Επικαιροτητα

Κύπρος 1974: Τι συνέβη στην αποστολή των Ελλήνων καταδρομέων (pics-vid)

Φωτογραφία: arcadia938

Η περιγραφή των συγκλονιστικών γεγονότων από τον κυβερνήτη ενός εκ των μεταγωγικών αεροπλάνων.

Ο Πτέραρχος εν αποστρατεία, κ. Ανδρέας Στραβοπόδης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, περιέγραψε, σε σχετική συνέντευξη του, την πορεία και το αποτέλεσμα της αποστολής "Νίκη", της αποστολής δηλαδή περίπου 400 Ελλήνων κομάντος στη μαρτυρική νήσο, προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η εισβολή.

Ο παλαιός στρατιωτικός ανέφερε, χαρακτηριστικά, πως εξαρχής η αποστολή αντιμετώπισε αντίξοες συνθήκες- ακόμα και τα αεροπλάνα δεν ήταν κατάλληλα για τη συγκεκριμένη επιχείρηση!-, αλλά κατόρθωσε να διασφαλίσει την "ουδετερότητα" του αεροδρομίου της Λευκωσίας και τη μη κατάληψη του από τις Τουρκικές δυνάμεις.

Ο κ. Στραβοπόδης τόνισε πως εάν δεν είχε πραγματοποιηθεί η αποστολή, το " Κυπριακό" θα ήταν εντελώς διαφορετικό σήμερα ενώ, όσον αφορά τους συμμετέχοντες, είπε: "Δεν αισθανόμαστε ήρωες. Τη δουλειά μας κάναμε".

Πραγματικά "κινηματογραφική" η αφήγηση του κυρίου Στραβοπόδη, περιείχε στοιχεία άγνωστα στο ευρύ κοινό, που δεν έχει εντρυφήσει επάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Η εκδήλωση που θα διεξαχθεί απόψε στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης, υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου της πόλης και με τη συνεργασία πολλών φορέων, τιτλοφορείται "Το Νεύμα του Αγαπήνορα" και περιλαμβάνει μουσικό και αφηγηματικό μέρος, ενώ, πριν την ολοκλήρωση του, θα πραγματοποιηθεί σειρά βραβεύσεων.

Παρακάτω ένα σύντομο απόσπασμα της συνέντευξης του κυρίου Στραβοπόδη:

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.