Επικαιροτητα

Σε εκδήλωση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Μαντινείας ο Π. Νίκας

Φωτογραφία: ppel.gov.gr

Στην ανάγκη προγραμματισμού για τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης των ΑμεΑ στάθηκε ιδιαίτερα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

"Στην πατρίδα μας, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει βήματα αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία, τόσο στο επίπεδο των επιδομάτων, όσο -και κυρίως- στο επίπεδο της εκπαίδευσης, με τα ειδικά σχολεία". Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, χαιρετίζοντας, το πρωί της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου, την εκδήλωση που -με αφορμή την προχθεσινή παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία- διοργάνωσε στο 4ο Γυμνάσιο Τρίπολης το ΕΕΕΕΚ Μαντινείας (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης).

"Ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται από τη συμπεριφορά, από τον βαθμό σεβασμού και από την ανταπόκριση στις ανάγκες των ΑμεΑ και γενικότερα των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη", τόνισε ο Π. Νίκας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας..

Ιδιαίτερα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επισήμανε πως είναι ανάγκη να υπάρξει προγραμματισμός ως προς την δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης των ΑμεΑ, υπογραμμίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνδράμει συνολικά ο δημόσιος τομέας.

Εξ άλλου, σε μήνυμά του για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόνοιας Άγγελος Χρονάς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "η ημέρα αυτή αποτελεί υπενθύμιση στις σημερινές κοινωνίες ότι πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την εξασφάλιση προσβασιμότητας, ίσων ευκαιριών, σεβασμού της διαφορετικότητας και αποδοχή των ατόμων με αναπηρία".

Παράλληλα, τονίζει ότι η σημερινή περιφερειακή Αρχή, "από την αρχή της θητείας της, μέχρι και τώρα, στήριξε και στηρίζει διαρκώς δράσεις για την ενσωμάτωση των αμεα στην τοπική κοινωνία και στην αγορά εργασίας καθώς και για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων της".

Ακόμα κάνει αναφορά στο πρόγραμμα “Αγησίλαος” -που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες- στην διάρκεια του οποίου υλοποιήθηκαν από την Περιφέρεια καινοτόμες δράσεις με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Επίσης σημειώνεται ότι η περιφερειακή Αρχή προχώρησε στη χαρτογράφηση των φορέων και των δομών κοινωνικής φροντίδας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί ακόμα η σύσταση και λειτουργία της Επιτελικής / Συντονιστικής Δομής Κοινωνικής Ενταξης, μέσω της οποίας επιδιώκεται η σταθερή υποστήριξη των Κέντρων Κοινότητας με την προσφορά ενός ευρύτερου φάσματος ολοκληρωμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την κοινωνική ένταξη και την προώθηση στην απασχόληση ευπαθών ατόμων και ομάδων του πληθυσμού.

Τέλος, επισημαίνεται πως στο πλαίσιο των δράσεων του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 εμπεριέχονται, εκτός των άλλων, κατηγορίες δράσεων που αφορούν στην ομάδα στόχου αμεα και προβλέπουν μεταξύ άλλων την υποστήριξη μαθητών αμεα και μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο, όπως και την υποστήριξη δομών (ΚΕΣΥ) για μαθητές αμεα και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.