Επικαιροτητα

Δ. Τρίπολης: Δύο σημαντικά εργαλεία στη διάθεση όλων των φιλόζωων

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Ο λόγος για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού.

Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι είναι πλέον στη διάθεση όλων των φιλόζωων δύο σημαντικά εργαλεία που προβλέπονταν από το νόμο 4830/2021.

Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς , όπου καταγράφονται όλα τα ζώα, δεσποζόμενα και αδέσποτα ανά την επικράτεια, με στοιχεία των ιδιοκτητών, αριθμό σήμανσης και πλήρες ιατρικό ιστορικό του κάθε ζώου.

Το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού, όπου σε αυτό φυλάσσεται δείγμα DNA απο όλα τα δεσποζόμενα ζώα των οποίων οι ιδιοκτήτες / κηδεμόνες επέλεξαν να μην προβούν σε στείρωση.

Για να καταστεί πλήρως λειτουργικό το ΕΜΖΣ, ένα πολύτιμο εργαλείο στη διαχείριση των αδέσποτων, θα πρέπει ο κάθε κηδεμόνας / ιδιοκτήτης/ φιλοζωικό σωματείο να αποκτήσει πρόσβαση, ώστε να μπορέσει να τσεκάρει αντίστοιχα τα ζώα που είναι σημασμένα στο όνομά του/της, για να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

H διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τους ιδιοκτήτες, φιλόζωους και τα σωματεία είναι η εξής:

- Είσοδος στο ΕΜΖΣ https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/zoa-suntrophias με κωδικούς taxisnet.

- Έλεγχος αν τα ζώα που είναι χρεωμένα στο όνομα τους είναι τα σωστά και με τα σωστά στοιχεία.

α. Αν λείπουν στοιχεία ή ζώα πρέπει να πάνε στον κτηνίατρό τους και να ζητήσουν να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία.

β. Αν ζώα που είναι χρεωμένα σε αυτούς έχουν αποβιώσει ή δωθεί σε άλλους κηδεμόνες να διαγραφούν / αλλαχτούν τα στοιχεία αντίστοιχα από τον κτηνίατρό τους.

γ. Εάν τα ζώα έχουν στειρωθεί και δεν αναγράφεται αυτό στο ΕΜΖΣ να γίνει διόρθωση από τον κτηνίατρο.

δ. Αν έχουν στην κατοχή τους ζώα χωρίς σήμανση ( microchip) να πάνε στον κτηνίατρό τους και να τα σημάνουν. Το τσιπάρισμα ενός ζώου αποτελεί μέρος υπεύθυνης ιδιοκτησίας και σύμφωνα με το Ν.4830/21 επιβάλλεται πρόστιμο 300€.

ε. Αν έχουν αστείρωτα ζώα να αποφασίσουν αν θα προβούν σε στείρωση ή θα πάνε στον κτηνίατρό τους για να γίνει λήψη DNA και αποστολή στο εργαστήριο (ΕΦΑΓΥΖΣ). Το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει στα 1000 ευρώ.

Παρακαλούμε όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να εφαρμόσουν τα ανωτέρω προκειμένου να διευκολύνουν το έργο διαχείρισης των αδέσποτων , να προστατευτούν από μελλοντικά πρόστιμα και κυρίως να συμβάλλουν στην εξάλειψη της βασικής γενεσιουργού αιτίας των αδέσποτων που είναι η έλλειψη σήμανσης και στείρωσης.

Δήμος Τρίπολης

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.