Επικαιροτητα

Απορρίμματα: "Διάσωση" 5.5 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Μέσω της "5ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού" για το 2022, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσπαθεί ν'.."αναβάλει" το αδιέξοδο που έχει ήδη δημιουργηθεί όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων

Όπως αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, στη 17η Τακτική του συνεδρίαση- Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022-, ουσιαστικά η Περιφέρεια αναλαμβάνει να καλύψει- προσωρινά...;- τις οφειλές Δήμων απέναντι στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα της Πελοποννήσου.

Ως γνωστόν, η εν λόγω διαχείριση είχε "εκτροχιαστεί", εξαρχής, λόγω της μη λειτουργίας 2 εκ των τριών εργοστασίων που προέβλεπε η σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ των τριών εμπλεκομένων μερών (Κράτος, Περιφέρεια, ΤΕΡΝΑ) αλλά και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Η μοναδική μονάδα που βρίσκεται, σήμερα, σε λειτουργία είναι αυτή της Παλαιόχουνης στην Αρκαδία, η οποία και δέχεται- προσωρινά...;- πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απόρριμμάτων απ' αυτές που προβλεπόταν. Tαυτόχρονα, υπό αμφισβήτηση έχει τεθεί ακόμα και η ίδια η διαχείριση που γίνεται αυτή τη στιγμή, όσον αφορά την τήρηση της νομιμότητας. 

Προφανώς, η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει προκαλέσει, περαιτέρω, προβλήματα, στην εξέλιξη της διαχείρισης, με πολλούς Δήμους να μην καταβάλλουν το σχετικό αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση, η "ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων"- αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στη λεγόμενη "μεταβατική"- προβλεπεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023. 

Όπως προαναφέραμε, με τη σύμφωνη γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- δηλαδή της Κυβέρνησης-, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλαμβάνει να "βγάλει το φίδι από την τρύπα" ή, έστω, να προσπαθήσει γι' αυτό. Προφανώς, το κόστος επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους, πολύ περισσότερο δε λόγω του ότι η σημερινή Κυβέρνηση, παρά των διαβεβαιώσεων περί του αντιθέτου, απέτυχε να εξασφαλίσει μέρος της χρηματοδότησης του έργου από την Ε.Ε.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, εκπρόσωποι παρατάξεων της Αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την Περιφερειακή Αρχή πως ακολουθεί πεπατημένες που η ίδια αποκήρυττε δια βδελυγμίας, "μοιράζοντας" χρήματα κατά το δοκούν, ενώ η "σκληρότερη" αντιπαράθεση έγινε μεταξύ της παράταξης του κ. Νίκα και αυτής του κ. Τατούλη, με αναφορές στο παρελθόν από την πρώτη και αναφορές στο "τώρα" από τη δεύτερη..

"Άδειασμα" της ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Ως "μη χείρον" περιέγραψε το υφιστάμενο έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου ο Περιφερειάρτχης, κ. Παναγιώτης Νίκας, απεμπολώντας, ουσιαστικά, κάθε ευθύνη για το πιθανό "αδιέξοδο". 

Μάλιστα, ο κ. Νίκας δήλωσε πως, ως Δήμαρχος Καλαμάτας "εκάμφθηκε" από μια "κακή πρόταση", βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε επί χρόνια στην Πελοπόννησο και τα προβλήματα που είχαν προκληθεί από την έλελιψη διαχείρισης.

Σ' αυτό, ο κ. Νίκας έχει δίκαιο, ωστόσο, θα πρέπει ν' αναφέρουμε πως ο ίδιος ήταν ο πρώτος Δήμαρχος που δέχτηκε, ασμένως κι ως "μοναδική λύση" το παρόν έργο, τη στιγμή που οι Δήμαρχοι Κορίνθου (Πνευματικός), Σπάρτης (Βαχλιώτης), Τρίπολης (Παυλής) και Άργους-Μηκυνών (Καμπόσος), είχαν αντιρρήσεις ή "ενστάσεις", κυρίως όσον αφορά το κόστος. Όποιος εξετάσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΦΟ.Δ.Σ.Α Πελοποννήσου 2016-2019 ή ανατρέξει στα σχετικά δημοσιέυματα των τοπικών ΜΜΕ, μπορεί να διαπιστώσει του λόγου το αληθές. 

Οπωσδήποτε, προκαλεί "απορία" το πως θα μπορέσει να φέρει, αισίως, εις πέρας την εν λόγω διαδικασία- στο μέτρο της ευθύνης που του αναλογεί- κάποιος, ο οποίος δεν πιστεύει καν στην ορθότητα της συγκεκριμένης διαχείρισης..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.