Επικαιροτητα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και οι δήμοι της Αρκαδίας για τα υπέρογκα απορρίμματα

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Οι υπεύθυνοι μιλούν για 40 χιλιάδες τόνους υπερβάλλουσας ποσότητας! Αμεση η ανάγκη αλλαγής δράσης και... ανακύκλωσης στην πηγή.

Ευρύτατη σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και με θέμα την υπερβάλλουσα ποσότητα απορριμμάτων που προωθήθηκαν προς διαχείριση στην μονάδα της Παλαιόχουνης συνεκλήθη, χθες, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Στην εν λόγω σύσκεψη -με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του προέδρου του ΦοΔΣΑ Σταύρου Αργειτάκου, εκπροσώπων της διαχειρίστριας εταιρείας και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας-, εξετάστηκε η κατάσταση που διαμορφώνει το γεγονός ότι προωθήθηκαν στην πιο πάνω μονάδα για διαχείριση επιπλέον 40.000 τόνοι απορριμμάτων από την προσδιορισμένη μέγιστη προς διαχείριση ποσότητα, την οποία προβλέπει η ΣΔΙΤ.

Παράλληλα, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι και στις τρεις μονάδες διαχείρισης αναμένεται ότι θα προωθηθούν υπερβάλλουσες ποσότητες απορριμμάτων, για τις οποίες -στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ- προβλέπεται ειδικό αντίτιμο.

Κατά τη συνάντηση και σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, κατατέθηκαν οι απόψεις της διαχειρίστριας εταιρείας ως προς το αντίτιμο για την επιπλέον ποσότητα, ενώ προσδιορίστηκε μία ακόμα σύσκεψη -την ερχόμενη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου-, με τη συμμετοχή επίσης των τεχνικών και νομικών συμβούλων της Περιφέρειας και ενώ θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ.

"Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας", δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ο οποίος επισήμανε παράλληλα: "Η αντιμετώπιση δεν μπορεί να είναι άλλη από την μείωση της ποσότητας -άρα και του βάρους- των απορριμμάτων που προωθούνται για διαχείριση στις τρεις μονάδες. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά από την εφαρμογή της ανακύκλωσης στην πηγή, κάτι που πρέπει να αποτελέσει τον βασικό στόχο του κάθε δήμου και στις 5 Π.Ε. προκειμένου οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου να μειώσουν την δαπάνη τους για την διαχείριση των απορριμμάτων τους. Φυσικά, εξυπακούεται ότι οι κάδοι των σύμμεικτων δεν προορίζονται ούτε για μπάζα, ούτε για κλαδέματα -κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται να υπάρχει εποπτεία από πλευράς δήμων στους εν λόγω κάδους. Θα πρέπει δε να συμμετάσχει και ο κόσμος στην προσπάθεια αυτή, ώστε να περιοριστεί το κόστος της διαχείρισης".

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.