο), του ΝΠΔΔ και όλων των δομών μας, που καθημερινά μοχθούν για να επιτελέσουν την αποστολή τους.

Θα ήθελα, τέλος, να ζητήσω συγγνώμη από τους συμπολίτες μου, να ζητήσω την κατανόησή τους, για πιθανά λάθη μας, για αβλεψίες, για καθυστερήσεις, για κάποιες αστοχίες ίσως.

Κυρίες και κύριοι,

Η ομιλία αυτή δεν είναι περιαυτολογία, δεν ευλογούμε τα γένια μας, δεν αυτοεπαινούμεθα ούτε αυτοδιαφημιζόμαστε.

Είναι μια περιληπτική και αναγκαία αναφορά σε μια τριετή διαδρομή, με αφορμή ένα σημαντικό γεγονός, όπως είναι τα εγκαίνια της Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Τεγέας

Και μπορεί – κακώς και αδίκως – Τεγέα και Τρίπολη να απουσιάζουν ουσιαστικά  από τον τουριστικό χάρτη της χώρας, μπορεί η Τριπολιτσά του Κολοκοτρώνη να μη δέχεται κύματα τουριστών, να μην είναι  καν προορισμός ή σταθμός, όπως πρόσκαιρα έγινε πέρυσι με τον, κατά γενική αναγνώριση, πλούσιο και επιτυχημένο εορτασμό των διακοσίων χρόνων της Μεγάλης Επανάστασης, ΟΜΩΣ εμείς πιστεύουμε και δουλεύουμε ώστε, και στο ζωτικό αυτό σημείο, να αλλάξουμε την μοίρα της, την μοίρα μας.

Προς το παρόν ας χαρούμε και ας μετάσχουμε όλοι στο γιορτάσι της ΤΕΓΕΑΣ ΜΑΣ, που εύλογα για μια βδομάδα θα είναι προορισμός.

Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι παντοτινή …. πανηγυρική διάθεση και συνθήκη.

(Δ.Τ.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.