Επικαιροτητα

Προς εξαγορά η τράπεζα Credit Suisse

Φωτογραφία: credit-suisse.com

Με διαδικασίες "εξπρές" προχωρά η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, την μεγαλύτερη Ελβετική τράπεζα

Προκειμένου να μην υπάρξουν αύριο, Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023, νέοι "κλυδωνισμοί" στις αγορές, η τράπεζα UBS Group AG- βασικός ανταγωνιστής της Credit Suisse- προσέφερε έως και ένα δισεκατομμύριο δολλάρια για την εξαγορά της "προβληματικής" Credit Suisse, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ των Financial Times.

H εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελβετική Κυβέρνηση προτίθεται ν' αλλάξει ακόμα και τη νομοθεσία της χώρας, για να παρακαμφθεί ψηφοφορία των μετόχων πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Πιθανή κατάρρευση της Credit Suisse θα ήταν καίριο πλήγμα για την Ελβετική αλλά και την παγκόσμια οικονομία, καθώς η Credit Suisse είναι μια από τις τράπεζες που περιγράφονται ως "too big to fail" (πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν).

Η προσπάθεια να συγκρατηθεί το "ντόμινο" που ξεκίνησε πριν από μερικά 24ωρα με την πτώχευση της Silicon Valley Bank των Η.Π.Α. και, κατόπιν, άλλων 2 σχετικά μικρού μεγέθους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων- της Signature Bank και της First Republic Bank-, είναι κρίσιμη, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς η παγκόσμια οικονομία δεν θ' άντεχε μια "επανάληψη" του 2008, ειδικά κατά την παρούσα χρονική συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση, η εντεινόμενη ανασφάλεια γύρω από το οικονομικό γίγνεσθαι αλλά και οι "μεσοβέζικες" λύσεις που έχουν ακολουθηθεί μέχρι τούδε- ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεχίζει να εστιάζει στον "αποληθωρισμό"-, δημιουργούν ένα "εκρηκτικό" μείγμα, συνδυαζόμενες με τις γεωπολιτικές εξέλίξεις αλλά και την λεγόμενη "αντισυστημικότητα" που κερδίζει συνεχώς "έδαφος" σε πολλές Δυτικές χώρες.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.