Επικαιροτητα

Απεργιακή κινητοποίηση στις 28/02 στην Τρίπολη

Φωτογραφία: αρχείο arcadia938.gr

Κεντρικό επιχείρημα η ουσιαστική αύξηση των μισθών.

Συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του εργατικού κέντρου Αρκαδίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2024, με θέμα την πανελλαδική απεργία της 28 Φεβρουαρίου και ομιλήτρια την Παναγιώτα Πανούση μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.

Αναλυτικά η τοποθέτησή της:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνο απ’ το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Ένα χρόνο μετά κάνουμε την υπόσχεση μας πράξη! Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί! Έχουμε χρέος στις 28 Φλεβάρη να πλημμυρίσουν οι δρόμοι, όπως πριν έναν χρόνο. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης της εγκληματικής πολιτικής της Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων που την υλοποίησαν. Της πολιτικής που τα μετράει όλα με το κέρδος των καπιταλιστών θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές. 

Το σύνθημα «Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ» ενώνει και εκφράζει το σύνολο των διεκδικήσεων του λαού μας απέναντι στο βάρβαρο σύστημα του κέρδους! Στις ίδιες «ράγες» εκτροχιάζεται κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους: Οι μισθοί ροκανίζονται από την ακρίβεια και εξαντλούνται στις 19 κάθε μήνα, οι δημόσιες δομές Υγείας βρίσκονται «στο κόκκινο» λόγω της υποστελέχωσης, η μόρφωση και οι σπουδές μετατρέπονται όλοι και περισσότερο σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Απέναντι στα ΑΜΥΘΗΤΑ ΚΕΡΔΗ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ που ζαλίζουν!  25 ΔΙΣ τα κέρδη των 500 μεγάλων επιχειρήσεων!   11 ΔΙΣ τα κέρδη των σουπερμαρκετάδων! 2 ΔΙΣ τα κέρδη των 5 ενεργειακών ομίλων! 3 ΔΙΣ τα κέρδη των τραπεζών, κέρδη… κέρδη…κέρδη!

Εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές! Έναν νεκρό εργαζόμενο κάθε δύο μέρες που δεν γυρνά στην οικογένεια του απ’ την εντατικοποίηση και την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς! 

Φτάνει πια! Ήρθε η ώρα να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο! Να απαντήσουμε αγωνιστικά με διεκδικητικό αγώνα στο τείχος που υψώνεται μπροστά μας. ΤΩΡΑ πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων, την πάλη ενάντια στην ακρίβεια και την αντιλαϊκή πολιτική που μετρά τις ανάγκες μας ως κόστος.

Για όλους αυτούς τους λόγους έχουν προκηρύξει 24 Πανελλαδική Απεργία στις 28 Φλεβάρη, δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα καθώς η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Ομοσπονδία Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (Π.Ο.Ε.), Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος, Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, κ.α. σύνολο 18. Επίσης απόφαση για απεργία 28 Φλεβάρη έχουν πάρει 33 Εργατικά Κέντρα. Γίνεται κατανοητό ότι συνδικαλιστικά καλύπτονται να απεργήσουν όλοι οι κλάδοι των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα σε αντίθεση με την ηγετική ομάδας της ΓΣΕΕ που επιχειρεί να συγκαλύψει το έγκλημα στα Τέμπη και έχει ανοίξει ...εποικοδομητικό «κοινωνικό διάλογο» με την κυβέρνηση στο παζάρι για τα ψίχουλα του βασικού μισθού στα πλαίσια του νόμου Βρουτση – Αχτσιόγλου που ο κατώτερος μισθός καθορίζεται με βάση τις επιταγές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από τον εκάστοτε υπουργό εργασίας. Την ίδια γραμμή ακολουθεί και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, η παράταξη της ΔΑΚΕ, που τη στιγμή που έχει καταγραφεί στη συνείδηση του λαού μας η τραγωδία με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη ως κρατικό και εργοδοτικό έγκλημα, αυτοί να μιλούν ακόμα για «ανθρώπινο λάθος», που δεν θέλουν να ακούσουν για οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζόμενων.

Είμαστε οι πολλοί! Οι αγώνες μας είναι δίκαιοι! Είμαστε μαζί με τους εκατοντάδες νέους συναδέλφους που τσακίζονται απ’ τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό που λιώνουν στο χτίσιμο του θαύματος του τουρισμού. Είμαστε μαζί με τους εργάτες στην Ανακύκλωση που  απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς, βαρέα και ανθυγιεινά. Είμαστε μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους στα Σουπερμάρκετ  και τα καταστήματα που τσακίζονται στα ράφια της εντατικοποίησης και ημιαπασχόλησης. Είμαστε μαζί με τα παιδιά μας τους φοιτητές που παλεύουν ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και  απαιτούν σύγχρονα δημόσια και δωρεάν Πανεπιστήμια, με τους μαθητές που απαιτούν μόρφωση και σχολειό που να μορφώνει και να μην τα εξοντώνει. Με του επαγγελματίες που βυθίζονται στα χρέη απ’ την φορολεηλασία. Είμαστε μαζί με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες που αγωνίζονται να μείνουν στα χωράφια και τα κοπάδια τους. Είμαστε μαζί στο αγώνα για να μη μείνει καμία λαϊκή οικογένεια στο δρόμο απ’ τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. ‘Όλοι μαζί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, για να επιβάλουμε το δικό μας δίκιο, τις ζωές μας!

28 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για τις ζωές μας! ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.

-Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.

-Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.

-Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.

-Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

-Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

-Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.

-Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.

-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.

-Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές.

-Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια. Να μην κλείσει-συγχωνευτεί καμία δομή υγείας.

-Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

-Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

-Πουθενά μονάδες βιοαερίου δίπλα σε κατοικημένες περιοχές

Όλοι και όλες 28 Φλεβάρη στην ΑΠΕΡΓΙΑ και ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ των σωματείων στην Τρίπολη, Πλ. Πετρινού 10:30πμ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.