Επικαιροτητα

Κατασκευή του δρόμου Μεγαλόπολη-Αρχ. Ολυμπία προτείνει η ΓΣΒΕΕ

Διαβάστε το  ερευνητικό κείμενο του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων με αφορμή την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης.

Στην περίληψη της έρευνας, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής προκρίθηκε ο τερματισμός της λιγνιτικής παραγωγής, όμως η απολιγνιτοποίηση είχε σοβαρές επιπτώσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην Μεγαλόπολη, που αποτελούσαν επί δεκαετίες τους ενεργειακούς πνεύμονες της Ελλάδας.

"Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που συνολικά προβλέπει τη διάθεση 500 εκ. ευρώ στην Μεγαλόπολη, δημιουργεί μεν ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά δεν εξασφαλίζει τον αναγκαίο οικονομικό αναπροσανατολισμό της περιοχής, έτσι ώστε να μην μετατραπεί σε οικονομική έρημο".

Για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καταθέτει μια σειρά από προτάσεις που εντάσσονται σε πέντε γενικές κατηγορίες:

Για την οικονομία: αποκατάσταση εδαφών, καθορισμός χρήσεων γης, δημιουργία γεωργικού πάρκου καινοτομίας και πάρκου κτηνοτροφίας, βιομηχανική επεξεργασία πρωτογενούς παραγωγής, μάρκετινγκ και κέντρο logistics.

Σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, προτείνονται προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτιση και χρηματικές αποζημιώσεις.

Για τις υποδομές, οδική σύνδεση Πύργου - Μεγαλόπολης και σιδηροδρομική σύνδεση Χρανών Μεγαλόπολης - Αγίας Θεοδώρας. Σχετικά με την ενέργεια, προτείνεται η ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου, η δημιουργία μονάδας και συστημάτων αποθήκευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και η διαμόρφωση ενός τοπικού προγράμματος «Εξοικονομώ», στο οποίο θα περιλαμβάνεται η επιδότηση εγκατάστασης αντλιών θερμότητας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.