Επικαιροτητα

Απόσυρση του νομοσχεδίου για το νερό ζητά το Δ.Σ. Τρίπολης

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης- Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Με μοναδικό θέμα το "νομοσχέδιο για το νερό", όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται η νομοθετική ρύθμιση που αφορά, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέας ρυθμιστικής αρχής η οποία θα έχει ως αντικείμενο τις υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και της διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, υπήρξε ένταση, καθώς η Πρόεδρος του Συμβουλίου πρότεινε να συζητηθούν 3 θέματα προ ημερησίας διάταξης, πρόταση που απορρίφθηκε από το σώμα. 

Τη συνεδρίαση "προκάλεσε" σχετική επιστολή του εκπροσώπου της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Βαγγέλη Γούργαρη, προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεωργίας Παναγοπούλου. 

   

Μετά από τον κ. Γούργαρη, για το θέμα τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, ο οποίος συμφώνησε με τον κ. Γούργαρη ως προς το αίτημα απόσυρσης του εν λόγω νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας, παράλληλα, πως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης δεν πρέπει να καταστούν, ουσιαστικά, "ανενεργές". Μάλιστα, ο Δήμαρχος Τρίπολης τόνισε πως πρέπει να ενισχυθούν οι σχετικές, Δημοτικές επιχειρήσεις, με τον έλεγχο των υπηρεσιών αυτών να μένει στο Δήμο- άρα, όπως είπε, στους πολίτες.

To ψήφισμα των εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α. Τρίπολης, που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, "αναποτελεσματικές" τις ανεξάρτητες αρχές, αναφέροντας το παράδειγμα της Ρ.Α.Ε. (ρυθμιστική αρχή ενέργειας). Επίσης, οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τους Βουλευτές του νομού- αλλά και όσους θα είναι υποψήφιοι- να πάρουν θέση, σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση.

Ο κ. Σμυρνιώτης συμφώνησε πως πρέπει ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο, τονίζοντας, όμως πως δεν πρόκειται γι' απλό ζήτημα, παραδεχόμενος πως δεν έχει εξετάσει το νομοσχέδιο. Υποστήριξε δε, πως αυτό που γίνεται μέχρι τώρα ως προς τη διαχείριση του νερού, "δεν είναι ότι καλύτερο", λέγοντας, επιπρόσθετα, πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται διαχείριση των υδάτων βάση διοικητικών ορίων αλλά βάση υδρογεωλογικών δεδομένων- σ' αυτό συμφώνησε και ο κ. Κατσαφάνας. 

Ο κ. Τσιαμούλος, πέρα από το ότι συμφώνησε ως προς την απόσυρση του νομοσχεδίου, ανέφερε πως δεν είναι το μοναδικό νομοσχέδιο που έχει προγραμματιστεί να "περάσει" από τη Βουλή μες την επόμενη εβδομάδα, αλλά ένα από τα πολλά..

Ο κ. Βόσνος επισήμανε πως πρόκειται γι' άλλη μια παρέμβαση της Κυβέρνησης στις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, και, μάλιστα, "προκλητικού" χαρακτήρα, καθώς "έρχεται" σε μια προεκλογική περίοδο με διαδικασίες "εξπρές".

Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου εστίασε στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας πως "έχουμε χάσει τον μπούσουλα", υποστηρίζοντας πως ειδικά τα τελευταία χρόνια η αυτοδιοίκηση δεν είναι αρκούντως διεκδικητική απέναντι στην Πολιτεία. 

Να σημειώσουμε την διαφοροποίηση του Δημοτικού Συμβούλου, κ. Νικήτα, μέλους της παράταξης του κ. Σμυρνιώτη, ο οποίος υποστήριξε πως δεν αφορά "ιδιωτικοποίηση" του νερού το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως ανέφεραν όλοι οι άλλοι ομιλητές. Ο κ. Νικήτας είπε πως, προφανώς, κανείς δεν διάβασε το νομοσχέδιο, ενώ υποστήριξε πως το τελευταίο αυτό αφορά τον έλεγχο των υπηρεσιών κοινής ωφελείας που περιγράφονται στη νομοθετική ρύθμιση, κάνοντας, μάλιστα, αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών, λέγοντας, ουσιαστικά, πως εάν υπήρχε σοβαρός έλεγχος στο σιδηροδρομικό δίκτυο, θα είχαμε, πιθανώς, αποφύγει το δυστύχημα. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.