Επικαιροτητα

Η 1η ΤΟΜΥ Τρίπολης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Δράση ενημέρωσης με θέμα: "Μύθος και αλήθεια για το κάπνισμα".

Σήμερα, στο χώρο της 1ης Τοπικής Μονάδας Υγείας Τρίπολης, (2ο χλμ Τρίπολης-Σπάρτης), πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης του προσερχόμενου πληθυσμού με θέμα: Μύθος και αλήθεια για το κάπνισμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου. 

Οι Επιπτώσεις του Καπνίσματος στην Υγεία 

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει >4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκ των οποίων >250 είναι επιβλαβείς και >50 είναι καρκινογόνες. Επιλέγοντας το κάπνισμα, οι

άνθρωποι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σημαντικού αριθμού νοσημάτων και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους. Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί αιτιολογικά μ’ ένα σημαντικό αριθμό νοσημάτων. Η συσχέτιση αυτή αφορά κυρίως κακοήθη νεοπλάσματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, περιφερειακή αγγειακή νόσο, υπέρταση καθώς και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα, βρογχικό άσθμα.

Το κάπνισμα ευθύνεται ακόμη για την πρόκληση πολλών άλλων νοσημάτων και διαταραχών ή συμμετέχει στην πρόκληση αυτών. Στα νοσήματα και στις διαταραχές αυτές συμπεριλαμβάνονται τα νοσήματα πεπτικού, μυοσκελετικού και συνδετικού ιστού, τα νοσήματα ουροποιητικού/γεννητικού συστήματος, τα νοσήματα νευρικού συστήματος και αισθητηρίων οργάνων, η επιβράδυνση των γνωστικών λειτουργιών και η αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Οι Επιπτώσεις του Παθητικού Καπνίσματος στην Υγεία

Το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή ο εισπνεόμενος και εκπνεόμενος από τους καπνιστές καπνός (καπνός κεντρικής ροής) και κυρίως ο καπνός που εξέρχεται από την άκρη του τσιγάρου μεταξύ δύο εισπνοών (καπνός περιφερικής ροής) έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και των μη καπνιστών. Μόλις το 26% των προϊόντων και υποπροϊόντων καπνού μένει μέσα στο τσιγάρο (φίλτρο), το 28% εισπνέεται από τον καπνιστή και το 46% σκορπίζεται στον αέρα. Περισσότερες από 50 καρκινογόνες ουσίες έχουν ταυτοποιηθεί στον καπνό του τσιγάρου που απελευθερώνεται στον αέρα.

Στα ούρα και στο αίμα των ατόμων που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα εντοπίζονται νικοτίνη, κοτινίνη (το μεταβολικό της προϊόν) και καρκινογόνες ουσίες. Στους μη καπνιστές ο καπνός (ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους) ερεθίζει τα μάτια, προδιαθέτει σε συχνές φλεγμονές του επιπεφυκότα και ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα. Επίσης προκαλεί ρινικά συμπτώματα, βήχα και κεφαλαλγίες καθώς και κρίσεις βρογχικού άσθματος ή άλλες αλλεργικές αντιδράσεις. Οι επιδράσεις αυτές είναι πιο έντονες στα παιδιά. 

Πρόκειται, ωστόσο, για ένα φαινόμενο που αφορά και τους καπνιστές, καθώς η έκθεσή τους στον περιβαλλοντικό καπνό πολλαπλασιάζει την πιθανότητα να προσβληθούν από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα. Γενικότερα, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η έκθεση των μη καπνιστών στον περιβαλλοντικό καπνό προκαλεί στον οργανισμό μεταβολές παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στους καπνιστές, έστω και σε μικρότερο βαθμό. Εκτός από τις άμεσες επιδράσεις, ο καπνός του τσιγάρου αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο για όλα τα βασικά νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Περιστασιακό  Κάπνισμα & οι Επιπτώσεις στην Υγεία

Το ελαφρύ κάπνισμα δεν είναι τόσο κακό όσο το βαρύ κάπνισμα, ωστόσο βλάπτει σημαντικά την υγεία. Στην πραγματικότητα, αυτή η αντίληψη γύρω από τον μικρό αριθμό τσιγάρων, είναι λανθασμένη. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι έστω ένα τουλάχιστον τσιγάρο την ημέρα έχει συσχετιστεί αιτιολογικά μ’ ένα σημαντικό αριθμό νοσημάτων. Βέβαια, ο κίνδυνος και στα δύο φύλα είναι δοσοεξαρτώμενος και ανάλογος με την ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων, την χρονική διάρκεια του καπνίσματος, καθώς και τον τύπο του τσιγάρου και τον βαθμό και τον τρόπο εισπνοής του καπνού.

Μόνο εάν σταματήσετε εντελώς το κάπνισμα, η υγεία σας θα ωφεληθεί. Σκέψεις όπως «Δεν είμαι πραγματικά καπνιστής, καπνίζω μόνο λίγα τσιγάρα την ημέρα» ή «καπνίζω μόνο όταν βγαίνω το Σαββατοκύριακο», είναι κοινές στους καπνιστές λίγων τσιγάρων, ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το ελαφρύ ή περιστασιακό κάπνισμα μπορεί να είναι ασφαλέστερο για σας από το βαρύ και καθημερινό κάπνισμα, αλλά εξακολουθεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ενώ πολλοί καπνιστές υιοθετούν το ελαφρύ ή το περιστασιακό κάπνισμα ως γέφυρα για να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα, φαίνεται ότι στην πραγματικότητα όλο και περισσότεροι καπνιστές συνεχίζουν αυτό το μοτίβο επ’ αόριστον.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό, τι αφορά τις επιδράσεις στην υγεία του καπνίσματος λίγων τσιγάρων ή του περιστασιακού καπνίσματος, οι κίνδυνοι είναι πραγματικά πολλοί και αφορούν στη νοσηρότητα που συνεπάγεται και το καθημερινό κάπνισμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιδράσεις στην υγεία από το κάπνισμα λίγων τσιγάρων ή το περιστασιακό κάπνισμα αφορούν κυρίως σε:

• ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος

• ανεύρυσμα της αορτής

• πρόωρη θνησιμότητα από ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος

• καρκίνο του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος

• λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος

• μειωμένη γονιμότητα

• καταρράκτη

• φτωχότερη ποιότητα ζωής

• χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο (χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα)

• εγκεφαλικό επεισόδιο

• περιφερική αρτηριακή νόσο

• καρκίνο του μαστού

Το να πείτε στον εαυτό σας και στο γιατρό σας ότι δεν είστε καπνιστής δεν αναιρεί αυτούς τους κινδύνους και σας εμποδίζει να λάβετε βοήθεια για να σταματήσετε εντελώς το κάπνισμα. Όσον αφορά στη διακοπή του καπνίσματος, ο καθένας είναι διαφορετικός. Ορισμένοι καπνιστές λίγων τσιγάρων ή οι περιστασιακοί καπνιστές το βρίσκουν πιο εύκολο να σταματήσουν το κάπνισμα σε σχέση με τους βαρείς καπνιστές, ενώ άλλοι το βρίσκουν εξίσου δύσκολο.

Κάπνισμα & Εγκυμοσύνη. Μια Επιλογή που Καλό Είναι να μην Ακολουθείτε

Όταν καπνίζετε, εισπνέετε >4.000 χημικές ουσίες από το τσιγάρο. Μια από αυτές ονομάζεται μονοξείδιο του άνθρακα, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας και περιορίζει την παροχή οξυγόνου που είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του μωρού σας.  Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην υγεία της εγκύου και οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν: 

Πιο συγκεκριμένα:

• Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην υγεία της εγκύου και οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν:

•  Περισσότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού σας.  Αυξημένη παρουσιάζεται στις καπνίστριες η συχνότητα της αποκόλλησης του πλακούντα, του πρόδρομου πλακούντα, των αιμορραγιών και της πρόωρης ρήξης του θυλακίου.

• Αυξημένο κίνδυνο αποβολών.

• Αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γέννησης ή θνησιγένειας.

• Αυξημένο κίνδυνο περιγεννητικής θνησιμότητας, συγγενών ανωμαλιών και πρόωρου τοκετού.

• Καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου. 

Υπάρχουν, επίσης, κίνδυνοι για την υγεία του μωρού σας, όπως:

• Χαμηλό βάρος γέννησης των βρεφών.

• Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαταραχών συμπεριφοράς και μάθησης στην εφηβική ηλικία.

• Αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος των βρεφών κατά 1,24 φορές και κατά την περιγεννητική περίοδο (το διάστημα από την 28η εβδομάδα της κύησης έως και την 1η εβδομάδα της ζωής του βρέφους) κατά 1,58 φορές. Ακόμη το κάπνισμα της μητέρας κατά την περιγεννητική περίοδο αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος ή συριγμού της αναπνοής κατά 30%, πριν ακόμη το παιδί φτάσει στην ηλικία των 6 ετών και κατά 13%, όταν το παιδί φτάσει στη σχολική ηλικία. 

• Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας κατά την ενήλικη ζωή του παιδιού.

• Αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης άσθματος κατά την παιδική ηλικία, καθώς και αιτιολογική σύνδεση με την εμφάνιση υποτροπιάζουσας μέσης ωτίτιδας και εκκριτικής μέσης ωτίτιδας.

Επισημαίνεται ότι και η συστηματική έκθεση στο παθητικό κάπνισμα επιφέρει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τόσο τη δική σας όσο και του μωρού σας. Αν είστε έγκυος και καπνίζετε, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να το σταματήσετε. Η διακοπή σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης σας θα είναι καλύτερη τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Ποτέ δεν είναι αργά!

(Σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό υπάρχει διαθέσιμο όλες τις εργάσιμες ημέρες, καθώς και για διάφορα άλλα θέματα αγωγής και προαγωγής της υγείας.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.