Επικαιροτητα

Κ. Τζιούμης: Πρώτη φορά γίνονται τόσα έργα στον Δήμο Τρίπολης

Φωτογραφία: tripolis.gr

Τί ζήτησε ο δήμαρχος Τρίπολης από τους δημότες του με αφορμή τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα που παρατηρούνται.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, επικοινώνησε live με δημότες, μέσω facebook, την Τετάρτη (28/9/2022), απαντώντας σε ζητήματα τα οποία τέθηκαν και αφορούν τον Δήμο Τρίπολης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δήμος τα θέματα που συζητήθηκαν και οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν οι εξής:

Πολιτιστικές εκδηλώσεις: «Ένα πολιτιστικό καλοκαίρι του Δήμου Τρίπολης που ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο, με μεγάλη συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις. Ξεκινήσαμε από τον Ιούνιο με το Street Food και φτάσαμε στις Λευκές Νύχτες με αποκορύφωνα τη συναυλία του Γιάννη Πλούταρχο με πάνω από 7.000-8.000 θεατές, πολλοί εκ των οποίων επισκέπτες από άλλες περιοχές.

Οργανώσαμε επίσης εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιάτικη Καταστροφή και την Επέτειο της Άλωσης. Με πρωτοφανή συμμετοχή από όλη την Ελλάδα, η Τρίπολη γιόρτασε μεγαλοπρεπώς. Μαζί με τα αποκαλυπτήρια του πρωτοπορθητή της πόλης Μανώλη Δούνια, που είναι χορηγία του κ. Καλογερόπουλου τον οποίο και ευχαριστούμε. Κάναμε μια ανάπλαση στην περιοχή που ομόρφυνε την είσοδο της πόλης, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο του Ναού.»

Κυκλοφοριακό: «Γίνονται έργα για το φυσικό αέριο στο κέντρο της πόλης και μπλοκάρει όλη η πόλη, όταν κλείνει ένας κεντρικός δρόμος. Το φυσικό αέριο ήταν ένα ζητούμενο για την πόλη μας. Ήρθε αυτή την περίοδο, τώρα γίνονται τα έργα για την υποδομή. Βέβαια, η συγκυρία δεν βοηθάει για τη χρήση του φυσικού αερίου, λόγω του πολέμου. Ελπίζουμε ότι θα ομαλοποιηθούν κάποια στιγμή οι τιμές, η υποδομή όμως θα υπάρχει. Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους συμπολίτες μας για την ταλαιπωρία.

Ο ανάδοχος δουλεύει πολύ γρήγορα. Θέλω να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας να έχουν υπομονή. Αν μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση του αυτοκινήτου, στο κέντρο της πόλης.»

Ασφαλτοστρώσεις: «Πάρα πολλοί δρόμοι της πόλης μας έχουν προβλήματα. Όμως είναι αλήθεια και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν γίνει καθόλου ασφαλτοστρώσεις. Οι δρόμοι χαλάνε. Εμείς κάθε χρόνο κάνουμε νέες ασφαλτοστρώσεις. Φέτος, είναι μια ιδιαίτερα συγκυρία, λόγω της εκτόξευσης των τιμών, αλλά και των έργων φυσικού αερίου. Και φέτος θα κάνουμε ένα πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων που θα ξεκινήσει από την Παρασκευή ή τη Δευτέρα, σε συνεννόηση με την εταιρεία που εκτελεί τα έργα φυσικού αερίου.»

Αγροτική οδοποιία: «Στην 4ετία αυτή θα ολοκληρωθούν έργα αγροτικής οδοποιίας 8.000.000 ευρώ. Ότι δεν είχαν γίνει ποτέ ξανά, το γνωρίζουν όλοι. Είναι τεράστια έργα υποδομής. Σχετίζεται και με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Δεν συζητώ βέβαια για τις χιλιάδες εργατοώρες των μηχανημάτων του δήμου που δουλεύουν στα χωριά μας.»

Αθλητικές υποδομές: «Για το γήπεδο Φιλικών, αυτή την εβδομάδα, βγαίνει στον αέρα ο διαγωνισμός από την περιφέρεια. Θα γίνει αντικατάσταση χλοοτάπητα του γηπέδου. Εμείς κάναμε ήδη μια παρέμβαση και θα ακολουθήσει η εργολαβία για την πλήρη αντικατάσταση του χλοοτάπητα. Οι ποδοσφαιρικές υποδομές του Δήμου Τρίπολης ήταν σαφές ότι υστερούσαν. Ολοκληρώθηκε το γήπεδο Τεγέας, έχουμε κάνει παρεμβάσεις στο γήπεδο Παναρκαδικού και θα δημοπρατηθεί άμεσα και η αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο γήπεδο Λεβιδίου, σε συνεργασία με το ΤΑΠΤοΚ.

Ολοκληρώθηκε μια μεγάλη εργολαβία στο ΔΑΚ. Ως έργο είχε ενταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, εμείς προχωρήσαμε στη δημοπράτηση και στην εκτέλεση του έργου. Έχουμε πλέον ένα σύγχρονο ταρτάν. Την προηγούμενη φορά είχε φτιαχτεί πριν από 20 χρόνια. Τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε στην πλήρη ανακατασκευή των τριών γηπέδων τένις στο ΔΑΚ.

Για το κολυμβητήριο, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, ξεκίνησε το έργο ενεργειακής αναβάθμισης και προέκυψαν προβλήματα στατικότητας που ήταν επικίνδυνο ακόμα και να καταρρεύσει η σκεπή του κολυμβητηρίου. Εμείς βάζουμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών. Είμαστε στη διαδικασία της εξεύρεσης των χρημάτων. Υπάρχει δέσμευση ότι θα μας δοθούν τα χρήματα για πλήρη ανακατασκευή.»

Πλατείες σε χωριά: «Για την πλατεία στα Λιθοβούνια, υποβάλλουμε πρόταση στο ΤΑΠΤοΚ και γρήγορα θα προχωρήσει και το έργο αυτό. Λογικά μέχρι την Άνοιξη θα είναι έτοιμη. Έχουν γίνει παρεμβάσεις ήδη στο Βουνό, στο Κεραστάρι, στην Κερασίτσα που θα ακολουθήσει. Δεν μιλώ για τα έργα στις Ρίζες, στο Λεβίδι, στη Νεστάνη.

Για εμάς, τα χωριά και η Τρίπολη έχουν την ίδια βαρύτητα.

Υπάρχει άριστη συνεργασία με το ΤΑΠΤοΚ. Έχει χρηματοδοτήσει πολλά έργα στον Δήμο Τρίπολης και θα χρηματοδοτήσει κι άλλα.

Παρά τις δύσκολες συγκυρίες, στον Δήμο Τρίπολης προχωρούν όλα τα έργα κανονικά και θα ολοκληρωθούν μέσα σε αυτή τη θητεία μας, διότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από την Τεχνική Υπηρεσία και τη δημοτική αρχή. Μιλάμε για δεκάδες έργα.»

Ταμείο Ανάκαμψης: «Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και η Βίλα Τουρκοβασίλη και η πλατεία στα Αλώνια της Τεγέας. Ένα πρόγραμμα εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Ακούσαμε κριτική ότι πήραν άλλοι δήμοι περισσότερα χρήματα. Είναι αλήθεια όμως ότι πολλοί δήμοι δεν κατάφεραν καν να εντάξουν έργα ή να εξασφαλίσουν λιγότερα χρήματα.

Η Βίλα θα δημοπρατηθεί πολύ σύντομα για να χρησιμοποιηθεί ως Πολιτιστικό Κέντρο. Στην Τεγέα θα γίνει ένας πολυχώρος, με αμφιθέατρο για εκδηλώσεις.»

Πλατεία Αγίου Βασιλείου: «Είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων. Είναι ένα τεράστιο έργο. Έχει πολλές τεχνικές δυσκολίες. Είχαμε θέματα με την Αρχαιολογία που έκανε τη δουλειά της. Πλέον, συνεχίζουμε απρόσκοπτα. Είχε γίνει και στο παρελθόν προσπάθεια να ενταχθεί το έργο ανάπλασης, αλλά ο Δήμος είχε αποτύχει.»

Πετροπούλειο – Κτίριο Τσιχριτζή: «Γίνεται ένα έργο αντικατάστασης της σκεπής και παρεμβάσεων οικοδομικών. Θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου. Παράλληλα, ετοιμάζεται το έργο του Ψηφιακού Μουσείου της Τρίπολης. Πιστεύω ότι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο θα έχουμε ένα σύγχρονο ψηφιακό μουσείο.

Τη Δευτέρα παραλαμβάνουμε τις οριστικές μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για την Πινακοθήκη στο κτίριο Τσιχριτζή. Έπρεπε να περάσουν πάνω από 15 χρόνια για έρθει ο Δήμος να υλοποιήσει την απαίτηση του διαθέτη. Είμαστε υπερήφανοι για αυτή την προσπάθεια που κάνουμε. Όταν ένας άνθρωπος χαρίζει την περιουσία του, ο Δήμος οφείλει ηθικά να πραγματοποιήσει αυτή την επιθυμία του. Θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη Πινακοθήκη στο κέντρο της πόλης».

Καραμελόπιστο: «Από τον Μάιο ο Δήμος συμπεριέλαβε στο Νομικό του Πρόσωπο τις δομές της ΚΕΔΗΤ που υπολειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Εξασφαλίσαμε μια εργασιακή ηρεμία στους εργαζόμενους της πρώην ΚΕΔΗΤ. Δημιουργήσαμε νέες δομές. Χρειάζεται και νέο προσωπικό. Φτιάξαμε νέες δομές στου Σχίζα και από 14 έχουμε 51 παιδιά. Δώσαμε τη δυνατότητα σε πολλούς γονείς να το έχουν. Αυξήσαμε τον αριθμό των παιδιών που πηγαίνουν σε δημοτικούς σταθμούς.

Για το Καραμελόπιστο, είμαστε στη διαδικασία της πρόσληψης προσωπικού και παράλληλα γίνονται εργασίες για την ανακατασκευή του χώρου και την πυρασφάλεια του χώρου. Τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Έγινε η δημοπρασία και η υπογραφή της σύμβασης τον Αύγουστο. Δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα.

Όπως υπολογίζουμε, μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα ανοίξει και το Καραμελόπιστο. Ζητώ από τους συμπολίτες μας ταπεινά συγνώμη και τους παρακαλώ να δείξουν κατανόηση. Θα λειτουργήσει πλέον σε ένα χώρο αναβαθμισμένο και με πυρασφάλεια.»

Αδέσποτα: «Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, αν και στην πόλη είναι σχετικά καλά αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ελλάδα. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από την πλευρά μας. Είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που κατασκευάσαμε καταφύγιο. Στην οδό Χατζησαράντου γίνεται μια προσπάθεια καθημερινά.»

Ελεγχόμενη – χώροι στάθμευσης: «Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα υπάρχουν ανοιχτοί χώροι για να μπορεί να παρκάρει ο κάθε πολίτης. Η ελεγχόμενη στάθμευση πάει πάρα πολύ καλά.»

Πεζοδρόμια από την πλατεία Κολοκοτρώνη ως την πλατεία Ανεξαρτησίας: «Σε περίπου δύο μήνες από τώρα θα υπογράψουμε σύμβαση. Σε χρόνο ρεκόρ. Σε συνδυασμό με την κεντρική πλατεία και το Open Mall, αλλάζει το κέντρο της πόλης.»

ΔΕΥΑΤ: «Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στις περιοχές Φιλικών, ΟΗΕ μέχρι και τις γραμμές των τρένων. Ένα τεράστιο αντιπλημμυρικό έργο υποδομής.»

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.