Επικαιροτητα

Σήμερα ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία

Φωτογραφία: Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

Στην τελική ευθεία είναι οι προετοιμασίες για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024.

Σήμερα, Τρίτη 16 Απριλίου γίνεται η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, την Αρχαία Ολυμπία, εν' όψει των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται παραδοσιακά στην Αρχαία Ολυμπία και υπεύθυνη για την διεξαγωγή της είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η ιστορία της ξεκινάει το 1936, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου και όπως ορίζει το τελετουργικό, την Αφή την κάνει η Πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον), στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Εκεί η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την επίκληση. Ποιος είναι ο δημιουργός της δάδας αυτής; Ο Ηλίας Λαλαούνης ο οποίος τη δημιούργησε μετά από ειδική παραγγελία του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανζ επ’ ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη, εμπνευσμένος από  τις ραβδώσεις της κολώνας που φαίνονται σε ναούς της αρχαίας κλασσικής περιόδου. Η δάδα παραδόθηκε στον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανζ σε τελετή στο λόφο του Φιλοπάππου το 1992.

Η Ολυμπιακή Φλόγα αναμένεται να βρεθεί στην Τρίπολη και την Τεγέα την Τετάρτη 17 Απριλίου. Το πρόγραμμα των σχετικών εκδηλώσεων θα το βρείτε ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ. 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.