Επικαιροτητα

To Σωματείο Ενέργειας για τη συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Καλεί τον κόσμο στην απεργιακή συγκέντρωση της Μεγάλης Τετάρτης 1η Μαΐου 2024, στην πλατεία Πετρινού.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η Πρωτομαγιά αποτελεί σύμβολο μνήμης και αγώνα των εργαζόμενων όλου του κόσμου, είναι η γιορτή της εργατικής τάξης ! Είναι η μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, από την πρώτη εργατική Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, τις αιματηρές απεργίες τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους Κομμουνιστές στην Καισαριανή, 1 του Μάη 1944, τους 40 εκτελεσμένους στην Τρίπολη την πρωτομαγιά 1944.  Είναι η μέρα που μας θυμίζει ότι όλες οι κατακτήσεις της τάξης μας έχουν έρθει μέσα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες και βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο των καπιταλιστών και των αστικών κυβερνήσεων. 

75 χρόνια από την ίδρυση της ιμπεριαλιστικής δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ και 25 χρόνια από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουμε τις συνέπειες από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και της επικίνδυνης εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτούς, με ολοένα και πιο ισχυρή στήριξη στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, με αποστολή πολεμικού υλικού και στρατευμάτων προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Βιώνουμε τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αναγκαζόμαστε να ζούμε με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια στα ύψη, να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, στηριζόμενοι στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς, αρρώστους και σακατεμένους συναδέλφους μας. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός όρος για να εκταμιεύονται τα τεράστια ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης από τους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν εμείς αναγκαζόμαστε να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουμε ακόμα και γιατρό στα απογευματινά χειρουργεία.

Οι αντιδραστικές οδηγίες της Ε.Ε με την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν ψηφίσει, μας γυρίζουν 100 χρόνια πίσω καταργώντας το 8ωρο, με εργάσιμό χρόνο λάστιχο, καθιερώνοντας την 13ωρη,την 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά. Νόμοι και οδηγίες που βρίσκουν τη στήριξη των εργοδοτικών συνδικαλιστών που υπηρετούν το κεφάλαιο και την πολιτική των αστικών κομμάτων. Παράλληλα με μια σειρά αντεργατικά νομοσχέδια ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση.

Για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Δεν θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία. Τιμάμε τους αγώνες της τάξης μας στο δρόμο, με νέους αγώνες, διεκδικώντας τον πλούτο που παράγουμε, ενάντια στην εκμετάλλευση που επιβάλουν οι καπιταλιστές και οι αστικές κυβερνήσεις.

Παλεύουμε οργανωμένα και συλλογικά για:

-Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους με μισθούς και σχέσεις εργασίας που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, με ασφάλεια στους χώρους εργασίας. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες. 

-Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023. 

-Ρεύμα φτηνό για το λαό, με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας.

-Τη δημιουργία Ενιαίου αποκλειστικά Δημόσιου φορέα ενέργειας που θα αξιοποιεί όλες τις εγχώριες πηγές ενέργειας για τις ανάγκες του λαού. Για ενέργεια που θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

-Να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες και τα λιγνιτωρυχεία στη Μεγαλόπολη, να μη μείνει στο δρόμο κανένας συνάδελφος.

-Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α. 

-Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας. 

-Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

-Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, στο δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !
Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση, Μεγάλη Τετάρτη 1 Μάη 2024
Τρίπολη, πλατεία Πετρινού, 10:30 π.μ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.