Επικαιροτητα

"Από νοικοκυραίους, μας κάνανε ζητιάνους"

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Η συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου εν μέσω πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων

Το τελευταίο θέμα της αποψινής συνεδρίασης ξεκίνησε με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Σπυρίδωνα Ζαχαριά, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτήν την περίοδο- κυρίως στη Θεσσαλία- ως παραδείγματα ενός "θνησιγενούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος" που απειλεί μ' "επισιτιστική κρίση" τη χώρα.

Ωστόσο, ο κ. Ζαχαριάς υποστήριξε πως οι αγρότες στην Πελοπόννησο είναι "ήρωες" κι έχουν δίκιο σε μια σειρά από αιτήματα, παραθέτοντας μια σειρά από προτάσεις προκειμένου να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας ν' ακολουθήσει τις εξελίξεις, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οπωσδήποτε, ο κ. Ζαχαριάς επισήμανε πως θα πρέπει ν' ακολουθηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (κρίσης), χωρίς όμως αυτό να γίνεται εις βάρος της αγροτικής παραγωγής. Επιπρόσθετα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα. 

Οι εκπρόσωποι των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων περιέγραψαν με "μελανά" χρώματα της κατάσταση του πρωτογενούς τομέα στην Πελοπόννησο, κάνοντας, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη μνεία στην απουσία αρδευτικών έργων (Μάκκαρης), στο κόστος παραγωγής (Πήλιουρας- μέλος της παράταξης Τατούλη), την αποτυχία του κυβερνητικού, στρατηγικού σχεδιασμού για τη γεωργία, την ελλιπή αποτελεσματικότητα φορέων όπως ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, την "κυριαρχία" των μεσαζόντων και τη συνακόλουθη αισχροκέρδεια που παρατηρείται ως προς το κόστος πώλησης των αγροτικών προϊόντων κ.α.

Μάλιστα, ο κ. Κουτσιούλης, απευθυνόμενος προς τον εισηγητή της πλειοψηφίας, κ. Ζαχαριά, είπε πως "φλερτάρετε με τη διαγραφή, αλλά μπράβο για τη θέση που πήρατε!" Ο κ. Κουτσιούλης χειροκροτήθηκε από παριστάμενους εκπροσώπους των αγροτών όταν δήλωσε πως παραχωρεί το χρόνο του σε "τρίτο" εκπρόσωπό τους. Είχε οριστεί πως το λόγο θα λάβουν δυο εκ των αγροτών. 

Ο κ. Κουτουμάνος, από την πλευρά του, υποστήριξε, μεταξύ άλλων,πως είναι "προκλητική" η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αιτήματα των αγροτών που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής, τη στιγμή που αντίστοιχα μέτρα "απολαμβάνουν" άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Προσέθεσε δε πως η νέα Κ.Α.Π. (κοινή αγροτική πολιτική) της Ε.Ε. ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο από τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των αγροτών

"Έχουμε ως στόχο, όταν γυρίσουμε στις οικογένειές μας, να έχουμε κάτι να τους δώσουμε", δήλωσε ο πρώτος εκπρόσωπος των αγροτών, προσθέτοντας πως όλα τα μέτρα που πρότεινε ο Αντιπεριφερειάρχης, κ.Ζαχαριάς, έχουν κατατεθεί ως κοστολογημένες προτάσεις από τους ίδιους τους αγρότες σε συνάντηση που είχαν με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή.

Ο δεύτερος εκ των εκπροσώπων, σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο, είπε πως οι αγρότες ζητούν τη βοήθεια όλων των Περιφερειακών Συμβούλων στο δίκαιο αγώνα που κάνουν για την επιβίωσή τους.

Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι των αγροτών άφησνα να εννοηθεί πως τα θέματα που άπτονται του πρωτογενούς τομέα "υποβαθμίζονται" από την Περιφερειακή Αρχή, ζητώντας μεν να εγκριθεί το ψήφισμα που προτάθηκε αλλά, ταυτόχρονα, να διεξαχθεί εκ νέου Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα την κατάσταση των αγροτών. 

Συνακόλουθα, υπήρξε πρόταση να δοθεί άμεσα το ψήφισμα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και όχι ν' αποσταλεί μέσω υπηρεσιακής αλληλογραφίας. Βέβαια, αύριο, Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Ινδία, ως γνωστόν, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. 

Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου περιλαμβάνει 6 αιτήματα των αγροτών της Πελοποννήσου.

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.