Επικαιροτητα

Παρέμβαση Οδυσσέα για τις καταστροφές από την χαλαζόπτωση στην Αρκαδία

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Μετά τις τεράστιες καταστροφές από την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειες σε περιοχές της Αρκαδίας κατέθεσα ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Του ζητώ να γίνει άμεσα η εκτίμηση των ζημιών και να δοθούν σύντομα αποζημιώσεις στους πληγέντες οι οποίοι είδαν για ακόμη μια φορά  να καταστρέφεται η σοδειά τους και να χάνονται οι κόποι τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2023
ΠΡΟΣ:  Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη

ΘΕΜΑ: Μεγάλη καταστροφή σε καλλιέργειες από χαλάζι σε περιοχές της Αρκαδίας

Οι καλλιεργητές της Αρκαδίας, για άλλη μια φορά βρέθηκαν αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε μια εποχή όπου τα κόστη της αγροτικής παραγωγής είναι υπέρογκα και οι παραγωγοί είχαν καταβάλει όλο το κόστος της παραγωγής και ανέμεναν τη συγκομιδή, είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από έντονη χαλαζόπτωση σε μέγεθος καρυδιού.

Από την ισχυρή κακοκαιρία επλήγησαν ολοκληρωτικά αμπελώνες και δέντρα (μηλιές και καρυδιές). Δεν γλύτωσαν επίσης τα οπωροκηπευτικά προϊόντα όπως: ντομάτες, κουνουπίδια, λάχανα, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες κ.α. Συγκεκριμένα, οι περιοχές που επλήγησαν ήταν: Μηλιά, Αρτεμίσιο, Γκορτσούλι και χωριά στην ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Μαντινείας καθώς και Ασέα, Πάπαρι, Μάναρι, Δόριζα αλλά και χωριά του ευρύτερου  πρώην Δήμου Βαλτετσίου. Η χθεσινή χαλαζόπτωση εκμηδένισε τις ελπίδες των πληγέντων αγροτών να λάβουν εισόδημα από τους κόπους των καλλιεργειών τους, αφού η σοδειά τους έχει καταστραφεί.

Η απογοήτευση των αγροτών που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται είναι μεγάλη και αναμένουν από την πολιτεία να προβεί άμεσα στην αποτύπωση των ζημιών και σύντομα σε καταβολή αποζημιώσεων, λαμβάνοντας υπόψη την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει φέτος από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του καιρού.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διεκπεραιωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες της εκτίμησης των ζημιών και των αποζημιώσεων;
2. Υπάρχει η δυνατότητα να επισπευσθεί η καταβολή προκαταβολών στις περιπτώσεις των αγροτών που αποδεδειγμένα υφίστανται πολλαπλές και μεγάλες ζημιές στην παραγωγή τους;

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.