Επικαιροτητα

Η αρκαδική γη υποδέχθηκε τον 29χρονο Μάριο-Μιχαήλ (pics-vd)

Χωρίς προηγούμενο η παρουσία του κόσμου, που θέλησε ν' αποχαιρετήσει το "δικό" του παιδί, το πρωί της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου 2023.

Ο Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Τρίπολης, αλλά και ο περιβάλλoν χώρος, αποδείχθηκαν πολύ μικροί για να χωρέσουν τον κόσμο, αλλά κυρίως την αγάπη του προς τον Τριπολίτη 29χρονο Υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα, συγκυβερνήτη του μοιραίου phantom-f4 που κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023 ανοιχτά από το Κατάκωλο.

Και μόνο το γεγονός ότι βρέθηκε τόσο πολύ κόσμος, αλλά διεξήχθη μια απόλυτα λιτή τελετή καταδεικνύει τη στεναχώρια που περίσσευε... Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Ισως η πιο συγκινητική και συνάμα φορτισμένη στιγμή της κηδείας ήταν αυτή της ανάγνωσης του επικήδειου από τη μητέρα του άτυχου αεροπόρου, Σπυριδούλα. "Έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας. Η Ελλάδα βλέπει το πρόσωπό σου και φωνάζει αθάνατος", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πατέρας του υποσμηναγού, Κώστας Τουρούτσικας, είπε, μεταξύ άλλων, ότι "ο Μάριος είχε πετύχει κάτι πολύ δύσκολο. Είχε εκμηδενίσει το εγώ του. Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του. Μόνο το εσείς υπήρχε. Δεν συνέκρινε την Ελλάδα με καμία άλλη χώρα στον κόσμο". "Πατέρα, η Ελλάδα δεν μου χρωστάει. Εγώ μόνο χρωστάω στην Ελλάδα", έλεγε στον πατέρα του ο Μάριος-Μιχαήλ, όπως ανέφερε. "Πιστεύω ότι το χρέος του το πλήρωσε. Πέθανε νωρίς αλλά γεμάτος Ελλάδα", κατέληξε ο κ. Τουρούτσικας.

Εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας εκφωνήθηκε ο επικήδειος λόγος του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα από συμμαθητή της τάξης του. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι ο Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας υπήρξε ένας «θαυμάσιος άνθρωπος» που έδωσε τη ζωή του «υπηρετώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις», ένα «υπόδειγμα τέκνου για τους γονείς σου». «Έντιμος, ευθύς, ακούραστος και ειλικρινής» τονίζεται στον επικήδειο εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας και προστίθεται: «Για αυτό, σήμερα, όλοι εμείς θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον άνθρωπο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι».

Παρόντες ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, πλήθος βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και απόστρατοι και εν ενέργεια αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ταφή του υποσμηναγού πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 12:30, στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη Πικερνίου Μαντινείας. Αφού ολοκληρώθηκε η ταφή, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας έριξε βολές στον αέρα ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στεφάνι κατέθεσε στο μνήμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο αρχηγός ΓΕΑ παρέδωσε το ξίφος και τη σημαία. 

Η στιγμή της έλευσης της σορού του Υποσμηναγού Τουρούτσικα

Τιμήθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε να αποδώσει τη μέγιστη τιμή στους αδικοχαμένους πιλότους. Kατόπιν εισήγησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) σε έκτακτη – δια περιφοράς συνεδρίασή του χθες το απόγευμα αποφάσισε την προαγωγή του 31χρονου Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του 29χρονου Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα στον τιμητικό βαθμό του Αντιστρατήγου. Τόσο στην κηδεία του Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα όσο και στου Ευστάθιου Τσιτλακίδη αύριο στο Νευροκόπι, θα προσφωνηθούν με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου.

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.