Επικαιροτητα

Τρίπολη και Αρκαδία στο επίκεντρο του επιχειρείν (pics)

Φωτογραφία: arcadia938

Eγκαινιάστηκε η Πελοπόννησος EXPO, η οποία θα διαρκέσει έως και την ερχόμενη Κυριακή, σε χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης.

Την καθιερωμένη κορδέλα έκοψε η Υφυπουργός Ανάπτυξης, κυρία Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου, συνεπικουρούμενη από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Γιάννη Τρουπή και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Δημήτρη Πτωχό.

Η τελετή των εγκαινίων- που παρουσιάστηκε με τη δέουσα συνέπεια από τους δημοσιογράφους κύριο Σωτηρόπουλο και την κυρία Λαζάρου-, περιλάμβανε χαιρετισμούς από τους επίσημους προσκεκλημένους και τους διοργανωτές, κυρίως δε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, ο οποίος προχώρησε σε μια συνολική περιγραφή της κατάστασης στην Αρκαδία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ενώ έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αντιμετωπίζει προβλήματα που απειλούν σοβαρά την αναπτυξιακή της προοπτική- όπως είναι το δημογραφικό.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τρουπής απηύθυνε συγκεκριμένα αιτήματα εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου προς την πολιτική ηγεσία, όπως τη δημιουργία ενός μόνιμου, μεγάλου εκθεσιακού χώρου στην Τρίπολη. Άλλωστε, είναι γνωστό πως στόχος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας είναι να θεσμοθετηθεί η μόνιμη διοργάνωση της Πελοπόννησος EXPO στην "φυσική έδρα" της Πελοποννήσου, την Τρίπολη.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ευχαρίστησε τους Προέδρους & εκπροσώπους των άλλων 6 Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου, τονίζοντας εμφατικά πως ο επιχειρηματικός κόσμος ξεπερνά διοικητικά όρια και πολλούς άλλους "τυπικούς" περιορισμούς. Πράγματι, στην "Πελοπόννησος EXPO" συμμετέχουν και τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας, παρότι, ως γνωστόν, οι Περιφερειακές αυτές Ενότητες ανήκουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Ανάπτυξης, κυρία Μάνη-Παπαδημητρίου εστίασε στα όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση στον τομέα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας αλλά και όσον αφορά την πάταξη της γραφειοκρατίας. Υποστήριξε πως βασικός στόχος είναι η  "δίκαιη ανάπτυξη για όλους", ενώ περιέγραψε χρηματοδοτικά προγράμματα για επιχειρήσεις που ήδη έχουν πάρει το δρόμο της υλοποίησης και συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αλλά και σε όσα είχε ανακοινώσει ειδικά για την Πελοπόννησο ο Έλληνας Πρωθυπουργός παλαιότερα.

Η "απάντηση", θα λέγαμε, σε όσα υποστήριξε η κυρία Μάνη-Παπαδημητρίου, ήρθε από τον Βουλευτή Αρκαδίας, κύριο Κωνσταντινόπουλο ο οποίος είπε πως "μόνο για δίκαιη ανάπτυξη για όλους δεν μπορούμε να μιλάμε", παραθέτοντας τόσο το παράδειγμα της Μεγαλόπολης όσο και το γεγονός πως τα περισσότερα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης απορροφούνται από μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στις μικρομεσαίες να τα εκμεταλλευτούν.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Δημήτρης Πτωχός, γι' ακόμη μια φορά, εμφανίστηκε "ρεαλιστής" στην τοποθέτησή του, αποκλείοντας μάλιστα να γίνει "υδατοδρόμιο" στην Τάκα, προτάσσοντας τ' αρδευτικά έργα- γεγονός που αποτελεί κοινή λογική. Ταυτόχρονα, επανέλαβε πως σύντομα θα ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός στην Περιφέρεια, στοιχείο απαραίτητο για να δρομολογηθεί η ισόρροπη, πράσινη ανάπτυξη της περιοχής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Στρατάκος, όσο και ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ (σύνδεσμος εξαγωγέων βορείου Ελλάδος), κ. Διαμαντίδης, ο οποίος συνυπέγραψε και μνημόνιο συνεργασίας με τον κ. Τρουπή.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί πως, σε περίπτερο που έχει δημιουργηθεί ειδικά γι' αυτό σκοπό από το Επιμελητήριο Αρκαδίας, εκτίθεται σπάνια, ιδιόχειρη επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η οποία, μετά το πέρας της έκθεσης, θα εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο της Τρίπολης.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.