Επικαιροτητα

Ανοίγει ξανά η συζήτηση για αυξήσεις στα διόδια

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Εκπρόσωπος του "Μορέα" μεταξύ αυτών που θα συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Το θέμα με τις αυξήσεις των διοδίων από την νέα χρονιά και πάλι τίθεται επί “τάπητος” καθώς υπάρχει συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους της Ολυμπίας Οδού, της Νέας και Κεντρικής Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου και του Μορέα.

Στόχος είναι να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για το ύψος των αυξήσεων που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσαρμογές, στη βάση των συμβάσεων παραχώρησης, για το 2023 αλλά και το 2024. Να σημειωθεί ότι η αύξηση είχε παγώσει λόγω των εκλογών εφέτος, ενώ η  μη αύξηση από την 1η Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει απαιτήσεις αποζημιώσεων από την πλευρά των παραχωρησιούχων που φτάνουν τα 45 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο μεγάλος πληθωρισμός του προηγούμενου έτους έφτασε στο να διεκδικούνται αυξήσεις στα διόδια έως και μέχρι 12%!

Κατά την προηγούμενη συνάντηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, οι αυξήσεις είχαν αρχικά υπολογιστεί να εφαρμοστούν στις 11 Αυγούστου σύμφωνα με επιστολή που είχε ληφθεί την 1η Ιουλίου. Αυτό που μένει, όμως, να γίνει γνωστό είναι αν τελικά επιτευχθεί μια κατανομή του κόστους της αύξησης με συνδυασμό δηλαδή, να διαμοιραστεί η αύξηση και το τελικό ποσοστό να είναι μικρό και αποδεκτό από το υπουργείο.

Σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται το πορτογαλικό μοντέλο που έγινε κάτι αντίστοιχο, ενώ στο τραπέζι είναι ο διαμοιρασμός της αύξησης στα επόμενα έτη και η μείωση του ΦΠΑ στο 13% που έχει όμως δημοσιονομικό κόστος που υπολογίζεται μέχρι και σε 69 εκατ. ευρώ. Για να εφαρμοστεί η μείωση αυτή θα πρέπει να έχει αντίκτυπο στους καταναλωτές, δηλαδή να συνοδεύεται από μια μετριασμένη αύξηση της τιμής των διοδίων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.