Επικαιροτητα

Τρίπολη: Διαμαρτυρία των κατοίκων της Δόριζας για έργο αποθήκευσης ενέργειας

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης- Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022

Με το ψήφισμα διαμαρτυρίας του χωριού της Δόριζας ξεκίνησε η αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας, οι οποίοι αντιτίθενται στη δημιουργία σταθμού αποθήκευσης ενέργειας 250 MW σε δασική έκταση, κοντά στον οικισμό.

Πριν από την έναρξη της συζήτησης, υπήρξε ανεξαρτητοποίηση του Συμβούλου, κ. Μαρκόπουλου, από την παράταξη "Τρίπολη Αλλάζουμε τα δεδομένα".

Πρόκειται, ουσιαστικά, για χώρο όπου θα τοποθετηθούν μπαταρίες λιθίου, οι οποίες προορίζονται για να ενισχύσουν το δίκτυο παροχής ενέργειας από τις ήδη υπάρχοντες ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δόριζας, κ. Παπούλιας, εξήγησε τι σημαίνει αυτό το έργο για την περιοχή, εστιάζοντας στην επικινδυνότητα της εγκατάστασης, λόγω της εγγύητητας σε δάσος αλλά και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Επιπρόσθετα, δήλωσε πως η απόσταση της εγκατάστασης είναι πολύ μικρή, σε σχέση με τα σπίτια.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει οριστεί να δημιουργηθεί στην περιοχή με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου και παρά τις αντιρρήσεις τόσο του Περιφερειακού όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης σχετικά ακόμα και με την εγκατάσταση των Α.Π.Ε. στο Μαίναλο- συνέχεια της οποίας είναι ο σταθμός αποθήκευσης ενέργειας. 

Η Ρ.Α.Ε (ρυθμιστική αρχή ενέργειας), ωστόσο, έχει ήδη λάβει την απόφαση να δώσει "πράσινο φως" στα παραπάνω έργα, με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σταθμό αποθήκευσης να τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα. 

Η δεδομένη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης είναι μεν αρνητική, αλλά, ως γνωστόν, δεν υφίσταται αποφασιστική αρμοδιότητά του- όπως και του αντίστοιχου Περιφερειακού- σε τέτοιου είδους ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ν' ακολουθήσει παρόμοια διαδικασία με αυτή που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του εργοστασίου παραγωγής ζωοτροφών στο χωριό Αθήναιο. Να θυμίσουμε πως, για το τελευταίο αυτό, ο Δήμος έχει προσφύγει στις αρμόδιες αρχές, σχετικά με την αδειοδότησή του. 

Διαφοροποίηση υπήρξε από την πλευρά του κ. Γούργαρη (Λαϊκή Συσπείρωση), ο οποίος χαρακτήρισε "παρηγοριά στον άρρωστο" παρόμοιες αποφάσεις, ζητώντας πιο "δυναμικές ενέργειες". 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη υπόθεση είναι άμεσο αποτέλεσμα της "απορρύθμισης" σχετικά με την τοποθέτηση Α.Π.Ε. στην Επικράτεια, που έχει καταστεί δυνατή με νομοσχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου, επί Κωστή Χατζηδάκη. Οπωσδήποτε, από τη στιγμή που δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός σχετικά με το που, για παράδειγμα, πρέπει να τοποθετούνται οι παραπάνω δομές, οι αυθαίρετες αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης- με την, εν μέρει ορθή, αιτιολογία της "ενεργειακής επάρκειας"- είναι σίγουρο πως θα προκαλέσουν προβλήματα σε πολλές τοπικές κοινότητες, όχι μόνο της Αρκαδίας αλλά και άλλων ορεινών περιοχών. 

Οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων της Τρίπολης θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για το ζήτημα, την ερχόμενη Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.