Επικαιροτητα

Στο ΣτΕ η Ομάδα Κατοίκων Δόριζα SOS

Ζητεί την ακύρωση απόφασης του ΥΠΕΝ για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έργου στην περιοχή.

Την είδηση γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος της Κοινότητας Τάκης Παπούλιας: 

Αυτή είναι η τελευταία πράξη συμβολής μου στην ευημερία του χωριού μας  λίγο πριν από την παράδοση της προεδρίας της Δόριζας στον εκλεκτό της πλειοψηφίας των εκλογών για την περίοδο 2024- 2028.

Κατόπιν ενεργειών, αμέσως μετά τις εκλογές, της Ομάδας Κατοίκων ΔΟΡΙΖΑ SOS, η Περιφέρεια Πελοποννήσου εντάσσεται πλέον έμπρακτα  στο ήδη συνταχθησόμενο δικόγραφο για λογαριασμό των κατοίκων και με την απόφαση 1264 (απόσπασμα πράξης 52/2023)της Οικονομικής Επιτροπής αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες (αμοιβή επικεφαλής δικηγόρου κ. Αντωνίου Σηφάκη και τα απαιτούμενα παράβολα) για την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας της από 18-10-2023 απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/121898/8002 . 

Πρόκειται για την απόφαση με την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς ́ Όρους (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου, με τίτλο ‘‘Μεμονωμένος Σταθμός Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή Δόριζας, συνολικής ισχύος 250 MW και υποστηρικτικά-συνοδά έργα, της Δ.Ε. Βαλτετσίου, Δήμου Τρίπολης, Π.Ε. Αρκαδίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου’’.

Σημειώνεται ότι η καταληκτική προθεσμία για την άσκηση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της εν θέματι Α.Ε.Π.Ο είναι η 18.12.2023. 

Επίσης να θυμίσουμε ότι με την με αριθμ. 3 απόφαση του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, στη συνεδρίαση της 23.01.2023 [θέμα Η/Δ υπ’ αριθμ. 13], μεταξύ άλλων, 

α) γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μ.Π.Ε για το συγκεκριμένο έργο 

β) αποφάσισε ότι σε περίπτωση που η εισήγησή του δεν ληφθεί υπ όψιν και προχωρήσει η αδειοδότηση, η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε ένδικα μέσα και θα προσφύγει στο Νόμο και στα Δικαστήρια.

Την προσφυγή στη Δικαιοσύνη αναλαμβάνει ο επικεφαλής των νομικών της Ομάδας Κατοίκων ΔΟΡΙΖΑ SOS Αντώνιος Σηφάκης, δικηγόρος με εξειδικευμένες σπουδές, στα ζητήματα Δικαίου Περιβάλλοντος και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος.

Η Ομάδα Κατοίκων της Δόριζας εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι στήριξαν και στηρίζουν τον αγώνα κατά της επέλασης των μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας στο χωριό μας: το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης για τις ομόφωνες αρνητικές γνωμοδοτήσεις και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Λαμπρόπουλο για την εξ αρχής αναγνώριση του προβλήματος και της επικινδυνότητας αυτής της επένδυσης για την ανθρώπινη ζωή και την ολόθερμη υποστήριξή τους σε προσωπικό  αλλά και θεσμικό επίπεδο. Ανεκτίμητη, τέλος, είναι η συμβολή των δύο απερχόμενων πλέον  Περιφερειακών Συμβούλων Νίκου Γόντικα και Τζένης Δημητρακοπούλου. Χωρίς τη δική τους συνεχή παρουσία δεν θα είχε επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα που θα μας απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.