Επικαιροτητα

Παπαηλιού: Συνάντηση με το Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης και το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Αρκαδίας

Φωτογραφία: Δελτίου Τύπου

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Τρίπολης        

1) Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε (και) εν όψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο δικαστικό χάρτη.

2) Ο νέος δικαστικός χάρτης συνιστά παρέμβαση στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με αιχμές την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και τη συγκεντροποίηση των δικαστικών δομών. 

Αυτός δεν υπηρετεί ούτε την απονομή της δικαιοσύνης – τουναντίον θα την  επιβαρύνει και θα την επιβραδύνει – ούτε την περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη.

Δεν λαμβάνονται υπόψη το ορεινό ανάγλυφο του εδάφους και η πολυνησιωτικότητα, οι οποίες καθιστούν τις μετακινήσεις «απαγορευτικές» λόγω του χρόνου, των συνθηκών και του κόστους  που απαιτούνται για τη διάνυση των αποστάσεων.

Η απομάκρυνση οιωνδήποτε δημοσίων, κοινωφελών και άλλων δομών – εν προκειμένω δικαστηρίων – από την ύπαιθρο χώρα που  μαραζώνει, φθίνει και ερημώνει, αφαιρεί ανάσες ζωής απ΄ αυτήν. 

Ενώ οι τόποι, στους οποίους απονέμεται η δικαιοσύνη και παρέχονται οι δικαστικές υπηρεσίες, πρέπει να βρίσκονται  όσο γίνεται πλησιέστερα προς τον πολίτη, ο πολίτης, με το νέο δικαστικό χάρτη,  απομακρύνεται  από αυτούς.

Και βέβαια, θα επιβαρύνονται οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι.  

3) Η Αρκαδία είναι δικαστικά τριχοτομημένη, με τρόπο που δεν αντιστοιχεί . στα  διοικητικά όριά της.

Είναι αυτονόητο, η Τρίπολη, που βρίσκεται  στο κέντρο της Πελοποννήσου και είναι ή έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρέπει να συγκεντρώσει όλες τις κεντρικές δικαστικές δομές αυτής. 

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί «να οργανωθούν» οι θεσμικές και υλικές προϋποθέσεις, ώστε να εφαρμοστεί  το ισχύον υπ΄ αριθ.  /1834  Π.Δ., με το οποίο ως έδρα του Εφετείου Πελοποννήσου ορίζεται η Τρίπολη, η οποία, με το υπ΄ αριθ.  /1836 Π.Δ.  απομακρύνθηκε και μεταφέρθηκε προσωρινά στο Ναύπλιο. 

Το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» σε όλο το «παράλογο» μεγαλείο του.     

4) Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, θα επιχειρηθεί η ανάδειξη όλων αυτών, που το καθιστούν «αντιμεταρρυθμιστικό».  

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.