Επικαιροτητα

Τρίπολη: "Αρνητική" γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μονάδα βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ.

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης- Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Το θέμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, τα "ανώνυμα" σχόλια χρηστών του διαδικτύου αλλά και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Παναρκαδικό νοσοκομείο απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των ερωτήσεων όσο και κατά τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Το ζήτημα με τα "ανώνυμα" σχόλια χρηστών σε τοπικά, ειδησεογραφικά sites, εθίγη από τον κ. Σωτήρη Παπαδημητρίου που προέτρεψε τον Δήμαρχο να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες. Όπως ήταν επόμενο, ο τελευταίος ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς αυτή έχει κάθε αντίστοιχη αρμοδιότητα.

 Τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης- με την αρίθμηση της πρόσκλησης- που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν: 

Αναμόρφωση προϋπολογισμού για την εκτέλεση υπηρεσιών, προμηθειών και υποχρεωτικών δαπανών του Δήμου.

Στο παρόν θέμα, ο Δήμαρχος Τρίπολης, σχετικά με τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων & της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε πως θα μπορούσε ήδη να έχει γίνει η σχετική ανακοίνωση αλλά επελέγη ν' ακολουθηθεί η "τυπική" διαδικασία που προβλέπει, καταρχάς, την έγκριση των εκδηλώσεων από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε πως έχουν καθυστερήσει πολύ οι σχετικές ανακοινώσεις, παρέθεσε δε το παράδειγμα των εκδηλώσεων του 2019. Ο κ. Τζιούμης, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως αυτή είναι μια "υποκειμενική" άποψη του κ. Παπαδημητρίου, με την οποία δεν συμφωνεί η πλειοψηφία των δημοτών. 

 Έκφραση γνώμης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: "Παραγωγή και εκμετάλλευση βιοαερίου με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης οργανικών αποβλήτων, με σκοπό την εκμετάλλευση αυτού προς πώληση και ηλεκτροπαραγωγή και την παραγωγή οργανικών λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών, που θα εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Τρίπολης (ΠΕΤ: 2204761924).

"Η άποψη που έχει δημιουργηθεί, είναι πως πρόκειται για μονάδα που θα προκαλεί έντονη δυσοσμία", είπε ο κ. Δήμαρχος, απηχώντας και τις απόψεις της ΣΕΒΙΠΕΤ αλλά και των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Πελάγους. "Η γνώμη μας πρέπει να είναι αρνητική" δήλωσε ο κ. Τζιούμης, τονίζοντας πως η γειτνίαση μια τέτοιου είδους επιχείρησης με άλλες που ασχολούνται με την παραγωγή φαρμάκων, για παράδειγμα, μπορεί ν' αποδειχθεί "προβληματική".

Ο κ. Σμυρνιώτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως δεν ξέρει τι τεκμηρίωση μπορεί να έχει μια αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω του είδους της επιχείρησης αλλά και την πολυπλοκότητα της μελέτης, ενώ επισήμανε πως αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση της μονάδας είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 

Αρνητικός δήλωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Βαγγέλης Γούργαρης. Η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης είναι, μεν, αρνητική, αλλά το όργανο δεν έχει "αποφασιστική αρμοδιότητα" επί του θέματος.

Στο θέμα, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στη Βιομηχανική Περιοχή, αλλά και των κατοίκων της περιοχής που βρίσκεται δίπλα στη ΒΙ.ΠΕ.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.