Επικαιροτητα

Παπαηλιού: "Ο αγροτικός χώρος λιμνάζει κατά την πενταετία των κυβερνήσεων της ΝΔ"

Φωτογραφία: Δελτίου Τύπου

Δήλωση  του Α. Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης-υπεύθυνου για την κτηνοτροφία  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Παπαηλιού

Και για το θέμα της νέας ΚΑΠ και τις εξ αυτής αρνητικές συνέπειες για τους αγρότες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) απέδωσε την ευθύνη  στις  πολιτικές των Σοσιαλιστών, των Πράσινων και της Αριστεράς, ακολουθώντας την πάγια τακτική του  πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της ΝΔ. Για ό,τι αρνητικό συμβαίνει σε οποιοδήποτε πεδίο, «φταίνε» όλοι οι άλλοι εκτός από τους ίδιους. 

Και αυτό,  παρότι  το Νοέμβριο του 2021 η νέα ΚΑΠ καταψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  από τα κόμματα  της Αριστεράς, των Πράσίνων και ενός μικρού τμήματος των Σοσιαλιστών, ενώ υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Renew Europe. 

Ο ΥΠΑΑΤ ξεχνά και αποσιωπά ότι η ΝΔ «κουβαλάει» πολλές και βαριές «αμαρτίες» από το παρελθόν,  το «κλείσιμο» της Αγροτικής Τράπεζας και με την εκποίησή της αντί ευτελέστατου τιμήματος, την πώληση της συνεταιριστικής οργάνωσης «Δωδώνη», που είχε σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των τιμών στον κτηνοτροφικό τομέα και την «προίκα» που άφησε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από πρόστιμα και καταλογισμούς, ύψους  3 δις ευρώ.

Ο αγροτικός χώρος λιμνάζει κατά την  πενταετία των κυβερνήσεων της ΝΔ :

Στο καταρτισθέν από την κυβέρνηση Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνονται πρόχειρες θέσεις, που δεν «πατούν» πουθενά και ανέφικτοι στόχοι που δεν ανταποκρίνονται  στις σύγχρονες ανάγκες του αγροτικού κόσμου. Μάλιστα το αρχικό σχέδιο είχε επιστραφεί από την Ε.Ε. με εκατοντάδες διορθώσεις. 

Το φιάσκο με τις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που άφησαν «εκτός» πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους και πάντως καταβλήθηκαν μειωμένα ποσά, δε όσους καταβλήθηκαν . Οι δε μέχρι τώρα  4 αλλαγές στη διοίκησή του επί των ημερών της ΝΔ αποδεικνύουν άστοχες επιλογές, ανικανότητα και κινήσεις απόσεισης των κυβερνητικών ευθυνών σε άλλους, έστω και αν αυτούς τους άλλους η ίδια η κυβέρνηση είχε διορίσει.  

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας ακόμη περιμένουν, αφού η «κακή» εφαρμογή του μέτρου για την αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές, ακυρώνει την όποια ελπίδα για το άνοιγμα μιάς άλλης προοπτικής. 

Συμπερασματικά, ας «μην ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη» ο ΥΠΑΑΤ. Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στενάζουν ενώ το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο στο πλαίσιο της  τη νέας ΚΑΠ παραμένει απόλυτα προβληματικό.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.